Degeaba ai bani… dacă n-ai cap

Loading

A trecut doar un an şi jumătate de când sunt primar la Turburea. Şi, prima concluzie pe care o trag, făcând un bilanţ, e că degeaba ai bani, dacă nu-i gospodăreşti cum trebuie. Pentru că nu se poate spune că Turburea nu are bani, dar, cu toate astea, până acum, nu s-a făcut mai nimic în această comună. Eu, de când am venit, am asfaltat un kilometru şi jumătate de drum, am pietruit 2,5 km, am construit o grădiniţă modernă în satul Cocorova, am forat un puţ de apă pentru satul Butişoaia, iar astea sunt doar investiţiile mari. De asemenea, am dotat şcolile cu calculatoare, am mochetat grădiniţele, am pus centrale la toate şcolile. Iar în continuare, ca investiţie ce urmează să fie demarată în perioada următoare, avem o şcoală de construit, din fonduri de la Banca Mondială, finanţarea fiind de 30 de miliarde de lei vechi, la care noi vom veni cu o cofinanţare de 3,7 miliarde, care va consta în fosa septică, aducţiunile de apă şi de gaze, terenul de sport şi alte utilităţi. Iar ca dovadă că poţi să faci şi treabă şi să-ţi rămână şi bani, dacă ştii cum să-i gospodăreşti,e faptul că  am făcut şi o economie anul trecut, începând acest an cu 4 miliarde de lei vechi în fondul de rulment.
Ce am preluat din trecut? Procese în valoare de 4 miliarde, de exemplu. 900 de milioane sunt de plătit numai pentru firma de pază Civitas, pentru 5 luni. Eu, cum am venit, am reziliat contractul. De asemenea, avem de plată 540 de milioane pentru o firmă care zicea că ne face arhivarea electronică a datelor. De fapt, factura era de 100 de milioane, dar în contract erau prevăzute penalităţi de 1% pe zi pentru fiecare zi de întârziere. Sper să câştig, însă, procesul, pentru că pe acte apare o ştampilă a primarului, dar fără semnătură. Nu ştiu cine a pus ştampila, dar sper să depistez şi asta, iar cine e vinovat să răspundă. Şi nu este singurul caz în care ştampila este pusă ilegal. Există, deja, dosare penale şi sper ca organele de anchetă să stabilească vinovaţii şi să propună pedepsirea lor.  Se vede treaba că, înainte să vin eu la primărie, aici a fost o mare debandadă. Oamenii din instituţie erau ocupaţi să toace banii, nu să-i folosească în interesul comunei.
Şi retrocedarea pământului s-a făcut aiurea, din birou, pe prietenii, iar când s-a ajuns în teren s-a constatat că pământurile se suprapun, pe alocuri. Oamenii s-au dus în instanţă, au câştigat şi acum sunt 45 de hotărâri judecătoreşti care trebuie puse în aplicare, dar problema e că oamenii au primit hotărâre să primească pădurile cureleşte, cum le-au avut pe vechiul amplasament, dar terenurile sunt ocupate de alţi proprietari care au primit titlu înainte. Vom cere anularea în instanţă a titlurilor date incorect, ca să putem să le facem dreptate oamenilor. Trebuie să rezolvăm odată  şi problema asta. Nu este, însă, deloc uşor. Mai ales că suntem arondaţi la Ocolul Silvic Turceni, al cărui sediu este la 40 de km de Turburea, iar reprezentantul ocolului , de regulă, lipseşte nemotivat de la şedinţele comisiei locale de aplicare a legilor proprietăţii.