Gorjul: locul II, la salariul mediu net pe ţară

Loading

În ciuda severei crize economice care a lovit România începând din anul 2008, ultimele date publicate de Comisia Naţională de Prognoză arată că judeţul Gorj se situează în prezent pe locul al II-lea la salariul mediu net (1.517 lei/persoană), fiind devansat de judeţul Ilfov. Este urmat îndeaproape doar de Prahova, Constanţa şi Argeş.
Diferenţele sunt doar de la simplu (Bihor – 1.000 de lei net) la dublu (Bucureşti – 1.900 de lei net), media naţională fiind de 1.400 lei. Pe de altă parte, un factor care atenuează diferenţele salariale este remuneraţia bugetarilor, care rămâne constantă indiferent de performanţa economică a judeţelor.
Poate vă întrebaţi totuşi dacă la nivel naţional am scăpat de recesiune? Ei bine nu! Doar două judeţe nu au fost deloc atinse de recesiunea din ultimii doi ani, se arată în datele publicate de Comisia Naţională de Prognoză. În Argeş, produsul intern brut a crescut cu 3,9% în 2009 şi cu 4,6% în 2010. În Cluj, PIB a crescut cu 0,5% în 2009 şi cu 1,5% în 2010. Cele două judeţe sunt gazdele celor mai mari exportatori din România, Dacia respectiv Nokia. Alte cinci judeţe au reuşit să iasă din recesiune în 2010. Este vorba despre Timiş şi Arad, cu creşteri de câte 1,4%, Sibiu (0,8%), Prahova (0,5%) şi Braşov (0,4%).
La polul opus, cele mai mari prăbuşiri ale PIB în 2009 au fost în judeţele Mureş (-14,2%) şi Galaţi (-12,8%). În ultimul caz, scăderea a venit pe fondul prăbuşirii volumului de vânzări şi a cotaţiei oţelului.
Un număr surprinzător de mare de judeţe – mai mult de o treime – au intrat pe scădere încă din 2008, an în care creşterea economică medie a fost de 7,1%. Majoritatea au avut scăderi mici, însă au fost şi cazuri mai severe: Vâlcea (-6,5%) sau Dâmboviţa (-5,1%). Pe de altă parte, au existat şi creşteri mai impresionante decât cea de 18% din Bucureşti: în Călăraşi (+25%), Ialomiţa (+21,7%) şi Giurgiu (+20%). Aceste creşteri s-au datorat anului agricol foarte bun, dar şi sumelor consistente pompate în aceste judeţe în campania electorală.
Ce ne aşteaptă? Conform aceleaşi Comisii Naţionale de Prognoză, până în 2014, la nivel naţional produsul intern brut pe cap de locuitor ar urma să ajungă la aproximativ 8.000 de euro, ceea ce înseamnă că decalajele regionale se vor accentua. Pe de altă parte, salariul mediu net ar urma să crească cu aproape 20%, urmând să ajungă în 2014 la 1.700 lei, iar numărul salariaţilor să crească cu 200 de mii, până la 4,8 milioane. Cunoscând însă că această Comisie Naţională de Prognoză are o istorie de optimism excesiv, nu ar trebui să devenim relaxaţi dintr-o dată.
Mai ştim şi noi cei din Gorj, că Oltenia este cel mai mare producător de energie al ţării: termo, hidro, gaz, petrol, dar beneficiile le culeg cei din Bucureşti, Cluj şi alţi operatori „deştepţi” de pe piaţa energetică. La întrebarea „Cine produce şi cine consumă?”, vom încerca să găsim răspunsul săptămâna viitoare.