De Dreapta să fim, impozite să nu plătim!

Loading

Cornel ŞomâcuZilele acestea România a fost străbătută de un nou scandal, Guvernul vrea să crească impozitele pe proprietate iar, cum era şi firesc, o mare parte a populaţiei nu doreşte acest lucru. Dacă din acest punct de vedere reacţia este normală deoarece în România se trăieşte foarte greu iar banii daţi în plus, zeci de lei în plus, înseamnă masa pe o săptămână în unele cazuri, politicienii de Dreapta din numeroasele partiduleţe ce îşi asumă această orientare au reacţionat vehement. Şi aici, normală o reacţie a Opoziţiei dar, când vorbim de protejarea proprietăţii şi încurajarea iniţiativei private parcă asta ar însemna şi impozite mai mari. Pentru că tot ne comparăm cu Occidentul, pe acolo proprietatea se impozitează consistent şi la numărul de proprietari din România am avea o resursă extraordinară la Buget.
Problema la români este alta, cel puţin unii dintre noi trăiesc mult mai bine ca în alte ţări ale Uniunii Europene iar impozitele plătite statului sunt simbolice. Cunosc foarte multe familii din Târgu-Jiu care deţin mai multe locuinţe pe care le închiriază fără acte şi dispun de multe resurse trimise de membri ai familiei plecaţi peste graniţă, şi aceştia fără contract. În unele cazuri aceste familii beneficiază de alte scutiri şi ajutoare din partea statului român. De fapt, şi nu cred să mă contrazică cineva, sistemul fiscal din România este destul de uşor de fentat sau, ca să fim mai direcţi, doar fraierii plătesc impozite. Iar când încurajările de neplată vin de la Cotroceni, vă daţi seama că scandalul e gata. Deşi parcă era vorba de acelaşi personaj care tăia salarii…
Deşi nu cred că există cineva în România în afară de guvernanţi, indiferent de culoarea lor, care să încurajeze o creştere a impozitării, cred că acest lucru trebuie să se facă şi într-un mod consistent. Dar nu pentru omul simplu-cetăţeanul cu apartament şi Logan-ci pentru cel cu mai multe locuinţe sau cu cele evaluate scump. Nu e normal să ai ditamai viloiul în buricul târgului şi să plăteşti câţiva firfirici. Iar în privinţa autoturismelor, cred că de la a doua maşină ar trebui să se plătească mai mult fie şi numai datorită faptului că ocupă spaţiul public şi polueză mai mult. Iar cum nimeni nu declară şi nu vrea să plătească mai mult „la stat”, o unificare a tuturor bazelor de date de toate tipurile este imperios necesară. Şi dacă nu avem o mărire, măcar o aplicare exactă a legislaţiei existente ar fi necesară şi pe date concrete!