Economii la complexuri şi SNLO prin şomaj tehnic, pensionări şi tăieri de drepturi

Loading

Informaţii contradictorii, declaraţii care se bat cap în cap, protocoale, comunicate, negocieri, toate acestea au făcut ca minerii şi energeticienii să nu mai ştie ce să creadă şi, mai ales, ce să facă. Deşi s-a spus că nu se vor face disponibilizări în minerit şi energie, acum se anunţă reduceri de cheltuieli cu munca vie care trebuie să echivaleze exact cu finanţarea locurilor de muncă anunţate că vor fi reduse, la AJOFM. Şi, deşi sindicatele şi administraţia anunţă măsuri de evitare a disponibilizărilor, s-au deschis şi listele pentru cei care vor să plece, urmând să primească plăţi compensatorii.

mineri-subteranAşa cum scriam săptămâna trecută, deşi Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie a bătut palma cu ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, că se va renunţa la disponibilizări, conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia a deschis, deja, lista disponibilizărilor la cerere, cei care vor să aleagă această variantă urmând să primească plăţi compensatorii în valoare de 29.000 lei. Această este, însă, o măsură alternativă la cele anunţate, printr-un comunicat comun, de administraţie şi sindicate, în urmă cu câteva zile, din care cităm: „administraţia S.N.L. Oltenia S.A. Târgu Jiu şi U.S.M. Oltenia au purtat negocieri în urma cărora s-au identificat o serie de măsuri care cuantificate vor conduce la reducerea cheltuielilor cu munca vie la nivelul anului 2011 cu 11%.
Măsurile identificate constau în următoarele: procentul de salariaţi în regim de aşteptare (şomaj tehnic) la nivelul anului 2011 va fi în medie de 20,9 % pe zi; diminuarea facilităţilor existente în prezent prin Contractul Colectiv de Muncă ( procent decontare bilete de odihnă şi tratament, plata posturilor în zilele de sâmbătă, cuantumul tichetelor cadou, transport personal, activităţi cultural sportive, diurnă deplasare, etc.); reducerea personalului TESA, operativ şi CFL; trimiterea în concediu de aşteptare a salariaţilor care îndeplinesc condiţii de pensionare limită de vârstă şi stagiu complet de cotizare, pensionare pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, pensie anticipată până la 31.12.2013, respectiv un număr de aproximativ 388 persoane; cu plata unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază şi sporul de vechime;”

Ultimele negocieri
Au mai trecut câteva zile, timp în care negocierile au continuat între SNLO şi USMO, iar directorul general Daniel Burlan a venit cu precizări importante. Anume, că se va intra în şomaj tehnic diferenţiat, în funcţie de livrările care se fac de către unitate minieră în parte. De exemplu, cele mai puţine zile de şomaj tehnic vor avea minerii de la Lupoaia şi de la Roşia (o lună) în anul 2011, în timp ce la exploatările de subteran se va ajunge până la trei şi chiar şase luni. 400 de mineri din SNLO mai au doi ani până la pensie, aşa că vor intra în concediu de aşteptare cu 75%, iar restul de 520 ce au fost anunţate la AJOFM (planul de reduceri fiind de 11%, adică 920 de angajaţi) vor fi salvaţi, cu condiţia ca sindicatele să accepte măsurile propuse de administraţie. Reducerea personalului TESA, anunţată în comunicatul comun, se va face, după cum a anunţat directorul general Daniel Burlan, prin reducerea a 60 de posturi, cei care vor fi pe liste urmând să accepte alte posturi de execuţie ce urmează să le fie propuse, sau să plece.