Elevii gorjeni responsabilizați pe problemele de mediu

Loading

Un număr impresionant de elevi și părinți au participat la prima ediție a manifestărilor la Bălești
Un număr impresionant de elevi și părinți au participat la prima ediție a manifestărilor la Bălești

Asociația ,,Școala Gorjeană” și Săptămânalul VERTICAL  s-au implicat la sfârșitul săptămânii trecute în Proiectul educațional ,,Ora Pământului – 2014” desfășurat în două dintre școlile gorjene: Colegiul Național ,,Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu și  Școala Gimnazială ,,Antonie Mogoș” din Ceauru-Bălești, propunându-și să informeze şi să responsabilizeze elevii, determinându-i să participe la acţiuni de protejare a mediului înconjurător.
Ora Pământului este un eveniment internațional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice. Ora Pământului constă în stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât și de către instituții și unități economice.
Asociația ,,Școala Gorjeană” și săptămânalul VERTICAL  s-au  implicat activ în două dintre acțiunile organizate la nivelul școlilor gorjene, în timpul cărora elevii, alături de cadre didactice de la Școala Gimnazială ,,Antonie Mogoș” din Ceauru-Bălești și Colegiul Național ,,Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu au stins luminile electrice şi au aprins lumânări alăturându-se celor cărora le pasa de mediu.

Peste 200 de elevi participanți la Bălești

Timp de o oră, sâmbătă seara, la Bălești, în parcul din fața Primăriei din comună, ,,Ora Pământului – 2014” a adunat peste 200 de participanți, elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Antonie Mogoș” din Ceauru-Bălești, profesori, părinți dar și reprezentanți ai autorităților locale, marcând cea mai populară manifestare de mediu din lume, cu lampioane, gulguțe multicolore și lumânări, pentru a încuraja reducerea consumului de energie. Cei prezenți la eveniment s-au bucurat nu doar de feeria lampioanelor lansate, spre încântarea tuturor, dar și de câteva momente artistice susținute de elevii școlii din localitate.
Așa cum avea să ne declare președintele Asociației ,,Școala Gorjeană”, prof. Cornel Șomâcu, aceste evenimente au rolul de a informa şi responsabiliza elevii cu privire la protejare a mediului înconjurător, implicarea lor în activități plăcute şi constructive, dezvoltarea spiritului civic, implicarea în viața orașului, a comunității în care trăiesc, dezvoltarea abilităților de a interacționa cu alți tineri, dar și cultivarea dorinței de a trăi într-un mediu curat.
Și la Colegiul Național ,,Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, elevii au organizat o serie de acțiuni prin care au marcat  „Ora Pământului – 2014”. Vineri, 28 martie 2014, organizatorii au împărțit pliante și au oferit informații elevilor implicați în proiect, pentru ca sâmbătă, 29 martie 2014, la lăsarea serii să desfășoare o acțiune pe baza sportivă a liceului.
Timp de o oră elevii, alături de profesorii coordonatori și cadre didactice, au stins luminile electrice şi au aprins lumânări alăturându-se celor cărora le pasa de mediu. S-a organizat un concurs de figurine luminate din gulguțe de hârtie colorată, la care au participat 13 echipaje și peste 70 de elevi. Chiar dacă în fața vântului stârnit la Târgu-Jiu în chiar debutul evenimentului, montajele echipajelor înscrise în concurs nu au avut nicio șansă să reziste mult timp, juriul a reușit să desemneze câștigătorii după ce au evaluat figurinele și au ascultat explicațiile privind semnificația fiecărei figurine luminoase și a mesajului transmis de elevi.Chiar dacă în fața vântului stârnit la Târgu-Jiu în debutul evenimentului Ora Pământului, montajele celor 13 echipaje înscrise în concurs nu au avut nicio șansă să reziste mult timp, juriul a reușit să desemneze câștigătorii:
Locul I: Vîlceanu Mădălina, Oneț Cosmina, Oprițoiu Andrei, Găvan Eliza, Grecu Aurelia (cls. a XI-a F)
Locul al II-lea: Popa Patricia, Staicu Alina, Tița Ștefania, Milu Alexandra, Ilina Alexandra, Gîrneț Andreea (cls. a X-a H)
Locul al III-lea: Mărăcine Bianca, Geamănu Isabela, panait George, Păuna Cristian, Dobrițescu Ștefan (cls. a XI-a E)Chiar dacă în fața vântului stârnit la Târgu-Jiu în debutul evenimentului Ora Pământului, montajele celor 13 echipaje înscrise în concurs nu au avut nicio șansă să reziste mult timp, juriul a reușit să desemneze câștigătorii:
Locul I: Vîlceanu Mădălina, Oneț Cosmina, Oprițoiu Andrei, Găvan Eliza, Grecu Aurelia (cls. a XI-a F)
Locul al II-lea: Popa Patricia, Staicu Alina, Tița Ștefania, Milu Alexandra, Ilina Alexandra, Gîrneț Andreea (cls. a X-a H)