Deşi e prost plătită, meseria de profesor este tot mai greu de obţinut

Loading

Statutul Cadrelor Didactice, despre care aţi mai putut citi amănunte în săptămânalul nostru, vine cu prevederi noi pentru accesarea acestei profesii. Din nefericire, posturile se obţin tot mai greu iar salarizarea este din ce în ce mai slabă.

Profesorii nu se bucură de atenţia cuvenită din partea autorităţilor
Profesorii nu se bucură de atenţia cuvenită din partea autorităţilor

Se schimbă statul profesorului în perioada următoare. Ministrul Ecaterina Andronescu doreşte ca, o dată la cinci ani, cadrele didactice să fie evaluate psihologic şi să urmeze cursuri de formare profesională. Profesorii care refuză aceste lucruri vor fi suspendaţi din învăţământ. Codul mai prevede că, pentru a deveni titular pe post, profesorul din învăţământul preuniversitar va fi mai întâi stagiar la un mentor. Stagiatura durează un an, după care profesorul este evaluat la nivelul şcolii. În timpul stagiaturii va avea trei inspecţii la clasă. Dacă trece de ele, poate merge la examenul de titularizare. Persoanele care nu promovează titularizarea pot participa la cel mult două alte sesiuni ale acestui examen, în condiţiile reluării de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică cu durata de un an şcolar.
În ceea ce priveşte disciplina în şcoli, Ecaterina Andronescu vrea să înfiinţeze un Colegiu al Profesorilor, similar Colegiului Medicilor. El va fi responsabil de analizarea şi sancţionarea cazurilor de indisciplină şi imoralitate printre cadrele didactice. Ideea este cel puţin ciudată dacă ne gândim că orice şcoală are Consiliul Profesoral şi Consiliul de Adminiistraţie, care au şi acest rol.
Problema salarizării cadrelor didactice este atinsă în amândouă pachetele de legi. Mircea Miclea consideră că salarizarea cadrelor didactice trebuie făcută diferenţiat, în funcţie de performanţele obţinute. În Codul Andronescu, salariul personalului didactic este compus din salariul de bază al funcţiei didactice (conform grilei de salarizare), din retribuţie suplimentară stabilită de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ pentru creşterea calităţii şi din alte sporuri, drepturi şi indemnizaţii. Doar că în următorii ani nu vom avea bani pentru profesori, ba din contră, bani sunt mai puţini iar intrarea în sistem tot mai grea.