Fostul director al Muzeului, Vasile Marinoiu, urmărit penal

Loading

La un an de la dezvăluirile făcute de Vertical şi Jurnalul Naţional în cazul strămutării caselor din Muzeul Curtişoara, Parchetul a dispus începerea urmăririi penale împotriva fostului director al Muzeului Judeţean Gorj, Vasile Marinoiu, pentru abuz în serviciu. Contabila şefă care a semnat, însă, alături de el, pentru cheltuirea ilegală a banilor publici, a rămas pe funcţie şi apare doar ca martor în dosar.

Procurorii îl acuză pe Marinoiu de abuz în serviciu
Procurorii îl acuză pe Marinoiu de abuz în serviciu

Aşa cum scriam cu un an în urmă, Ministerul Culturii şi Cultelor a alocat 10 miliarde de lei (vechi) pentru strămutarea a şase case în Muzeul Satului din Curtişoara, dintr-o parte în alta a acestuia, după ce moştenitorii fostului proprietar a jumătate din suprafaţa muzeului şi-au câştigat drepturile în instanţă. Asta, deşi Consiliul Judeţean Gorj, în subordinea căruia se află muzeul, era în negocieri cu proprietarii pentru un parteneriat public privat, aceştia fiind de acord ca muzeul să funcţioneze în continuare şi pe pământul lor: „E o barbarie ceea ce se-ntâmplă – ne-a declarat atunci arhitectul Ştefan Bortnowski, unul dintre moştenitori- acele case se distrug, pur şi simplu, în momentul când sunt demontate, ar putea să le pună direct pe foc. N-au fost bine conservate, iar modul cum se lucrează la ele e sub orice critică. Eu sunt sigur că acesta e, de fapt, un alibi pentru a se face alte lucruri cu aceste fonduri.”  În urma articolelor publicate de noi, lucrările au fost sistate după strămutarea primelor trei case, poliţia s-a autosesizat şi a demarat o anchetă, propunând  parchetului începerea urmăririi penale împotriva lui Vasile Marinoiu, cel care conducea în acea vreme muzeul şi care a fost nevoit să-şi dea demisia în urma dezvăluirilor noastre. După cum ne-a declarat inspectorul principal Daniel Tică, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, propunerea din dosar a fost confirmată de parchet, dosarul aflându-se acum în faza de urmărire penală: „Parchetul a confirmat propunerea din dosar şi a dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Vasile Marinoiu pentru fapta de abuz în serviciu”, după ce acesta fusese pus, iniţial, sub urmărire penală pentru nerespectarea regimului construcţiilor.

Directorul da, contabila ba
Cea care a semnat alături de Marinoiu pentru plata lucrărilor de strămutare, ce s-au dovedit a fi prost făcute şi ilegale, contabila şefă Georgeta Bălăcescu, a rămas pe funcţie şi apare în dosar doar în calitatea de martor. Nu se ştie dacă asta se datorează faptului că e nora unui administrator din cadrul Consiliului Judeţean, dar e ciudat că continuă să fie pe funcţie, în condiţiile în care  fără semnătura acesteia miliardele statului nu s-ar fi dus în buzunarul firmei care a mâncat atâţia bani fără să respecte cele mai elementare reguli de restaurare. Normal ar fi fost să răspundă şi ea, dar acest lucru nu s-a întâmplat, încă. Potrivit declaraţiei lui Tică, aceasta „nu are calitatea de învinuit în dosar”.

Ilegalităţi evidente
În mod normal, lucrările de strămutare ar fi trebuit să fie atribuite în urma procedurii de licitaţie publică şi după obţinerea tuturor avizelor, iar cei doi semnatari ai actelor de plată trebuiau să ştie asta. Totuşi, strămutarea primelor trei case s-a făcut fără avizul Ministerului Culturii şi Cultelor, fără nici o documentaţie de genul: studii de fezabilitate, autorizaţii de demolare, autorizaţii de construcţie, proiecte. Mai mult, fostul director, Vasile Marinoiu ne-a declarat că firma care a lucrat a câştigat licitaţia publicată prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice pe 31 martie 2008, în condiţiile în care Consiliul Ştiinţific al Muzeului Judeţean Gorj şi-a dat avizul pentru mutarea caselor pe 17 aprilie 2008. De asemenea, Marinoiu spunea că strămutările s-au făcut la sfârşitul lui martie începutul lui aprilie, deci au început înainte de licitaţie şi s-au terminat înainte de avizarea mutării lor. În plus, casele au fost îmbinate, pe alocuri, cu sârme, cuie de fier şi chiar un fermoar de plastic înnodat, bârnele s-au spart, iar unele, pentru că nu erau tratate corespunzător împotriva cariilor, n-au mai putut fi repuse la locul lor, trebuind înlocuite.

2 Comments on “Fostul director al Muzeului, Vasile Marinoiu, urmărit penal”

Comments are closed.