Economia României la terapie intensivă

Loading

ANDREI-POPETEOdată cu venirea guvernului de tehnocrați condus de Dacian Cioloș, analiza economică a ultimelor luni arată că industria românească a avut o creştere viabilă şi aceasta va rămâne unul dintre principalele motoare de creştere ale PIB-ului, datorită calificării forţei de muncă şi costurilor reduse cu producţia. Vorbim desigur de PIB, nicidecum de relansarea industriei ca motor economic principal. Dacă ar fi să analizăm evoluţia economiei româneşti, în raport cu media Uniunii Europene, industria rămâne, în continuare, singurul sector care a prezentat o creştere, fiind nişa prin care România a beneficiat de efectele revenirii mai rapide a cererii externe.
Evident, este nevoie de investiţii, iar acestea deși au întârziat nepermis de mult în ultimii ani, au început timid să apară. Spunem că au întârziat pentru a sublinia că nu ne-am pierdut în totalitate speranţa că va exista o redresare economică, în discuţie intervenind şi amplasarea strategică a ţării noastre, dar și interesele externe de a ține România la terapie intensivă. Practic, industria, aşa gârbovită cum pare, şi-a majorat contribuţia la formarea PIB-ului în ultima perioadă prin intermediul exporturilor şi rămâne motorul care susţine economia, potrivit analiştilor. Aceasta, desigur, la nivel teoretic.
Este drept, guvernul Cioloș nu face altceva decât să continue politica economică a fostului premier Victor Ponta, mazilit în urma unor jocuri de interese. Fără a ști încă pentru cât timp guvernul de tehnocrați va deține puterea executivă, în anii următori există totuși perspective de creştere economică, îndeosebi în cazul dezvoltării de parteneriate public-private. În ceea ce priveşte comerţul şi serviciile financiare-imobiliare, acestea vor înregistra creşteri modeste pe termen mediu, deoarece consumul privat va rămâne încă redus, în pofida creșterilor salariale din ultima perioadă.
Astăzi avem nevoie de o reluare a creşterii economice pe baze sănătoase, care să nu mai creeze dezechilibre. România nu are încă prea multe surse financiare la dispoziţie pentru a finanţa o creştere economică sustenabilă, exceptând fondurile europene, unde evoluţia în ultimii ani a fost dezamăgitoare, iar țara noastră nu pare capabilă să absoarbă aceste fonduri.