Destinaţii de vacanţă: Barcelona, una dintre cele mai vizitate metropole

Loading

Oameni din toate colţurile lumii fascinaţi de operele  de artă ale lui Antoni Gaudi şi Salvador Dalli îşi dau întâlnire în Barcelona, oraşul unde, în urmă cu ceva vreme, a poposit însuşi Cristofor Columb, care s-a reîntors în Spania după ce a descoperit America. Mai mult, atmosfera mediteraneană şi diversitatea locurilor fac din Barcelona una din cele mai vizitate metropole din lume.

Clădirile şi portul din Barcelona, printre cele mai vizitate din lume
Clădirile şi portul din Barcelona, printre cele mai vizitate din lume

Arhitecţii Antoni Gaudi, Domenic y Montaner şi Puig y Catafac şi-au dat întâlnire într-una din cele mai mari metropole din lume. Barcelona. Aici, celebrii arhitecţi s-au întrecut, fiecare în stilul său caracteristic, sub privirile lui Cristofor Columb, care străjuieşte oraşul de pe piedestalul său, ridicat în portul vechi al Barcelonei. De la înălţimea statuii lui Cristofor Columb, turiştii pot admira panorama metropolei. Din punct de vedere architectural, Barcelona poate fi împărţită în cel puţin trei categorii: olimpică, modernistă, iar partea cea mai veche a oraşului este construită în stil gotic.

Cu autobuzul printre stiluri
Parfumul medieval se simte puternic în cartierul gotic, unde, pe străduţele înguste, au fost construite adevărate palate. Între aceste case a fost ridicată Catedrala închinată Sfintei Eulalia şi Palatul Primăriei.
Barcelona are două zone dominate de olimpism. Prima pe colina Montjuic cu inelul şi stadionul Olimpia înconjurate de bazinele olimpice. A doua zonă se întinde din superbul port până în satul olimpic, având ca simbol două blocuri turn. Turiştii se pot deplasa uşor între aceste monumente cu ajutorul autocarelor turistice cu puntea descoperită. Preţul unui abonament pentru o zi costă 17 euro.

“Clientul meu nu se grăbeşte”
Modernismul este repre­zentat de creaţiile marilor arhitecţi. Antoni Gaudi şi-a pus semnătura pe Sagrada Familia, Parcul Guell, casa Mila Pedrera etc. Arhitecţii Domenic y Montaner şi Puig y Catafac nu s-au lăsat mai prejos şi şi-au arătat măiestria prin casele LLeo Morera şi Amatller, dar şi Palatul Muzicii. Totuşi, Sagrada Familia  sau Sfânta Familie reprezintă una din cele mai uriaşe biserici din lume. Proiectul său a fost realizat de Antoni Gaudi, care a lucrat la el timp de 40 de ani. Gaudi şi-a dedicat ultimii 15 ani de viaţă, exclusiv, proiectului. Estimările iniţiale, bazate pe tehnicile de construcţie din secolul XX, preconizau că construcţia va fi finalizată în câteva sute de ani. Termenul de finalizare a construcţiei a fost comentat de Gaudi, care ar fi spus: “clientul meu nu se grăbeşte.” Lucrările au început în anul 1882 şi încă se mai lucrează şi în zilele noastre. După moartea lui Gaudi, în anul 1926, lucrările au fost continuate sub conducerea arhitectului Domènech Sugranyes, până în anul 1936, când au fost întrerupte de Războiul Civil din Spania.

Biserica Sagrada Familia, proiectată de Antoni Gaudi, începută în 1880 şi la care încă se lucrează
Biserica Sagrada Familia, proiectată de Antoni Gaudi, începută în 1880 şi la care încă se lucrează

Ofertă specială pentru turiştii români
Se pare că noul termen de finalizare al lucrărilor bisericii Sagrada Familia  este anul 2026, după cum ne-a spus un ghid de la J’info Tours, care ne-a prezentat frumuseţile Barcelonei.
Pentru a merge pe urmele lui Antoni Gaudi, firma de turism J’info Tours a creat o ofertă specială pentru turiştii din România. Preţul unei excursii de opt zile începe de la 410 de euro de persoană.

Estimările iniţiale, bazate pe tehnicile de construcţie din secolul XX, preconizau că construcţia bisericii Sagrada Familia va fi finalizată în câteva sute de ani. Termenul de finalizare a construcţiei a fost comentat de Gaudi, care ar fi spus: “clientul meu nu se grăbeşte.”

Marian Rostas