Duble despăgubiri pentru câțiva sinistrați de la Seciuri

Loading

Câteva dintre cele 118 familii sinistrate, cărora alunecările de teren de la Seciuri- comuna Roșia de Amaradia din 2006 le-au distrus gospodăriile, ar putea beneficia de noi despăgubiri, prin refacerea gospodăriilor. Hotărârea a fost luată de o instanță a Curții de Apel Craiova, zilele trecute, iar de plătit ar trebui să se ocupe Primăria, Prefecture, Consiliul Județean, exploatarea minieră din zonă prin forurile superioare și ministerul de resort.

După o noapte de coșmar, în 2006, au urmat ani de chin pentru sinistrații din Seciuri
După o noapte de coșmar, în 2006, au urmat ani de chin pentru sinistrații din Seciuri

Asociația Sinistraților din Satul Seciuri, formată dintr-o parte dintre sinistrați, în număr de 31, s-au judecat cu: SC Complexul Energetic Craiova SA, SC Complexul Energetic Oltenia SA, Sucursala Divizia Minieră Târgu Jiu, Ministerul Economiei și Comerțului și Mediului de Afaceri, Primăria Roșia de Amaradia, Consiliul Județean Gorj și Prefectura Gorj, în dosarul 2081/267/2009, în care s-a dat hotărârea irevocabilă 7597/2013 11.07.2013, la care a fost redactată și publicată pe Portalul Instanțelor, deocamdată, soluția pe scurt: „Dec.7597 Admite în parte acţiunea precizată (fil.115, dos.nr.3617/95/2007) formulată de Asociaţia”Sinistraţii din Satul Seciuri”. Obligă pârâtele către reclamantă, respectiv către membrii fondatori şi aderenţi -nominalizaţi conform actelor constitutive ale asociaţiei şi cererilor de aderare – la reconstrucţia gospodăriilor individuale compuse din terenuri extravilane şi intravilane precum şi din edificii: case de locuit, anexe gospodăreşti(magazii, grajduri pentru animale, coteţe pentru păsări, garduri împrejmuitoare/despărţitoare din beton/lemn/sârmă/fier, fântâni, fânare, pătule etc.), aşa cum au fost individualizate în ANEXA 1 SUB denumirea „Individualizare imobile”(fil.379-392, dos.nr.3617/95/2007) întocmită de expert ing. Rădulescu Gheorghe, coantor al raportului de expertiză judiciară (fil.369-379, dos.nr.3617/95/2007) conform precizării acţiunii (fil.115, dos nr.3617/95/2007). Respinge petitele privind obligarea pârâtelor la plata despăgubirilor aferente lipsei de folosinţă a terenurilor afectate de alunecările de teren şi la plata c/valorii culturilor distruse de alunecările de teren, ca nedovedite sub aspectul prejudiciului material concret. Obligă pârâtele către reclamantă la plata sumei de 9517,10 lei, cheltuieli de judecată pentru toate gradele de jurisdicţie (reprezentate de onorariu avocaţi, onorariu experţi, taxă timbru + taxă judiciară şi cheltuieli de transport).”

Dedesubturi…

La prima vedere, s-ar putea spune că, în sfârșit, oamenii de rând au câștigat  în fața unor mastodonți de instituții. Nu se știe, însă, dacă va rămâne așa, pentru că hotărârea este irevocabilă, darn u și definitivă, deci poate fi atacată de instituțiile și societățile statului prin contestație în anulare. Totuși, până la proba contrarie, trebuie analizată situația de față și anume aceea că o asociație formată din 31 de sinistrați au câștigat și trebuie să li se reconstruiască gospodăriile. Problema este, însă, că la alunecările de teren din 2006 au fost afectate grav un număr de 118 gospodării, doar că nu toate familiile s-au înscris în asociația sinistraților. Mai mult, există membri care s-au înscris, dar s-au trezit că nu mai sunt în asociație la momentul câștigării procesului. Primarul comunei Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, spune că asociația este doar un moft al fostului viceprimar, Cristinel Ciocan, care i-ar fi dat afară pe cei care n-au mai vrut să cotizeze la el: „Fostul viceprimar a constituit asociația asta ca pe un moft personal pentru el și pentru cei care au acceptat să cotizeze, iar cei care n-au mai vrut să-i dea bani au fost excluși, după câte am înțeles, în număr de trei. Unul dintre ei, Sorinel Becheru, a venit la mine și m-a rugat să aflu cum a fost posibil să fie dat afară. I-am spus că voi face o adresă către asociație, să vedem ce s-a întâmplat.”
Am încercat și noi să-l contactăm în mai multe rânduri pe fostul viceprimar, Cristinel Ciocan (care acum este consilier local), pe telefonul de serviciu, dar acesta era închis.

Dublă despăgubire?
Primarul Cotojman spune că, oricum, hotărârea dată de instanță nu este corectă, pentru că ar presupune dublă despăgubire: „Acești oameni au primit, unii casă la Albeni, alții materiale de construcție, iar câțiva dintre ei au refuzat materialele pe care le-au primit. Eu cred că nu mai trebuie să li se reconstruiască gospodăria, pentru că ar însemna să primească dublă despăgubire. Sau, dacă li se reconstruiesc, ar trebui să renunțe la ce au primit, deja și chiar la locuințele și terenuri afectate de alunecări, pe care le folosesc și în prezent.”