Grave nereguli la o obște din Crasna

Loading

Nereguli, una peste alta, apar la suprafață la Asociația Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni, după ce fosta conducere, despre care săptămânalul Vertical a scris în anul 2010 un adevărat serial, a pierdut puterea. Au fost descoperite contracte de arendă care reduceau veniturile asociației, în favoarea arendașilor, unul dintre ei fiind angajat al APIA- instituție ce gestiona fondurile. Iar 11 hectare de pădure din Obârșia Lotrului au fost date cu contract de superficie în condiții total dezavantajoase, lui Doru Epure, un angajat al ITRSV Vâlcea, instituție care se ocupă cu controlul proprietăților private de fond forestier. Și acestea sunt doar două dintre neregulile descoperite de noua conducere a asociației.

Proprietarii de animale de la Crasna, nevoiți să plătească arendașilor dacă vor să aibă unde paște oile, deși sunt proprietarii munților
Proprietarii de animale de la Crasna, nevoiți să plătească arendașilor dacă vor să aibă unde paște oile, deși sunt proprietarii munților

Deși putea încasa sume frumoase din subvențiile gestionate de APIA (Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură),  ceea ce a și făcut până în 2010, conducerea Asociației Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni, în speță președintele Dorin Mituțoiu și secretarul Marius Albă, a arendat pășunile și golul alpin, în suprafață de aproape 1800 de hectare, unor cetățeni care au declarat că au animale suficiente pentru a primi subvenția. Astfel, în cei cinci ani de arendă, asociația pierde peste 150  de miliarde lei vechi în favoarea arendașilor, unul dintre ei (Vasile Virgil Ungureanu) fiind angajat al APIA. Actualul secretar al asociației, Gheorghe M. Hașcău, spune, chiar, că reaua intenție a fostei conduceri e evidentă și că aceasta nu a reprezentat interesele membrilor obștei: „Eu consider că, prin arendare,  Asociația Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni a fost prejudiciată, deoarece în cei 5 ani de contract (2010-2014), perioadă în care au fost date spre arendă peste 1800 de hectare de pășuni și gol alpin, se puteau încasa 15.600.000 lei (adică 156 de miliarde de lei vechi). Prin arendă, venitul pe care-l puteam obține din subvenții a scăzut la 8% (adică 10% încasăm din arendă, dar acest venit este impozabil, spre deosebire de subvenție, la care nu se plătește impozit).” Mai mult, dacă atunci când subvenția se încasa de către asociație, toți membrii puteau să-și pască animalele pe munții comuni, aceștia sunt nevoiți, acum, să plătească arendașilor, ca să le ia și lor animalele să le pască.
Singurul lucru bun, în prezent, e că, în urma sesizărilor primite de la actuala conducere a asociației, APIA a sistat plățile de subvenții către arendași, până se clarifică situația, după cum ne-a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj: „În urma sesizărilor, am sistat plățile către arendași. Nu putem face mai mult, chiar dacă actuala conducere a asociației spune că nu recunoaște contractele de arendă.”

Obârșia Lotrului, dată pe 10 cenți/an/mp, unui angajat al statului
Obârșia Lotrului, dată pe 10 cenți/an/mp, unui angajat al statului

Alte contracte păguboase

Asociația Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni are, de asemenea și alte contracte păguboase încheiate de fosta conducere. Trei dintre acestea sunt încheiate cu Doru Epure, inspector la Inspectoratul Teritorial Regim Silvic și Vânătoare Vâlcea, instituție care are controlul asupra pădurilor private. Este vorba despre contracte de superficie, care oferă terenuri lui Doru Epure, în schimbul unei redevențe de 0,1 dolari/an/mp, dar angajează asociația la lucrări ce presupun foarte mulți bani, iar dacă  nu se fac, aceasta trebuie să plătească, drept despăgubiri, întreaga valoare a contractelor. Dumitru Pîrjol, președintele actual al asociației spune, însă, că are șanse să scape de această problemă, pentru că fosta conducere nu avea mandat să angajeze asociația în astfel de contracte: „Acuz fosta conducerea că, prin încheierea contractelor de superficie, au predat, printr-o semnătură de pix, 11 hectare din proprietate, fără acordul membrilor asociației, iar beneficiarul, tot printr-o semnătură de pix, câștigă 1.047.000 dolari, în cazul nerespectării clauzelor contractuale. Fosta conducere nu a respectat clauzele, care presupuneau ca, în doi ani, să scoată suprafața din fondul forestier, să facă planul urbanistic zonal, prin care să schimbe destinația terenului din teren cu vegetație forestieră în teren curți- construcții și să asigure utilitățile, adică curent electric, apă, canalizare, drumuri și lucrări de protecție a malurilor apelor și a versanților, adică lucrări de îndiguiri, costurile fiind foarte ridicate pentru toate acestea. Când am aflat despre aceste contracte, am cerut în instanță constatarea nulității lor, pe motiv că cei care le-au semnat din partea asociației, adică Dorin Mituțoiu și Marius Albă, nu primiseră mandat din partea   Adunării Generale pentru a angaja asociația într-o astfel de tranzacție. Astfel, am reușit, din cele trei contracte, pentru două să obținem hotărâre definitivă și irevocabilă pentru ca acestea să nu mai fie valabile, iar la al treilea contract suntem cu procesul la Curtea de Apel Craiova.”

Unde sunt banii?

În urma demersurilor făcute de actuala conducere a Asociației Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni, celor doi foști șefi care „tăiau și spânzurau” li s-a întocmit dosar penal pentru cheltuirea ilegală a 1.400.000 lei, obținuți ca subvenție de la APIA. În urma expertizelor din dosar, efectuate în anul 2012, s-a constatat că membrii obștei trebuiau să primească subvenții în valoare de 1.000.218 lei, pentru anii 2008, 2009 și 2010, banii apăreau în sold, dar în realitate nu au fost găsiți, după cum declară președintele Dumitru Pîrjol: „Domnul Albă a spus că banii sunt în sold. E adevărat, sunt în sold, adică pe hârtie. Normal, ar trebui să existe și în cont, ca să dăm membrilor subvențiile, dar noi am găsit în cont 700 de lei. Mai mult, am găsit datorii de peste un milioan de lei. Nu erau plătite paza la păduri, impozitele și celelalte contribuții la stat, ba chiar aveam datorii și la firma Translemn, firmă la care fostul președinte, Dorin Mituțoiu, era asociat cu o rudă a lui Doru Epure, cel căruia i-a făcut contracte de superficie.”

Lovite de nulitate

„Dacă stăm strâmb și judecăm drept”, precum spune o vorbă românească, toate actele emise de fostele conduceri ale Asociației Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni sunt lovite de nulitate, pentru că antetul oficial al asociației nu corespunde cu ștampila. Nu se știe de ce s-a întâmplat asta, pentru că, normal, firmele care confecționează ștampile nu au voie să facă asta decât dacă se prezintă administratorul legal, sau președintele în acest caz, cu certificatul de înregistrare fiscală în original. Ori, pe acesta denumirea este „Asociația Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni”, iar pe ștampila folosită de fostele conduceri este înscris „Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni”. La această situație, secretarul actual al obștii, Gheorghe M. Hașcău, are o remarcă personală: „Cei dinaintea noastră și susținătorii lor  spuneau de mine și de președinte că suntem un mecanic și un tinichigiu, pentru că am lucrat în domeniu. Uite că a trebuit să venim noi, un mecanic și un tinichigiu, să descoperim că au lucrat cu o ștampilă ce face toate actele ilegale și să  repunem în legalitate această asociație.”

Și altele…
Multe sunt neregulile care s-au petrecut, de-a lungul anilor, la asociația de la Crasna. De exemplu, în anul 2008, președintele ales Dorin Mituțoiu a făcut o împuternicire, de mână, prin care a dat drept de semnătură secretarului Marius Albă pe perioadă nedeterminată. ”(…) împuternicesc pe dl. Albă Marius (…) să reprezinte Asociația în relațiile cu orice instituție, să semneze orice document, semnătura fiindu-mi opozabilă.”
De asemenea, apar în dosarele asociației două procese verbale de la ședințe ale Adunării Generale, unul din 08.06.2008 și altul din 23.03.200, ultimul an fiind incomplet, în ambele cazuri fără să se facă referire la numărul de membri prezenți, deși ședințele au fost declarate statutare, iar despre semnăturile membrilor prezenți nici vorbă să fie pe undeva. Iar acestea sunt doar câteva din ciudățeniile de la Crasna, care-i lasă pe oameni, în continuare, fără dividende. Să vedem, până când….

2 Comments on “Grave nereguli la o obște din Crasna”

  1. Nu stiu de unde va luati informatiile pe care le publicati aici, doamna Aura Stoenescu, dar de la sursa sigura nu. Sunteti total pe langa subiect. Ii ridicati pe acesti membrii ai conducerii Consiliului de Administrati la un rang de martiri pe care nu il merita. Dumneavostra scrieti aici jumatati de adevar, neprobate cu vreo dovada fizica. Va intreb pe dumneavostra, spre ce grupa de varsta se indreapta acest articol. Un om matur, cu capul pe umeri si cu putina teama de Dumnezeu se documenteaza inainte de a arunca cu acuze pe unde prinde, sau mai grav, pe unde ii este ordonat! Articolul de fata pare, pentru cei cu putin habar de presa si nestiutori de treburi ale Obstei ARC, cel mult o compunere pe tema data, a unui elev de clasa a III-a. Insa, pentru cei care traiesc in zona Obstei ARC pare clar un articol comandat. Nici nu m-as mira, din moment ce conducera Obstei ARC prefera sa va cumpere ziarul dumneavoastra, muuulte exemplare, mai bine decat sa imparta dividende membrilor.
    Haideti sa incepem cu cateva idei:
    1. Ati studiat mecanismele legale prin care banii din subventile de care vorbiti mai sus puteau intra in conturile Obstii? Ati vazut ca la contractele de arenda, pe care Judecatoria Novaci le-a considerat legale, exista contracte aditionale, prin care utilizatorii se invoiesc sa plateasca Obstei 160 de euro? Bani pe care nu ii pot plati, pentru ca domnul Pirjol a depus la centrul APIA Novaci o cerere paralela de plata, pe acelasi teren pe care il au utilizatorii sub contract, astfel creandu-se o suprapunere pe care APIA nu o poate tolera. Acesta este adevaratul motiv al sistarii platilor, nu ce ati scris dumneavostra. ziceti ca proprietarii de terenuri nu au unde sa isi pasca vitele. Cu care dintre acesti proprietari ati vorbit dumneavoastra personal, care sa aiba mai mult de o vaca in posesie??? In ce acte ati vazut, stimata ziarista suprafata de 1800 de hectare data in arenda? De alea 600 de hectare nedate, dar pe care Obstea nu poate incasa plata, unde se spune? Nu cumva banii astia pot fi luati doar cu ajutorul utilizatorului? Sau nu stiti? E in regula, multa lume nu stie… Personal, vi se pare un lucru bun ca niste oameni care depind de animale, cu contracte legale in fata legii, nu isi primesc platile meritate. Ati crescut vreodata animale??? „Singurul lucru bun, în prezent, e că, în urma sesizărilor primite de la actuala conducere a asociației, APIA a sistat plățile de subvenții către arendași, până se clarifică situația(…)” Toti colegii dumneavostra de breasla spun ca intarzierea subventilor pentru agricultura este o plaga, dar dumneavostra aveti alta teorie… Interesant!
    2. Domnul Dumotru Pirjol si domnul Gheorghe Hascau arunca cu acuze despre ilegalitatile fostului CA. Da, au fost! Dar domnii astia doi ii copiaza la indigo pe predecesori. Cand v-ati documentat pentru articol, (pentru ca am increderea ca ati facut o documentare serioasa, este un articol in care se aduc un numar mare de acuze, iar ziarul dumneavoastra este „cel mai vertical din Gorj”, nu un simplu tabloid) ati cerut vreun proces verbal de-al dansilor? De exemplu procesul verbal in care s-a hotarat achizitionarea unui autoturism de teren? Va zic eu: NU, pentru ca nu exista! Un om mai intelept decat noi toti insumati zicea ca intai e bine sa te cunosti pe tine, si apoi sa incerci sa ii cunosti pe altii. Treaba lui, ala era om simplu, noi suntem „smeherii” obstei! Doamna Aura, sa va dau un pont, dar sa raman intre noi, sa nu mai stie nimeni: Comisia de Cenzori nu este alcatuita dupa Statutul ARC, Consiliul de Administratie nu functioneaza dupa regula Statutului. Care regula, o sa ma intrebati! Va rog sa cititi Statutul, pantru ca ati scris un articol in care ziceati ca ceva nu functioneaza cum trebuie, asa poate o sa va si dati seama ce!
    3. „Unde sunt banii?” intrebati in articol. Dar chiar, unde sunt??? Banii pe masa lemnoasa vanduta, pe exploatarea bunurilor subterane si supraterane, etc, etc. Bani care vin constant si sigur, nu trebuie sa se milogeasca la APIA sa le dea lor dreptul altora. Vad ca in respectabilul dumneavostra articol nu treceti mai sus de 2010. Suntem in anul 2013, doamna jurnalist de investigatie!!! Unde sunt banii pa anii astia inghititi de nu stiu ce gaura neagra? Sa va scot tot eu din bezna asta, ca simt ca deja legam o relatie de prietenie:
    -in zecile de procese intentate de catre CA chiar si membrilor Obstii. Deci se judeca cu noi pe banii nostri. Foooaaaarte frumos!
    -in plata casei de avocatura care trebuie sa ii reprezinte prin hatisul asta legal si care nu le-a castigat niciun proces.
    -in masina de teren pe care au cumparat-o fraudulos, si la mana a doua(!!!) cu multe, multe mii de euro.
    -in plasmele si achipamentele de birotica achizitionate cu 30 000 de lei (noi) si care pot fi inlocuite cu succes cu unele de 5 000 de lei (tot noi).
    -in plata reparatiei autoturismului de mai sus, pentru ca domnul Pirjol l-a folosit pe post de tiribomba. Iar acum e masina personala a preacinstitului Gheorghe hascau, cel cu greva foamei, da, care a rezistat o saptamana fara mancare si nu i-a scazut nici glicemia. Ca sa vezi minune!
    -in salarile lor exorbitante fata de cat produc pentru oamenii pe care ar trebui sa ii slujeasca.
    -in altele pe care sunt convins ca o sa le investigati si o sa veniti cu o erata la articol.
    4. „Lovite de nulitate”…
    spuneti multe si frumoase, dar nu aratati nicio poza cu antetul si stampila din care sa ne dam si noi seama de ce ziceti in cateva zeci bune de cuvinte. Dar va credem pe cuvant, ca sunteti ziarista, nu denaturati lucrurile. In schimb puneti o poza cu Obarsia Lotrului (chipurile, desi ma indoiesc ca la un asemenea articol ati mers pana acolo doar pentru o fotografie) si alta cu niste oameni pe care cred ca vreti sa ii prezentati ca marii beneficiari de fonduri cuvenite doar Obstei. Pai daca ar fi asa, doamna Aura Stoenescu, ziarist destoinic si drept, nu ar avea si amaratii astia cu Aro si magari un Mitsubishi ca cel al preacuratilor pe care ii laudati?
    Va invit pe data de 07 arilie sa ne vizitati pentru a vedea hal de dare de seama ce fac acesti oameni!
    Va multumesc si inchei comentariul cu scuzele pe care vi le datorez pentru ca am indraznit sa scot adevarul la iveala si pentru ca am adus mai multe argumente si am folosit mai multe cuvinte intr-un comentariu decat ati folosit dumneavoastra. Va cred ca nu aveti de unde prezenta poze cu actele pentru ca domnii Pirjol si Hascau nu au stiut sa folosesca telefoanele prin care v-au dictat articolul si pentru altceva in afara de voce. Ce sa facem, pana la urma raman doar niste simpli „mecanic si tinichigiu”.
    Si va mai rog sa imi scuzati greselile, dar nu sunt asa de maestru ca dumneavostra in arta condeiului.

  2. Domnule Mosnean

    Cred că vă dati seama că ne-ar fi usor să stergem comentariul dumneavoastra defaimator la adresa mea si a Verticalului. Nu vom face asta, dar consider necesar sa fac doar cateva precizari:
    Am participat, ca si dumneavoastra, probabil, la Adunarea Generala a Asociatiei Obstea de Mosneni Aniniseni Radoseni Carpiniseni, care a avut loc astazi, 07 aprilie 2013, la cateva zile dupa scrierea articolului și am constatat ca cele spuse de dumneavoastra in comentariul de mai sus au fost spuse si la sedința, dar membrii asociatiei au votat intr-o majoritate covarsitoare in favoarea conducerii, de unde trag concluzia ca acuzele dumneavoastra sunt subiective si ca faceti opinie separata fata de majoritatea oamenilor. De asemenea, am constatat ca in sala cei (foarte puțini, de altfel) care au votat mereu impotriva celor multi, au fost cei care sunt de partea arendasilor.
    Tot ce s-a intamplat in Adunarea Generala, toate luarile de cuvant care au fost, dovedesc faptul ca ceea ce am scris in aces articol este adevarat si in interesul oamenilor multi si cinstiti. Iar o data ce aproape toti membrii asociatiei s-au declarat nemultumiti de arendarea terenurilor si de contractele de superficie din Obarsia Lotrului si au decis sa se mearga in continuare cu procesele si cu anularea tuturor contractelor facute de fosta conducere, e clar ca ce am scris e corect. Se vede din documentele pe care le am in copie (nu am scris in urma unei convorbiri telefonice) ca respectivele contracte pagubesc membrii cinstiti ai asociatiei.
    Nu este pentru prima data cand se incearca intimidarea sau defaimarea mea sau a Verticalului pentru a nu mai avea credibilitate, dar cei care au incercat, s-a dovedit ulterior, erau cei care fuseseră prinsi furand si au primit pedeapsa pe care o meritau. Nu pot spune, insa, despre dumneavoastra, daca faceti parte din aceasta categorie, intrucat nu stiu cine sunteti, pentru ca va ascundeti sub protectia anonimatului.

Comments are closed.