Florin Cârciumaru: „Am privit întotdeauna municipiul Târgu-Jiu ca şi cum ar fi casa mea!”

Loading

florin-carciumaruIon Elena: Domnule dr. ing. Florin Cârciumaru, sunteţi la al patrulea mandat de primar obţinut cu o majoritate confortabilă la recentele alegeri locale. Vă rugăm să ne spuneţi principalele motive care îi determină pe cetăţeni să vă acorde în continuare încrederea.
Florin Cârciumaru:
La această întrebare, cel mai potrivit răspuns ar fi acela care vine de la oameni. Totuşi, eu pot să îi asigur pe târgujieni că muncesc împreună cu echipa mea şi încercăm să facem din Târgu-Jiu municipiul pe care toţi ni-l dorim. Şi eu sunt cetăţean al acestui oraş şi mă interesează cum se dezvoltă, ce oportunităţi apar, ce le mai putem oferi copiilor noştri. Ca primar mă străduiesc în continuare să rezolv problemele tuturor, în limita posibilităţilor. Sunt mereu aproape de oameni şi cred că acest lucru este vizibil şi, probabil, apreciat. La mine, audienţele nu se ţin după orar, munca noastră nu se desfăşoară între anumite ore de program, ea este permanentă iar târgujienii ştiu asta foarte bine. În plus, am venit în sprijinul fiecărei persoane care ne-a solicitat ajutorul, cu un sfat sau un gând bun, cu o vorbă frumoasă, cu înţelegere şi  susţinere, până la soluţionarea întregii cauze. Rezultatele activităţii noastre şi eforturile depuse în mandatele anterioare au cântărit mult în alegeri. Sunt convins de această realitate!
Ion Elena: Imaginea municipiului Târgu-Jiu a avut mult de câştigat în ultima vreme, dar probleme ale urbei au fost şi vor mai fi. Ştim că ele sunt consemnate, pe domenii, în agendele de lucru ale primarului. Vă invităm să extrageţi din însemnările dv. priorităţile imediate …
Florin Cârciumaru:
Urgenţele şi priorităţile sunt stabilite mai mult de cetăţeni, nu neapărat de mine! Încerc să rezolv cât mai rapid fiecare solicitare. Există însă şi probleme de sezon, activităţi pe care le avem indiferent de an: subvenţiile la căldură, asigurarea confortului termic în şcoli, a lemnelor de foc pentru cei nevoiaşi, activităţi specifice sezonului rece (deszăpezire, ornamente de Crăciun, ajutoare de sărbători etc). La toate acestea se adaugă proiectele mari aflate în derulare, majoritatea finanţate de guvern sau de Uniunea Europeană, pentru că am câştigat multe programe de acest fel care ne ajută să investim enorm, fără a afecta bugetul local.
Ion Elena: Prin aşezarea geografică, reşedinţa Gorjului este protejată de lanţul carpatic, dar se află oarecum departe de drumurile europene. Ce face administraţia locală pentru a scoate oraşul în calea lumii, a investitorilor mai cu seamă?
Florin Cârciumaru:
Încercăm să facem multe, în primul rând lucrăm intens la infrastructură. Avem acum în diverse faze de execuţie trei drumuri de rocadă, care vor fluidiza traficul, dar vor atrage, sperăm noi, şi investitori care îşi vor deschide firmele de-a lungul acestora. În plus, lucrăm la asigurarea utilităţilor pe toate zonele din oraş, chiar şi pe cele mai îndepărtate, pentru ca toţi să se racordeze cât mai repede şi fără probleme la acestea. Dacă îţi doreşti să vină investitorii trebuie să ai ce să le oferi, iar la aceste aspecte lucrăm noi acum!
Ion Elena: Dimensiunea culturală a municipiului este dată de prezenţa Ansamblului sculptural realizat de Constantin Brâncuşi în anii 1937-1938. Prin această realitate, oraşul este cunoscut în ţară şi în lume. Ce proiecte are primăria pentru a pune şi mai mult în valoare operele marelui sculptor, perenitatea spiritului său?
Florin Cârciumaru:
Am fost binecuvântaţi şi de Dumnezeu şi de Brâncuşi, avem în preajma noastră atât frumuseţi naturale deosebite, cât şi cele mai importante opere ale marelui artist. Sunt multe de făcut pe această linie şi nu ne lipsesc ideile. Am depus şi câteva proiecte pentru a obţine finanţare. Totul se va pune la punct cu ajutorul noii conduceri a Centrului „Constantin Brâncuşi”. De la proaspăta echipă aşteptăm iniţiative de succes, pentru că sunt multe de rezolvat iar Brâncuşi merită atenţia noastră, mai ales că ne dă şanse incredibil de mari pe domeniul turismului, dacă îl vom promova corespunzător.
Ion Elena: Ştim că Brâncuşi, în filosofia gândului său, spunea: „Nu este greu să faci un lucru, greu este să te pui în starea de a-l face!”. Plecând de la înţelepciunea acestor cuvinte, amintiţi câteva dintre reperele „facerii şi desfacerii” privind amenajarea centrului civic al municipiului Târgu-Jiu, amenajare urbanistică apreciată de foarte mulţi dintre concitadini şi vizitatori.
Florin Cârciumaru:
Cu centrul municipiului a fost o adevărată nebunie. Iniţial nimeni nu s-a implicat, după aceea toţi au avut ceva de spus. Dincolo de toate însă, un fapt rămâne cert – oamenii se bucură de noul centru civic, se poate vedea la o plimbare la pas, ori de câte ori vremea o permite, când întâlneşti sute de târgujieni pe aleile cu platani şi arţari din inima urbei noastre. Lucrurile trebuie gândite şi într-o altă viziune – dacă vrei să faci promovarea oraşului, a operelor de artă, este bine să ai şi un centru frumos, unde să duci turiştii, nu numai un parc atrăgător şi renumit. Când vorbim de turism, Primăria are în vedere mai multe aspecte pentru care se lucrează deja, iar rezultatele vor fi vizibile cât mai curând.
Ion Elena: Pentru românii din ţară şi străinii care au vizitat oraşul, impresiile sunt dintre cele mai frumoase. Vorbiţi-ne despre mesajul operei de artă, strălucirea artezienelor şi primenirea verdelui în armonie cu urbea, cât de mult aceste dimensiuni estetice întregesc arhitectura oraşului şi confirmă personalitatea lui.
Florin Cârciumaru:
De când am intrat pentru prima dată în Primărie, mi-am dorit să împlinesc lucrurile într-un mod unitar, să determinăm turiştii să vină la Târgu-Jiu nu doar pentru Coloana Infinitului, Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii. Vreau ca toată lumea să ştie că la Târgu-Jiu se pot vizita şi parcuri frumoase, un centru civic modern şi interesant, monumente ale istoriei noastre (Tudor Vladimirescu, Gheorghe Magheru, Ecaterina Teodoroiu), alte locaţii care pot atrage oaspeţii noştri. E păcat să vină oamenii de la sute sau mii de kilometri şi să nu meargă la Tismana, Lainici, Hobiţa, la Rânca, pe Transalpina. Avem Cămărăşeasca şi Crasna, multe locuri pitoreşti care îşi aşteaptă turiştii şi este bine să le deschidem acestora calea spre destinaţiile de excepţie prin agenţii de turism specializate în promovarea sejururilor şi traseelor solicitate. Acesta este mesajul cel mai relevant şi potrivit să răzbată dincolo de operele brâncuşiene, iar după părerea mea personalitatea oraşului se creionează pe aceleaşi idei, cu acelaşi specific.
Ion Elena: Specialiştii au constatat nevoia de spaţiu verde pentru municipiul Târgu-Jiu. Cum altitudinea nu ne prea ajută să respirăm aer fără prihană, ce am putea face în acest scop, regândind şi reînnoind arhitectura peisagistică a oraşului?
Florin Cârciumaru:
Mult aer proaspăt şi un oraş curat ne dorim toţi, iar eu, ca primar, am reuşit să obţin rezultate pe acest domeniu accesând proiecte care ne-au permis să investim în parcuri şi zone verzi. Numai în ultimul an am realizat două parcuri de anvergură pe Insuliţa Jiului, fără să cheltuim prea mulţi bani de la bugetul local. La acestea se adaugă parcurile inaugurate în ultimul deceniu, care au mărit ponderea de spaţiu verde. Am adus şi investitori care ne-au ajutat construind la noi acasă prima groapă de gunoi ecologică din România. Nu ne oprim aici, vom investi mereu în tot ce ţine de mediul natural şi ecologic.
Ion Elena: Vă mulţumesc, domnule primar, pentru interes şi promptitudine! Vă doresc  multă sănătate, putere de muncă şi mult succes pe mai departe, în rezolvarea problemelor târgujienilor şi ale municipiului Târgu-Jiu! La mulţi ani!

3 Comments on “Florin Cârciumaru: „Am privit întotdeauna municipiul Târgu-Jiu ca şi cum ar fi casa mea!””

  1. S-au promis atatea ,si s-a facut ce se vede.Suntem departe de ceea ce inseamna un oras modern,comparativ chiar si cu orase de marimea sau mai mici decat Tg-Jiu.Batem campii de ani de zile cu aceleasi promisiuni de proiecte si nimic,investitori mai deloc,lipsa locurilor de munca este cronica,un oras depopulat,imbatranit,nici macar un centru manufacturier.Asa ca,doar bla,bla…si atata tot,din pacate.

  2. Mii de oameni de 35-45 de ani fara serviciu de ani de zile, blocuri situate la 15 minute de magazinul Parangul inundate de rahat la subsol din nesimtirea cronica a unor targujieni care locuiesc la parter in aceste blocuri…

  3. Nu e la Targu-Jiu cel mai rău dar cum ar fi să fie bine cu primarul? La noi totul e o afacere, o mafie cu Cârciumaru, Călinoiu, Sanda şi alţii. Vă felicit că încă mai rezistaţi dar sfatul meu e să nu+i mai băgati in ziar!

Comments are closed.