Descendent al lui Dumitru Brezulescu revine la Novaci

Loading

 

   Cu puţin timp înaintea Dictatului de la Viena, prin care sub directa influenţă a statelor puternice din centrul Europei i se amputa României jumătatea nordică a Ardealului, la Novaci, parcă cu premeditare a destinului, jalea avea să vină ceva mai devrlucia-%c6%92i-dumitru-brezulescueme.

Aproape de jumătatea lunii iulie a anului 1916, la nici 37 de ani împliniţi, Dumitru (Matache) Brezulescu înceta din viaţă. Şi tristeţe mare fost-a atunci la Hirişeşti, acolo la cimitirul din sat, unde presa vremii relata prezenţa a peste trei mii de oameni, la slujba de adio faţă de cel mai cunoscut fiu al satului.

Anii au trecut, la-nceput era greu de crezut că făuritorul Minunii de la Novaci aşa cum spunea Mihail Sadoveanu mai târziu „se pare o minune, dar nu e minune, ci lucru adevărat” nu mai era printre consăteni, aici la izvoarele Gilortului; mai târziu lumea a-nceput a-l uita, bineînţeles şi cu efortul diriguitorilor de destine, vreme de aproape juma’ de veac, despre Brezulescu nu s-a spus sau scris aproape nimic, apoi când trecut-a suficient timp, ca istoria să sedimenteze şi poate să dea mintea cea de pe urmă, apoi ca şi trezirea dintr-un vis, novăcenii şi nu doar ei au început să-l caute pe Brezulescu. Venise Revoluţia, iar în primii ani, copiii auzeau la şcoală, aproape toţi pentru întâia oară, că fost-a aici, taman pe locurile acestea cândva, pe vremea tinereţii bunicilor şi a străbunicilor lor un om, ce avusese grijă să aşeze localitatea aceasta pe alte baze, ale căror efecte sunt resimţite şi-n prezent, altfel spus în terminologie actuală proiecte cu durabilitate extinsă aplicate şi faptic, nu doar teoretic. Venise ceasul, ca inginerul Cuţuliga să scoată spre ştirea tuturor celor ce doreau a afla, poze şi înscrisuri cu şi despre Brezulescu trecute prin timp şi bine păstrate acolo între zidurile casei sale, cel mai probabil aduse cândva de către cel dinainte locuitor al imobilului – Petre Nedu, contemporan şi colaborator al fondatorului Băncii populare Gilortul.

Este lesne de înţeles că anul acesta împlinitu-s-a centenarul de la decesul lui Brezulescu, iar cu acest prilej, unele dintre acţiunile locale şi nu numai fiind plasate sub egida ăstui fapt!

În preajma sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, mai exact la 10 septembrie anul curent, la mormântul lui Dumitru Brezulescu fi-va din nou slujbă, de data aceasta de pomenire cu toate obiceiurile creştineşti. Cu voia Domnului, lângă Crucea ridicată la căpătâiu-i se va afla şi nepotul său, George Vlad Antoniade, fiul Ivonei Brezulescu.

După un complex de manifestări dedicat fondatului Novaciului nou, în urmă cu un veac, alături de nepotul acestuia, orice persoană va fi bine venită sâmbătă la ora 12 la Biserica parohială Sfinţii Voievozi din Hirişeşti, spre a cinsti cum se cuvine la un secol distanţă memoria înaintaşului nostru!