Drama bugetarilor

Loading

Cornel ŞomâcuAnul viitor se anunţă extrem de greu pentru toţi românii, mai puţin pentru politicieni care indiferent de probleme vor să rămână în fruntea bucatelor. Respectivele persoane nu trăiesc din salariu aşa că o reducere mai mare sau mai mică, fie ea şi în baza legii unice, nu contează prea mult. Licitaţiile trucate, Consiliile de Administraţie şi şpaga fac deliciul şi în acelaşi timp grosul câştigurilor. Iar profesorii şi ceilalţi bugetari îşi vor duce crucea nehotărârii, lipsei de unitate şi a valorii pe scara socială. În ziua de astăzi un miner sau un salariat la metrou este  mult mai important în viaţa societăţii, este chiar mândru de statutul său, un profesor sau un medic par mai degrabă stânjeniţi că trebuie să stea cu mâna în buzunarul omului simplu care are nevoie de el. Doar că cetăţenii patriei se vor supăra totdeauna mai puţin pe angajaţii la metrou sau mineri că fac grevă decât pe cadrele didactice că fac acelasi lucru sau le bagă mâna în buzunar cu meditaţiile forţate. Pentru munca intelectuală, pentru munca bugetarilor mai ales, nu există nici un respect iar de acest lucru se fac vinovaţi în special politicienii care ar trebui aruncaţi la groapa istoriei.
Nimeni nu pare să realizeze cu adevărat ce ne aşteaptă cu adevărat în anul ce vine, mai ales pe cei aproape 1,4 milioane de bugetari. După o pregătire de un an în care bugetarii au fost găsiţi vinovaţi de toate relele din ţară, de parcă ei l-ar fi făcut pe Geoană „prostănac” sau pe Pogea ministru de Finanţe, ei vor fi „carnea de tun”. Orice este posibil acum, inclusiv sute de mii de concediaţi în sectorul public, pentru că opinia publică a fost convinsă că aceştia sunt vinovaţi de criză, de incompetenţa guvernanţilor şi tot aşa. Dacă la toate acestea adăugăm imaginea pe care şi-au făcut-o unele sectoare bugetare de incompetenţă, corupţie şi nesimţire, ne dăm seama că măsura va fi chiar una acceptată iar un partid ar putea să câştige capital politic din el. Până una alta însă, politicul ar trebui să plătească nota de plată  al acestei măsuri, practic orice candidat la Prezidenţiale din primii patru putând fi urcat sau coborât simţitor dacă voturile se adună. Şi unii politicieni par să fi realizat acest lucru şi au reînceput sarabanda promisiunilor.
Ne întoarcem la profesori şi la drama lor din ultimul an, de unde sperau la o mărire de salariu au ajuns acum să se mulţumească cu puţin, adică salarii diminuate nominal dar şi prin devalorizarea leului faţă de euro. Profesorii au o situaţie aparte de vreme ce a fost un obiectiv aşa de important pentru PSD şi PDL de a promite marea cu sarea în alegerile trecute. Acum aceştia plătesc oalele sparte ale unui vot nefericit, vor alege ei mai bine acum?  Dacă bugetarii realizează ce forţă reprezintă, România va fi altfel!

2 Comments on “Drama bugetarilor”

  1. Problema bugetarilor este una corecta, la aceasta ora cred ca toti vor vota cu Geoana si Antonescu, asescu va face…BOC cu guvernul lui cu tot!.

Comments are closed.