Despre „Peregrina. Drumuri spre mânăstirile din sufletul românilor”

Loading

De curând, Andreea Denisa Vlădulescu, elevă la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, în clasa a XII-a, a lansat un nou proiect fotografic. Premiată în domeniul literar şi al fotografiei, această tânără s-a alăturat echipei “Vertical”.

Andreea Denisa Vlădulescu va publica de acum în săptămânalul “Vertical”
Andreea Denisa Vlădulescu va publica de acum în săptămânalul “Vertical”

Reporter: Care este tema noului tău proiect fotografic și cum s-a născut ideea acestuia?
Andreea Denisa Vlădulescu:
În această vară am început un nou proiect fotografic, pe care l-am intitulat „Peregrina. Drumuri spre mănăstirile din sufletul românilor”, vizitând mănăstirile din Bucovina și nordul Moldovei. Unii oameni poate își ascund credințele și valorile, dar mie îmi place să le împărtășesc cu ceilalți. Iubesc frumosul și iubesc fotografia, iar ideea de a oferii și celorlați din această pasiune a făcut să se nască acest nou proiect.
Reporter: De ce „Peregrina”, titlul acestui proiect foto?
Andreea Denisa Vlădulescu:
Am pășit cu emoție pe drumuri încărcate de istorie și credință, spre mănăstirile din sufletul românilor, încercând să surprind prin intermediul fotografiei specificul acestui leagăn al ortodoxismului românesc. Mănăstiri precum Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa, Râşca, Humor, Putna, Solca, Arbore, Dragomirna, Sihăstria, Secu, Agapia sau Văratic sunt astăzi repere pentru credințele și valorile spirituale ale românilor. Materialul fotografic al acestui album foto pune în lumină importanța așezămintelor religioase din nordul Moldovei, prin simbolistica spirituală și valoarea arhitecturală a monumentelor ecleziastice, unice în Europa prin formă și culoare.
Reporter: Ce înseamnă pentru tine fotografia?
Andreea Denisa Vlădulescu:
Revenind la fotografie în general, în România, aceasta este poate cel mai răspândit hobby, dar ca artă, este departe de ce ar trebui să fie. Ne lipsește ceva. Ne lipsește un imbold. Acel  cadru în care publicul larg să descopere farmecul fotografiei. Ori tocmai un astfel de cadru îmi place să cred că am încercat să propun, atunci când am înființat la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu un fotoclub, unde tineri de vârsta mea să învețe să iubească fotografia. Cele peste 10 expoziții realizate până în prezent în cadrul Fotoclubului C.N.E.T. vin să confirme încrederea că suntem pe drumul cel bun.