Doborâtură de vânt pe Valea Sohodolului

Loading

Peste 20 de hectare de pădure de fag din Valea Sohodolului, culcate de vânt la pământ

Obştea Muntele Runcu a avut foarte mult de suferit în urma furtunii de miercuri, 20 iulie 2011.
Peste 20 de hectare de pădure au fost culcate la pământ, arborii fiind retezaţi, sau, pur şi simplu, scoşi din rădăcină, iar evaluarea pagubelor e abia la început.

Calamitatea s-a produs  la câţiva km în amonte de Cheile Sohodolului, peste 10.000 de mc de fag fiind culcaţi la pământ, pe o suprafaţă de peste 20 de hectare, iar evaluarea este doar la început. Asta pentru că accesul este blocat, iar pădurarii pătrund în zona afectată pe măsură ce drumul este degajat de arbori. Cei care administrează pădurea spun că nu au mai văzut aşa ceva în zonă.

Maşină abandonată în infern
Deşi Valea Sohodolului e frecventată de mulţi turişti pe timpul verii, unii trecând pe aici munţii în Ardeal, o singură maşină din Dolj a fost surprinsă de furtună. Proprietarul, rămas blocat din cauza doborâturii de vânt, a abandonat maşina, lăsând cheile la pădurari să o scoată de pe vale, după ce degajează drumul. Omul le-a povestit că n-a trăit niciodată aşa ceva, arborii dezrădăcinaţi ce cădeau de pe stânci şi cei care se rupeau de la jumătate făcând un zgomot infernal. Pentru ca turiştii care mai ajung în zonă să nu fie puşi în pericol, din cauza drumului blocat şi a arborilor căzuţi care pot aluneca oricând de pe versanţi, administratorii pădurii au restricţionat accesul în zonă.
Pagube
Potrivit lui Vasile Stan, preşedintele în exerciţiu al Obştii Muntele Runcu, paguba constatată la prima vedere, fără să se facă o inventariere până la capătul proprietăţii unde încă nu se poate ajunge din cauza blocării drumului, depăşeşte 10.000 mc de fag. Arborii au fost depreciaţi din cauza doborâturii, suprafaţa afectată fiind de peste 20 de hectare.
Obştea muntele Runcu avea şi fără această calamitate o mulţime de probleme, ea riscând să fie desfiinţată şi oamenii să rămână fără proprietate. Asta pentru că activitatea riscă să fie blocată din cauza certurilor dintre cele două consilii de administraţie, fiecare în parte fiind recunoscut de o instanţă sau alta.