Economia la zi: România, locul al patrulea din U.E. la scumpirea alimentelor

Loading

1 martie a adus românilor majorarea preţului la alimente cu aproape zece procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. România se află în prezent pe locul al patrulea în Europa, în topul ţărilor în care mâncarea s-a scumpit, în timp ce în majoritatea ţările din Uniunea Europeană preţurile la alimente au scăzut. Uneori ne prefacem că nu înţelegem şi ridicăm din umeri: ce determină totuşi aceste scumpiri, în România, ştiind că în zona euro, preţul alimentelor a crescut faţă de luna ianuarie 2010, în medie cu doar 4%? La noi, mâncarea s-a scumpit cu mai mult de un procent în ultima lună, şi cu aproape zece procente faţă de anul trecut. Cele mai mari scumpiri la alimente s-au înregistrat, în ultimii doi ani, în Turcia, Ungaria şi Polonia, România situându-se pe locul al patrulea în acest clasament. La polul opus se află Irlanda, unde alimentele s-au ieftinit cu peste opt procente.
Analiştii şi experţii economici, avertizează că recenta creştere a preţurilor la alimente, în România, nu este temporară, deoarece nu are o natură speculativă, iar populaţia ar trebui să se pregătească de înrăutăţirea situaţiei. Deşi pare similar cu avansul accelerat al cotaţiilor mărfurilor din 2009-2010, actualul trend ascendent al preţurilor la alimente nu are rădăcini în zona speculei şi nu se va termina într-o prăbuşire puternică a preţurilor, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu trei ani. Cererea tot mai mare din ţările emergente, unde populaţia mănâncă mai mult şi mai bine, alături de fenomenele meteorologice nefavorabile agriculturii care se manifestă tot mai des şi de dobânzile scăzute creează o „furtună perfectă” care propulsează preţurile la mărfurile agricole şi industriale, la noi maxime. Cotaţiile cresc, de multe ori cu procentaje de două cifre, la toate sortimentele de mărfuri, de la porumb şi grâu la cartofi.
Că românii sunt învăţaţi să rabde nu mai este de  mult o scuză. În plus, după modelul scumpirilor la carburanţi, la fel se va întâmpla şi cu gazele şi energie electrică. Piaţa va fi liberalizată, pentru ca fiecare producător să-şi stabilească propriile tarife. De aici şi concluzia: preţurile la gaze şi la energie electrică vor creşte chiar din acest an. O recunoaşte şi şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks, chiar dacă doar cu jumătate de gură, care afirma că: „Cel puţin pentru moment, doar instituţiile vor avea de suferit”.
Până atunci, 1 martie a făcut să crească preţul şi la căldură, benzină şi motorină. Şi nu sunt singurele veşti proaste. Scumpirea carburanţilor înseamnă, de fapt, şi mâncare mult mai scumpă. Pe lângă noile creşteri ale preţurilor, se vor adăuga în curând altele noi la fructe, legume, combustibil, energie termică, cărţi, reviste şi ziare.