Haos în Cimitirul Motru

Loading

Stive de gunoi, buruieni… şi morminte aruncate, parcă, cu furca. Acestea sunt caracteristicile cimitirului în care îşi dorm somnul de veci motrenii care au trăit în centrul civic al municipiului. Iar cel care conduce administraţia cimitirului, Cosmin Morega, spune că n-a primit nici o sesizare în acest sens, cu toate că un bun gospodar trebuie să vadă singur, nu să aştepte sesizări. El dă vina pe „greaua moştenire”, cu toate că şi în aripa nouă a cimitirului, care e în extindere, mormintele sunt aruncate în aceeaşi degringoladă ca şi în cea veche.

Mormintele modeste nu se văd de buruienile care năpădesc cimitirul, iar gunoaiele stau aruncate pe margine

Un grup de motreni a făcut sesizare la VERTICAL, nemulţumiţi de modul cum este gospodărit cimitirul principal al oraşului, de către Serviciul Public al Primărie Municipiului Motru. Oamenii se plâng că nu pot să facă un parastas la capul morţilor pe care îi au aici, pentru că mormintele sunt aşezate atât de anapoda, încât, în unele cazuri, acolo unde trebuia să fie alee începe, la o palmă distanţă, un alt mormânt. Iar cum acesta e înconjurat şi pe celelalte trei părţi de morminte îngrădite, la o palmă- două, distanţă, singura soluţie pentru bieţii oameni e să escaladeze gardurile împrejmuitoare ale vecinilor de cimitir, să calce mormintele acestora, pentru a putea ajunge la ale lor, pe care trebuie să le calce, de asemenea. De altfel, situaţia este generală, de parcă cineva s-ar fi străduit să pună morţii cât se poate de alambicat. Sunt cazuri când, dacă te uiţi la linie, pe presupusa alee, diferenţa de aliniament este între 10 cm şi o jumătate de metru de la un cavou la altul. Cât despre iarba şi lăstărişul care creşte în voie, acoperind cu vegetaţie crucile mai sărăcăcioase, de nu mai ştie nimeni că acolo e un om îngropat, sau despre gunoiul care, în loc să fie dus la tomberon, e depozitat la marginea nordică a cimitirului ce să mai spunem…

Autorităţile se miră
Cosmin Morega, şeful Serviciului Public al Primăriei Motru, care are în administrare cimitirul, spune că nu are nici o sesizare, cu toate că recunoaşte că angajaţii săi dau în primire amplasamentele pentru morminte, iar normal ar fi să existe un plan de sistematizare, care să reglementeze amplasarea mormintelor: „Eu n-am primit nici o sesizare în legătură cu cimitirul. Angajaţii mei predau amplasamentele, conform unei hotărâri de consiliu, care a stabilit suprafaţa, distanţele între morminte, aleile şi aşa mai departe. Problema e că eu am moştenit o situaţie anterioară şi nu mai am ce să fac.”

Enoriaşii nevoiţi să facă salturi peste gardurile mormintelor

Problema e, de fapt, că nici în aripa cea nouă a cimitirului, care acum se înfiinţează, mormintele nu sunt puse mai de Doamne ajută. Deşi Morega spunea ceva despre alei, nici urmă de aşa ceva. Şi nu vorbim despre aleile în sine, care e normal să nu existe, încă, dar nici măcar loc pentru aleile cu pricina nu există, pentru că groparii au lucrat în virtutea inerţiei, iar aici reprezentanţii cimitirului nu mai pot da vina pe „greaua moştenie”.
La rândul său, întrebat care e explicaţia fenomenului din cimitirul oraşului Motru, Dorin Hanu, ne-a declarat, de asemenea, că nu are sesizări: „Nu am sesizări în legătură cu cimitirul. Noi am fi vrut să facem un plan de sistematizare, dar în cimitirul vechi nu mai e posibil, iar aripa nouă nu ne aparţine, pentru că nu am preluat-o, încă, de la SNLO, care nu a definitivat problema cu foştii proprietari, de la care a preluat terenul, pentru extinderea cimitirului.”
E drept că şi asta e o problemă care trebuie rezolvată, aceea a proprietăţii, SNLO trebuind să reconstruiască şi să predea comunităţilor nu numai casele afectate de exploatările miniere, ci şi bisericile şi cimitirele. Dar problema ridicată de oamenii care au făcut sesizarea la VERICAL ţine de administrare, nu de proprietate, iar administrarea aparţine şi la cimitirul nou şi la cel vechi, Primăriei Motru.