Decontarea navetei cadrelor didactice nu se mai face

Loading

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a transmis o scrisoare deschisă Guvernului României și premierului Victor Ponta, prin care solicită adoptarea unei hotărâri pentru decontarea cheltuielilor de navetă ale cadrelor didactice. De unde profesorii se bucurau că naveta va fi decontată direct de Ministerul Educaţiei, acum aceasta nu se mai decontează nici de primării.

Sindicaliştii din Educaţie spun că la Guvern sunt problemele
Sindicaliştii din Educaţie spun că la Guvern sunt problemele

Constantin Huică, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, ne-a prezentat documentul respectiv din care aflăm:“Există numeroase situații în care autoritățile administrației publice locale au transmis deja că ele nu mai decontează cheltuielile de navetă ale cadrelor didactice, invocând prevederile legii bugetului de stat. S-a ajuns în situația în care, în prezent, cadrelor didactice navetiste nu li se mai decontează aceste cheltuieli, deși dispozițiile art. 105 alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011 sunt în vigoare. De aceea, solicităm adoptarea unei hotărâri de guvern, prin care să se stabilească procedura aplicabilă în situațiile reglementate de Nota nr. 3) din Anexa nr. 4 și, respectiv, Nota nr. 5) din Anexa nr. 5 la Legea nr. 356/2013 a bugetului de stat pe anul 2014. Dorim să se reglementeze expres că diferența până la decontarea integrală a cheltuielilor de navetă ale cadrelor didactice se suportă de către autoritățile administrației publice locale, conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în documentul transmis de sindicate.
Sindicaliştii cer, totodată, Guvernului stabilirea corectă a costului standard pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale. «Prin HG nr. 1165/2013, pentru modificarea HG. nr. 72/2013, s-a stabilit că – pentru anul 2014 – valoarea costului standard pentru coeficientul 1 este de 2.492 lei, pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale și, respectiv de 306 lei, pentru cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor și cheltuielile prevăzute la articolul bugetar “bunuri și servicii”.»