Familia lui Sergiu Nicolaescu în documente gorjene (II)

Loading

Sergiu Nicolaescu a părăsit urbea de pe Jiu în anii copilăriei dar arhivele gorjene păstrează documente care atestă aici existenţa familiei sale de origine macedoneană încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Așa cum am aflat în numărul trecut, bunicii săi-Constantin Nicolescu și Constanța Marcovici s-au căsătorit la Târgu-Jiu în 1898.

Deși a plecat de timpuriu din Gorj, Sergiu Nicolaescu s-a considerat totdeauna ca un gorjean
Deși a plecat de timpuriu din Gorj, Sergiu Nicolaescu s-a considerat totdeauna ca un gorjean

Proaspăta familie a dat naştere unei prime fiice la data de 18 ianuarie 1900 la ora 12 din zi căreia iau dat prenumele Otilia, născută în casa lui Marin Vâlcu din oraşul Târgu Jiu strada Olari – Gară, suburbia Albastră. Actul de naştere are numărul 10 din anul 1900 iar martorii acestui eveniment au fost Ion Fişer în vârstă de 30 ani şi Ştefan Dobriţescu în vârstă de 39 ani ambii de profesie funcţionari şi locuitori ai oraşului Târgu Jiu înscrierea în registrele de născuţi fiind făcută de către ajutorul de primar Gheorghe Dimitrescu în calitate de ofiţer al stării civile. Această mătuşă a marelui cineast s-a căsătorit în anul 1937 în oraşul Târgu Jiu cu Giura S. Simion şi a decedat tot în acelaşi oraş în anul 1970.

Familia Nicolaescu în acte de stare civilă

O altă mătuşă a lui Sergiu Nicolaescu, numită Natalia, s-a născut la data de 6 iunie 1901 ora 9 post meridian în casa părinţilor săi din Târgu Jiu, strada Victoria, suburbia Albastră. Cei doi martori prezenţi la declararea acestei naşteri au fost Ion Cornescu în vârstă de 55 ani şi Mihail C. Georgescu de 26 ani ambii funcţionari din Târgu Jiu iar ofiţerul stării civile a fost ajutorul de primar Al. Pojogeanu Sache.
Aproape un an mai târziu avea să se nască în familia Nicolaescu Constantin şi Constanţa, tatăl marelui nostru maestru, Pantelimon, actul de naştere fiind înregistrat sub numărul 41 din data de 31 martie 1902 fiind născut în aceiaşi zi la ora 10 ante meridiane în casa lui I. Diaconescu din Târgu Jiu strada Olari Gară, suburbia Albastră. Martorii menţionaţi în acest act de naştere au fost acelaşi Ştefan Dobriţescu în vârstă de 42 ani împreună cu Ion Popescu în vârstă de 26 ani ambii muncitori şi locuitori ai oraşului Târgu Jiu iar ofiţer al stării civile a fost acelaşi Al. Pojogeanu Sache. Foarte longeviv, acesta, trecând chiar şi peste capriciile regimului comunist şi fiind de profesie inginer, a decedat la vârsta de 92 ani adică în anul 1994.
Ulterior avea să se nască în familia de macedoneni stabiliţi în Târgu Jiu o nouă fiică ce a primit de la părinţii săi prenumele Elena, actul de naştere având numărul 68 din anul 1903 iar naşterea a avut loc la data de 3 mai acelaşi an la ora 2 post meridian în casa defunctului Gh. Filiades din Târgu Jiu strada Victoria, suburbia Albastră. Martorii prezenţi la înscrierea acestei naşteri au fost Ion Cornescu în vârstă de 57 ani şi Ion Trantescu de 39 ani ambii de profesie funcţionari şi locuitori ai oraşului Târgu Jiu, ofiţer al stării civile fiind acelaşi ajutor de primar Al. Pojogeanu Sache. În acest act de naştere este făcută şi menţiunea decesului produsă în anul 1968 în Municipiul Târgu Jiu.
Ultimul act de stare civilă pe care îl găsim în Colecţia Registre Stare Civilă – Primăria Oraşului Târgu Jiu se referă la naşterea Emiliei înregistrată sub numărul 24 din anul 1905, născută la 15 februarie acelaşi an la ora 11 post meridian „în casele locuite de părinţii săi” din Târgu Jiu strada Victoria, suburbia Albastră. Martorii prezenţi la înscrierea acestei naşteri au fost Dimitrie C. Harisescu de 47 ani şi Ştefan Dobriţescu de 46 ani ambii de profesie funcţionari şi locuitori ai oraşului Târgu Jiu. Actul a fost semnat de avocatul Vasile Măcescu în calitate de Vice Preşedinte al Comisiei Interimare a oraşului Târgu Jiu. Din păcate această mătuşă a ilustrului nostru maestru a decedat în anul 1916 la vârsta de 11 ani suferind de „peritonită”. Cu această ocazie tatăl său a solicitat Primăriei Oraşului Târgu Jiu să-i fie atribuit un loc de veci în cimitirul ortodox al oraşului în vederea înmormântării fiicei sale atribuindu-i-se astfel „plaţul n. 48 de două persoane în dimensiuni de 3 m lăţime şi 4,50 m lungime situat în aripa stângă, grupa I-a rândul 9-lea”, suma cu care s-a achiziţionat acest loc de veci a fost de 130 lei.
Dan Cismașu

One Comment on “Familia lui Sergiu Nicolaescu în documente gorjene (II)”

Comments are closed.