Despre economia românească şi pirotehnişti

Loading

După ce „bombele cu ceas” lăsate de guvernele Boc şi Ungureanu au fost dezamorsate cu precizie de pirotehnist, ultimul studiu Eurobarometru dat publicităţii la începutul acestei săptămâni relevă faptul că 94% dintre români apreciază situaţia economiei ca fiind în continuare destul de proastă sau foarte proastă.
Cu toate acestea, aproape jumătate dintre subiecţi au declarat că sunt mulţumiţi de viaţa lor. Înţelegem că, gradul de mulţumire al populaţiei nu are neapărat legătură cu situaţia financiară a ţării şi ajungem, cel puţin analizând acest sondaj să dăm dreptate în continuare dreptate „specialiştilor” care încearcă să ne liniştească apreciind că lucrurile încă pot fi redresate.
În plus, unii dintre aceşti specialişti, fără a fi pirotehnişti de meserie, caută utopic să ne liniştească, mai ceva ca în vremea „epocii de aur”. „Economia românească este stabilă şi sănătoasă în acest moment şi este pregătită pentru investiţii profitabile solide, pe termen lung”. Declaraţia îi aparţine guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Dacă nu am cunoaşte despre ce „stabilitate” (impusă de U.E. şi F.M.I.) vorbim, nici nu am crede că distinsul guvernator prezintă situaţia economiei din România, dar ne grăbim să îi oferim o replică „sănătoasă”: „A vedea economia noastră stabilă şi sănătoasă, fie sunteţi un mincinos, fie reprezentaţi alte interese şi în ambele situaţii este destul de gravă poziţia dumneavoastră”!
Guvernatorul B.N.R. s-a încăpăţânat să adauge, epatând în declaraţii exagerat de optimiste ca şi în alte situaţii doar atunci când a fost cazul, că economia românească este pregătită pentru un nou ciclu de creştere economică sustenabilă. „În prezent, economia românească este stabilizată şi este pregătită pentru un nou ciclu de creştere sustenabilă. O creştere pe care o dorim pe termen mai îndelungat bazat pe factori care să nu ducă la apariţia dezechilibrelor din trecut, ci la diminuarea lor”, a subliniat guvernatorul BNR. Probabil există mari aşteptări că undeva o bombă cu ceas încă ticăie, că dezamorsarea va fi imposibilă şi „temerarii pirotehnişti” vor sări în aer cu tot cu bombă, la începutul lunii decembrie.
Revenind la studiul nostru de la începutul acestui editorial, să mai adăugăm că la nivelul întregii Uniuni Europene aprecierile negative faţă de situaţia economică actuală sunt majoritar negative. Astfel, 70% din cetăţenii statelor U.E. au o părere proastă sau foarte proastă faţă de situaţia actuală a economiei lor naţionale. Eurobarometrul arată că nivelul de apreciere al situaţiei economiei în România este de 4%, adică de şapte ori mai mic decât media la nivelul U.E. (28%).