Evitați oamenii negativi! Evitați văicărelile!

Loading

codrin-scutaruNeuronii ne sunt afectați de toate văicărelile celor din jurul nostru, de negativism și de pesimism, susține autorul Trevor Blake. Acesta, în cartea sa intitulată „Three Simple Steps: A Map to Success in Business and Life”(Trei pași simpli: o hartă a succesului în afaceri și în viață) expune un studiu știintific interesant. A ne expune la negativism mai mult de 30 de minute, în viața reala sau prin intermediul televizorului, ne afectează inteligența, potrivit 7sur7.be .
Ascultarea văicărerilor distruge neuronii. Acest rezultat nedorit se datorează distrugerii progresive a neuronilor din hipocamp (parte a creierului implicată în stocarea amintirilor): „Această parte a creierului ne ajută și la rezolvarea problemelor”, explică Trevor Blake. „A fi expuși fără încetare la negativism poate perturba serios această zonă”, susține el. Trevor Blake ne sfătuiește sș fim atenți la oamenii care au obiceiul de a se văicări frecvent, deoarece nu problemele expuse afectează creierul, ci modul de a fi al acestor persoane. „Există o mare diferență între a fi atent la ceva care nu merge bine și a asculta lamentările cuiva. În mod frecvent, oamenii care obișnuiesc să se plângă nu vor solutii. Ei vor doar să vă atragă în această stare de nemulțumire. Trebuie să fiți conștienti că faceți un deserviciu creierului în momentul în care ascultați oameni care încep să vă spună: Este îngrozitor, nu-i așa?”.
Tactici de protecție: Potrivit autorului, chiar și a asculta în mod pasiv plângerile unor astfel de oameni dăuneaza creierului. Pentru a evita astfel de situații, Trevor Blake oferă și soluții. În primul rând, dacă este posibil, ar trebui să-i ținem la distanță pe oamenii veșnic nemulțumiți. În măsura în care, prin natura relațiilor sociale sau de familie, nu reușim acest lucru, ar trebui să cerem negativiștilor să înceteze cu văicărelile și să găsească soluții concrete pentru problemele pe care le expun. În ultimă instanță, trebuie să facem apel la „tehnici mentale de protecție”. Autorul detaliază: „Când sunteți luați cu asalt de plângerile și de nemulțumirile unei persoane, detașați-vă de conversație și retrageți-vă imaginar în locul dvs. preferat. Sau încercați să vizualizați cu intensitate un glob invizibil de sticlă care vă protejează”.