Despre oamenii publici ai zilelor noastre

Loading

Îi vedem la televizor, le ascultăm opiniile și uneori ni le însușim  pe nerumegate. Sunt personaje publice și sunt cu atât mai căutate în studiourile de televiziune cu cât fac mai multă gălăgie, se bălăcăresc cu ceilalți invitați și acuză, de cele mai multe ori, fără dovezi. Chiar dacă nu reacționează totdeauna, Consiliul Național al Audiovizualului mai sancționează astfel derapaje dar în mod nesemnificativ față de amploarea fenomenului. Sunt multe personaje mai puțin salubre în politica românească, unele devenite lideri de opinie, întrebarea normală e dacă putem să le luăm în seamă?

Și pentru că suntem în Oltenia iar Craiova nu este așa departe, m-a surprins recent trecutul unui politician, unul dintre puținii care i-au rămas fideli lui Traian Băsescu. Personajul se numește Gelu Vișan iar în tinerețe, când era pedagog la Liceul „Traian Vuia“ din Craiova,  s-a ales cu o acuzație de viol din partea unei eleve din clasa a X a. Întreaga poveste a fost consemnată într-un proces-verbal al Consiliului de Administrație al școlii, din care nu lipsesc referirile la chefurile până  în zori, bătăile cu coada măturii și multe asemenea lucruri care nu-i fac deloc cinste personajului amintit. După cum relatează presa ultimilor ani, Gelu Vișan a fost grațiat în anul 2000 de președintele Emil Constantinescu.

Cazul Gelu Vișan este un exemplu detaliat de presă dar sunt multe alte momente  necunoscute din viața unor ”personalități” contemporane.  Rămâne întrebarea, ca și consumator de media, pot să mă încred în Vișan sau altul ca el? Pentru că aici avem una din marile probleme ale României zilelor noastre, putem fi manipulați  de personaje cu un trecut dubios, de ”acoperiții” de care se tot vorbește dar și de indivizi certați cu adevărul și buna credință. Desigur, toți știm că asemenea personaje există, toți suntem convinși că nu putem fi păcăliți dar uneori acest lucru se întâmplă. Am ales cazul Vișan și dintr-un alt motiv, acesta nu s-a schimbat prea mult nici la un sfert de veac de la evenimente. Cu prilejul unei vizite în Gorj cu Elena Udrea, personajul cu pricina a făcut adevărate ”pagube” gazdei de la un hotel din apropierea Municipiului.

Se pune întrebarea de ce este atât de important trecutul pentru cei aflați în viața publică, dovadă povestea dosarelor CNSAS? Foarte simplu, faptele trecutului pot ghidona o realitate distorsionată a prezentului! Gândiți-vă că doar Mona Muscă a părăsit viața publică după desconspirarea trecutului ei deși au fost colegi de Legislativ, de partid, din presă ș.a., care ”nici usturoi nu au mâncat, nici gura nu le miroase”! Așa că ”modelele” noastre ar putea fi unele false și se cere să luăm măsuri!