Falsa problemă a secţiilor speciale

Loading

Cornel ŞomâcuAm mai depăşit un scrutin electoral fără ca acuzaţiile de fraudă şi alte nereguli să dispară, dimpotrivă ele s-au multiplicat. Am putea spune că aceste fenomene s-au înmulţit de vreme ce Ministerul de Interne ne-a raportat aproape 1000 de incidente şi au fost chiar arestări. E bine că se întâmplă şi acum deşi oamenii legii au avut suficient timp să o facă şi în anii trecuţi dar au preferat să asculte ordine politice. Nu am auzit însă de nici un patron de cârciumă sau de magazin arestaţi pentru mită electorală deşi cazurile puteau fi depistate la Târgu-Jiu cu puţină atenţie din partea celor abilitaţi.
Televiziunile mogulilor au tocat toată ziua de alegeri cum se fură cu secţiile speciale şi drept este că nu o să înţelegem niciodată ce le-a căşunat unor români de s-au mutat toţi în Olt ca să voteze. De aici însă şi până a desfinţa aceste secţii este cale lungă dar propusă de nişte „specialişti” PSD. Probabil, aceiaşi care în 2004 au scos listele speciale între turul I şi turul II şi au lăsat milioane de români fără drept de vot. În România sunt foarte mulţi oameni, poliţiştii estimează la câteva milioane, care nu au domiciliul unde locuiesc cu adevărat. Pe lângă faptul că este extrem de greu să îţi stabileşti domiciliul într-o anumită localitate fără act de proprietate pe un imobil, şi luarea în spaţiu este o problemă, listele electorale sunt de pe vremea lui Ceauşescu. Dacă adăugăm la toate acestea absolvenţii de UCB care au condus secţiile de votare din Gorj care au trimis la secţiile speciale oameni cu domiciliul în localitatea respectivă, ne dăm seama de marile probleme ale alegerilor.
Apropo, întrebăm şi noi nu dăm cu parul, cum se face că sistemul informatic de la Gorj care a ales preşedinţii de secţii de votare dă de vreo patru runde de alegeri acelaşi om, fie el şi angajat al unei anumite instituţii, pe aceeaşi secţie de votare? Cam mare coincidenţa, nu-i aşa? Şi tot aici, măcar preşedinţii de secţii de votare ar trebui selectaţi mai bine pentru a nu mai greşi chestiuni elementare, la alegerile de duminică cele mai multe probleme au fost legate de completarea defectuoasă a proceselor verbale, iar de necunoaşterea legii ce să mai vorbim…Chiar, cum s-o fi făcut instruirea?
În concluzie, nu desfiinţarea secţiilor speciale ar trebui să ne preocupe, ci introducerea unui sistem electronic al votului prin care să vezi dacă alegătorul nu trişează. Suntem în Europa, în secolul XXI, calculatoare avem măcar în şcoli, nu ar trebui să fie o problemă deosebită. Singura explicaţie a refuzului de a face ceva în această direcţie este că partidele vor să fure voturi. Şi încă ceva, simplificarea procedurii pentru stabilirea domiciliului ar asigura şi o mai bună evidenţă şi o reducere a acestui sector bugetar ineficient. Sunt lucruri elementare care dacă vor fi împlinite ne-ar feri de imaginile şi comentariile jenante de duminică, ne aude cineva?