Fiii satului, Curtişoara, sărbătoare în premieră

Loading

Începând din acest an, de Zilele Oraşului Bumbeşti Jiu, Fiii Satului Curtişoara se vor întâlni să încingă Hora Satului, la poarta de intrare dinspre sud a oraşului. Această hotărârea a fost pecetluită de Consiliul Local Bumbeşti Jiu, la iniţiativa consilierului local Eftemie Popescu: „Consiliul Local al oraşului Bumbeşti Jiu, judeţul Gorj (…) HOTĂRĂŞTE: Art. 1 Se aprobă introducerea în calendarul de activităţi şi organizarea de manifestări cultural – artistice în Curtişoara sub titulatura „Fiii satului” începând cu anul 2010, în cadrul aniversării zilelor oraşului Bumbeşti Jiu.”

Arc peste timp
Prima ediţie a Fiilor Satului Curtişoara se sărbătoreşte într-un an important pentru Muzeul Arhitecturii Populare al Gorjului. Acesta împlineşte în curând 35 de ani, fiind înfiinţat în anul 1975 de Elena Udrişte, care era pe atunci director al Muzeului Ştefulescu. Ocazie binevenită pentru reunirea celor două evenimente care îi vor determina atât pe săteni cât şi pe invitaţi să se întoarcă la tradiţie, hora satului, chiar acolo unde satul e păstrat în cel mai autentic mod.

Curtişoara, o „Curte” a istoriei neamului
Manifestările vor avea loc în data de 25 aprilie 2010, începând cu orele 10.00, la Muzeul Arhitecturii Populare Curtişoara, secţie a Muzeului Judeţean Gorj. Marele istoric Alexandru Ştefulescu, al cărui nume îl poartă astăzi muzeul Gorjului, scria la 1904 despre Curtişoara, în ”Gorjul istoric şi pitoresc”: ”Mai sus se află comuna Curtişoara (cu 1010 locuitori) pe ambele maluri ale Jiului, al cărui nume în crisoavele de prin sec. al XV-lea se vede //Curte// (…)  Numele satului //Curte// se trage, probabil, de la cohortele romane ce au staţionat în lagărul stativ din vecinătate la Bârleşti (căt. de Bumbeşti). Poate de altminteri să fi fost aici o curte cnezească a ţării Lytua înainte de întemeierea Statului român, pe timpul când cuibul Basarabilor era pe Jii de la Haţeg până la Dunăre şi unde ei purtau titlul de cnezi. Numirea de Curtişoara i-ar fi rămas după ce Curtea Cnezilor ar fi trecut la Târgu- Jiului, care fiind situat tocmai în răscruciul drumurilor romane într-una din posiţiunile cele mai favorabile lângă Jiu a luat o desvoltare excepţională, întrecând în desvoltare pe toate celelalte centre de populaţiune dimprejur.”

Programul manifestărilor
10.00    Deschidere oficială
10.30    Program artistic, susţinut de elevii Şcolii Generale Curtişoara
12.30    Spectacol Folcloric, prezentat de Ansamblul Artistic „Doina Gorjului”
14.00    Hora Satului

2 Comments on “Fiii satului, Curtişoara, sărbătoare în premieră”

  1. Interesant e cît dureaza pana când Bobaru îsi revendica şi meritul ăsta precum a luat şi microfonul la aniversare şi nu-i mai dădea drumul.

  2. mii de multumiri domnului eftimie poprscu, deoarece se mai intereseaza de o persoana mai in vasta, de la care noi avem multe de invatat,ii avem linga noi dar putine persoane ii respeca pe aceste fiinte pe cale de disparitie.aceasta persoana este batrinica paulina danciu.Noi avem mule de invatat de la aceste persoane ‘mai ales noi partea feminina;inca o data mii de multumiri.

Comments are closed.