DIDACTICA: Prepoziţii superflue

Loading

Prepoziţiile au rol de cuvânt ajutător, de aceea trebuie să acordăm o mare atenţie folosirii lor.
Cum de cele mai multe ori acestea sunt folosite greşit şi inutil mi-am propus să dau curs acestui articol în care voi prezenta câteva din cele mai frecvente situaţii de prepoziţii superflue.
Prima situaţie este cea a îmbinării pleonastice „drept pentru”, întâlnită foarte des în construcţia „drept pentru care am încheiat prezentul proces-verbal” în loc de „drept care am încheiat…” sau „pentru care am încheiat…”.
Alăturarea acestor prepoziţii sinonime drept şi pentru, nu reprezintă prepoziţii compuse, ci îmbinări pleonastice, nerecomandabile. În aceeaşi situaţie se află şi prepoziţiile sinonime ca şi drept, întâlnite în îmbinări eronate cum ar fi „ca drept răsplată”, în loc de „ca răsplată”.
O altă situaţie este repetarea superfluă a prepoziţiilor între, dintre, printre în coordonare la termenul final al relaţiei de reciprocitate exprimate: de exemplu „între mine şi între tine” în loc de „între mine şi tine”, „dintre mine şi dintre tine” în loc de „dintre mine şi tine” etc.
De asemenea prepoziţia de în construcţia verbului a schimba („a schimba de tactică” sau  „a schimba de costum” în loc de „a schimba tactica”  sau „a schimba costumul”) este inutilă şi nerecomandabilă. Acestea sunt doar câteva situaţii de prepoziţii superflue, însă lista poate continua…
Prof. Raluca Bursuc