Fraudă, fraudă, dar să ştim şi noi!

Loading

De câteva săptămâni, procurorii DNA anchetează referendumul care l-a demis, adică a întrunit jumătatea plus a românilor din ţară, pe Traian Băsescu. După cum spunea Daniel Morar, omul de casă al Cotrocenilor, suspiciunile de fraudă sunt atât de mari cât voturile anti-Băsescu. Luându-l gura pe dinainte, Adriean Videanu s-a apucat să ne spună că la referendumul din 29 iulie s-ar fi furat între 1 168 901 şi 2 650 810 voturi. Cine nu s-a prins unde bate PDL-ul să reţinem că acestea au fost voturile peste cele care le luase Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009. Daniel Morar are deci ordin pe unitatea DNA să scoată o fraudă de 1,2-2,6 milioane de voturi pentru că aşa vrea Cotroceniul şi PDL-ul.
Nu am nici o îndoială că Daniel Morar va scoate o asemenea cifră, dacă îi va mai permite timpul şi dacă subordonaţii lui vor avea convingerea că pot supravieţui alegerilor, dar cine îl va crede? Chiar şi în varianta în care frauda a existat şi are asemenea dimensiuni va fi greu să convingi pe români că o instituţie ca DNA funcţionează normal şi independent şi nu la ordinul lui Traian Băsescu şi Monicăi Macovei. Spunea recent Traian Băsescu că instituţiile statului au supravieţuit celor două luni de suspendare, unele nu îşi exercită rolul constituţional şi nu este nici o fericire că Executivul interimar nu a reuşit să le destructureze. Cei mai mari hoţi, cei care ar trebui să fie căutaţi de DNA, îşi râd în barbă fericiţi şi vor acuza presiuni politice dacă cineva se va gândi şi la ei. Instituţiile statului român nu se bucură de nici o consideraţie din partea cetăţenilor iar DNA şi Curtea Constituţională sunt lideri într-un astfel de clasament.
Poate că nu au fost aşa rezultatele, poate că românii continuă să îl simpatizeze pe preşedintele-jucător, dar atunci cum se face că Traian Băsescu fuge de întâlnirile cu poporul ca Dracu de tămâie. Dacă a mers până acolo încât a făcut praf nunta fiicei sale, Traian Băsescu nu se va da înapoi de la nimic. Dar indiferent ce va face şi cine îl va sluji, pe români nu-i va întoarce să-l simpatizeze. Tocmai de aceea cred că MRU sau Neamţu, caricaturi până la urmă ale şefului cel mare, nu au şanse reale la acest moment. Ei trebuie să exerseze ruperea de Băsescu ca să poată fii vânduţi pe piaţa politică. Ce să mai spunem de faptul că România a tot exersat guvernări de dreapta, inclusiv cea a lui Năstase, iar acum e greu de crezut că se va alege aceeaşi variantă într-o perioadă atât de scurtă.
Sunt dintre cei care cred că suspendarea lui Băsescu trebuia făcută în această toamnă iar referendumul la aceeaşi dată. E bine că nu s-a făcut aşa, toată puterea politică s-ar fi concentrat într-o singură mână. Dar nici cu aceste lupte prelungite la infinit, în care Traian Băsescu încearcă să arate străinătăţii că el este încă pe val, nu vom putea continua. În aceste condiţii nu ar trebui să ne surprindă o nouă suspendare pentru că, din nefericire, românii nu au învăţat niciodată arta coabitării.