Gorjenii, înşelaţi cu carne falsă

Loading

O firmă din Prahova a umplut galantarele magazinelor din Gorj şi, probabil şi din alte judeţe ale ţării, cu un produs numit „CARNE PREPARATĂ”, care nu are nici gust nici miros de carne, aducând, mai degrabă, cu soia. Reprezentanţii firmei nu vor, însă, să spună ce-au pus în pungile cu pseudocarne, motivând că li se poate fura reţeta. Puţin le pasă acestora că fapta de a face pe cineva să cumpere altceva decât scrie pe etichetă este înşelăciune.

Cumpărătorii pot fi uşor înşelaţi de amestecuri cu aspect de carne tocată
Cumpărătorii pot fi uşor înşelaţi de amestecuri cu aspect de carne tocată

O femeie din Târgu Jiu a cerut de la un magazin din zona sudică a oraşului carne tocată, şi-a ales dintre variantele carne de curcan, sau vită cu porc, a doua variantă, după care a mers acasă, a pus punga la dezgheţat şi a aşteptat timpul necesar pentru a putea să se apuce de o ciorbă de perişoare. Nu mică i-a fost, însă, mirarea, când a constatat că, o dată dezgheţată, compoziţia din interiorul pungii nu aducea decât la aspect cu carnea tocată. În rest, avea miros de soia, gust la fel şi consistenţa, la pipăire, aproape ca făina de porumb umezită.
Abia atunci femeia, care se uitase mai atentă doar la termenul de garanţie, a început să citească cu atenţie eticheta. Deşi a făcut asta de mai multe ori, contrar legislaţiei în ceea ce priveşte protecţia consumatorilor, care prevede că produsul trebuie precizat explicit pe etichetă, n-a înţeles mare lucru. Potrivit acesteia, producătorul este firma „Lanţul Carpatin IMPEX SRL” din Prahova, produsul se numeşte CARNE PREPARATĂ, şi conţine, textual: „carne vită, carne porc lucru, slănină, proteină vegetală, colorant natural, sare.” Cea mai mare dilemă este, însă, la procente. Potrivit aceleiaşi etichete, procentul de grăsime este „<= 30%”, iar „raportul colagen/ proteină din carne <= 18%”

Inducere în eroare
În primul rând, din etichetă nu se înţelege,  care este procentul fiecărui component al misteriosului produs cu aspect de carne şi gust de soia. În al doilea rând,  prin descrierile de mai sus se induce ideea că peste 80% e carne. În al treilea rând, numele produsului (carne preparată), îl duce pe cumpărător la ideea că cumpără carne. În al treilea rând, dacă cere la magazin carne tocată e servit de vânzătoare cu acest produs. Cu toate astea, la mijloc e un mare fals, o inducere gravă în eroare a consumatorului, iar fapta se numeşte înşelăciune şi se pedepseşte cu închisoarea. Cu toate astea, reprezentantul firmei producătoare care răspunde la numărul de contact, dar care nu a vrut să-şi dea numele, spune că totul e legal: „asta se cere pe piaţă, pentru că produsul e foarte ieftin. Noi nu spunem că e carne, ci carne preparată, iar cine vrea să cumpere să se uite pe etichetă mai atent şi să nu-l cumpere dacă vrea carne.” Persoana de la telefon nu a vrut nici măcar să spună aproximativ procentul de carne folosit: „de unde să ştiu eu că sunteţi de la presă, poate sunteţi de la concurenţă şi vreţi să ne furaţi reţeta. Nu suntem obligaţi să o punem nici pe etichetă, din acelaşi motiv.”

Analize
În prezent, pseudocarnea de la firma LANŢUL CARPATIN, cumpărată de femeia din Târgu Jiu, a fost dusă la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, urmând să fie stabilit, prin metode de laborator, procentul de carne pe care-l conţine. Dacă se va constata, aşa cum rezultă, la prima vedere, din examinarea fizică şi organoleptică, faptul că conţine mai puţin de 50% carne (conţinutul de carne fiind chiar insesizabil), e clar că numele său nu poate fi CARNE PREPARATĂ, această denumire  fiind o inducere în eroare a cetăţeanului, chiar dacă preţul acestui produs este mult mai mic decât al cărnii tocate vândută vrac în magazine, sau tocată în faţa clientului, aşa cum se procedează în un ele măcelării.

One Comment on “Gorjenii, înşelaţi cu carne falsă”

Comments are closed.