Guvernanţii vor impozite pe meditaţiile profesorilor

Loading

Ministerul Finanţelor a declanşat o nouă ofensivă împotriva evaziunii fiscale din România, se încearcă impozitarea meditaţiilor pe care le dau cadrele didactice. Dacă este de domeniul normalului ca cei care obţin venituri din meditaţii să le declare la Fisc pentru a fi impozitate, se încearcă legiferarea uni abuz ca toţi profesorii să dea declaraţii dacă fac sau nu meditaţii şi cât câştigă. Sindicaliştii din învăţământul gorjean acuză faptul că actuala Putere dă o nouă dovadă că situaţia şcolii şi a celor care lucrează în sistem nu o interesează decât din punct de vedere fiscal.

Cu 25% din salarii reduse, dascalilor li se blocheaza practic si accesul la venituri suplimentare
Cu 25% din salarii reduse, dascalilor li se blocheaza practic si accesul la venituri suplimentare

De câteva zile a fost redeschisă, după o perioadă de tăcere, problema meditaţiilor din învăţământ. Se pare că nu interesează pe nimeni cum se fac aceste meditaţii, adică cât sunt de legale şi dacă se fac cu bani sau nu, ci să fie aduşi cât mai mulţi bani la buget. Evaziunea poate fi considerabilă în domeniu dacă ne gândim că doar la Gorj fac meditaţii câteva sute de cadre didactice şi îşi declară veniturile doar 18 după ultima statistică pe care o avem. Paradoxal, situaţia este acceptată în lumea şcolii gorjene pentru că, după cum spun unele cadre didactice, meditaţiile au devenit o industrie la şcolile cu pretenţii din oraşele Gorjului.

Bătaie pe banii profesorilor
Fiscul a readus în atenţia publicului o obligaţie legală pentru profesori,  aceea de a-si declara banii primiti la meditaţii. Doar că în graba de a se face rost de bani la buget, Ministerul Finanţelor  a început să trimită inspectoratelor şcolare formulare în care dascălii trebuie să menţioneze dacă obţin alte surse de venit deşi aceste instituţii nu ar trebui deloc implicate. Cine dă meditaţii ar trebui să se înregistreze direct la Fisc, nu la inspectoratele şcolare.  Ca să nu mai vorbim de faptul că dascălii  trebuie să-şi declare numele, funcţia şi să estimeze câştigurile extraşcolare, în condiţiile în care nu sunt activităţi permanente şi nici părinţii nu au bani să le finanţeze permanent.
Cadrele didactice  s-au împărţit în două tabere, unii spun că si-au declarat de multă vreme veniturile din meditaţii şi că şi după apariţia acestor formulare vor face la fel, alţii însă nu vor să audă de aceste documente în care trebuie să-şi declare veniturile extraşcolare, la majoritatea inexistente.
Profesorul Vasile Mija, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, ne-a declarat: „Cadrele didactice au dreptul de a desfăşura acest tip de activitate în afara orelor de program. Ca orice activitate, aceasta trebuie impozitată dar din demersurile Fiscului percepem o tentă de presiune. Inspectorii fiscali ar trebui să îşi facă treaba şi cu marii datornici nu doar cu veniturile profesorilor care sunt mici şi obţinute cu multă muncă”
Liviu Marian Pop, secretar general al F.S.L.I., a declarat: “ Nu ştiu de ce dascălii sunt o categorie aparte, deoarce, conform Codului Fiscal, oricine realizează un venit trebuie să-l declare la Fisc. Mă îndoiesc că fiscul a rezolvat toate  problemele cetăţenilor din România care fac muncă la negru încât au rămas doar profesorii. Sper ca ceea ce s-a întâmplat în Arad să nu se întâmple şi în alte judeţe ale ţării. Sper să fie doar un exces de zel al unui funcţionar dintr-o administraţie locală, care a ajuns pe post în baza unor criterii care nu au legătură cu competenţa profesională (lipitor de afişe, rudă cu un politician, mebru al partidelor de la guvernare). Au încă multă muncă la negru, trafic de frontieră, pâinea, florile, accizele, rambursările  ilegale de TVA etc. pe care cei de la fisc ar trebui să le impoziteze. Nu rămâne decât o noua tentativă de intimidare a corpului profesoral….”

Meditaţiile nu se declară
Ultima statistică, din anul 2008, arată că doar 1.500 de profesori din toată ţara, dintre care 18 în Gorj,  şi-au făcut publice la Fisc veniturile rezultate din meditaţii sau alte activitati extraşcolare. Cei care nu-şi declara veniturile din meditaţii riscă până la 1.000 de lei amendă.
Profesorii evită să facă aceste declaraţii atât din cauza faptului că nu sunt sume foarte mari cât, mai ales, datorită statutului incert al meditaţiilor. Se continuă practica meditaţiilor cu elevii de la clasă şi chiar a condiţionării participării la acestea. O statistică făcută pe câteva şcoli reprezentative din Târgu-Jiu ne-a arătat o situaţie interesantă: meditaţiile se fa de regulă la limba română, matematică şi limbi străine pentru şcolile generale, adăugându-se şi alte materii la nivel de liceu; şedinţele au o durată de două ore cu 4 elevi în medie; preţul unei şedinţe variază între 30-60 de lei, sumele putând să se dubleze pentru admiterea la Academia de Poliţie, de exemplu; aproximativ 25% dintre cadrele didactice din Gorj fac meditaţii contracost, doar câteva zeci având venituri consistente de câteva zeci de milioane de lei vechi pe lună.