Cursurile de vară ale Societății de Științe Istorice din România

Loading

La sfârşitul lunii iulie, s-a desfăşurat la Timişoara, sub genericul  „Cultură şi civilizaţie în Banatul de câmpie”, Şcoala de Vară a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România. Filiala Gorj a S.Ş.I.R. a fost reprezentată de profesorii Dorina Nichifor şi Andrei Popete-Pătraşcu.

În perioada 17-23 iulie 2011, Societatea de Ştiinţe Istorice din România a organizat Cursurile Şcolii de Vară a profesorilor de istorie şi iubitorilor muzei Clio, din România, manifestare metodico-ştiinţifică găzduită de Filiala Timişoara, condusă de prof. dr. Mihai Pârvulescu, alături de prof. dr. Dumitru Tomoni, cu sprijinul  Inspectoratului Şcolar Judeţan Timiş, Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Municipiului Timişoara şi ECO – Şcoala nr. 16 „Take Ionescu”.
Programul cursurilor a fost unul variat, prin alternanţa simpozioanelor, meselor rotunde, dezbaterilor ştiinţifice şi metodice pe teme de istorie locală, românească sau universală, cu cea a excursiilor tematice şi aplicative la obiective istorice din municipiul Timişoara şi judeţul Timiş, finalizându-se cu o vizită de documentare, în Ungaria, la Szeged, important centru cultural şi universitar.
Din partea Filialei Gorj a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România au participat profesorii Dorina Nichifor şi Andrei Popete-Pătraşcu, aceştia declarând la întoarcere că şi în acest an Cursurile de Vară ale S.Ş.I.R. au constituit un succes deplin la care au contribuit atât organizatorii, cât şi conducerea Societăţii.
Comunicări
Au susţinut comunicări: prof. univ. dr. Nichita Adăniloaie, prof. univ. dr. Bogdan Teodorescu, prof. univ. dr. Victor Neuman, prof. univ. dr. Nicolae Bocşan, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prof. univ. dr. Radu Păiuşan şi alţii; s-au desfăşurat sub genericul „Anul 1989 în Europa” o serie de activităţi la Memorialul Revoluţiei Timişoara (acesta cuprinde săli pentru expoziţii, documentare şi cercetare, bibliotecă, precum şi o capelă a „Eroilor „Revoluţiei”); au fost vizitate: Mănăstirea de la Radna, castelul regal de la Săvârşin, localităţile Făget şi Traian Vuia, Mănăstirea de la Româneşti, Muzeul de Artă Timişoara, precum şi centrul istoric şi cultural al Timişoarei cu cele mai importante monumente de artă dedicate evenimentelor din decembrie 1989.

Diplome şi premii
În ultima zi a Cursurilor, au fost acordate diplome tuturor profesorilor participanţi şi s-au înmânat Premiile Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, pe anul 2010. Filiala Gorj a primit cele mai multe premii, pentru lucrările: „Gorjul bancar” (autor ec. dr. Gheorghe Birău) şi „Dincă Schileru – o legendă vie a Gorjului” (autori prof. dr. Gheorghe Nichifor, prof. dr. Dorina Nichifor şi prof. Andrei Popete-Pătraşcu) – Premiul „A.D. Xenopol”, precum şi pentru revista „Historia C.N.E.T.” – Premiul „Aurelian Iordănescu”.

Un oraş cu încărcătură istorică
La Szeged, oraşul de reşedinţă al comitatului Csongrád şi centrul regiunii Dél – Alföld din Ungaria, situat pe cursul râului Tisa, participanţii la Cursurile Şcolii de Vară s-au bucurat de aerul unui oraş în care istoria pulsează la fiecare pas. „Se spune că dacă astăzi oraşul Szeged are clădiri frumoase şi bulevarde largi, aceasta se datorează în principal inundaţiilor din 1879, care au distrus tot oraşul, motiv pentru care Împăratul Franz Joseph a vizitat oraşul şi a promis că „Szeged va fi mai frumos decât a fost”. El şi-a ţinut promisiunea, în următorii ani apărând un nou oraş modern dintre ruine.” – ne-a mărturisit prof. dr. Dorina Nichifor. La rândul său, Andrei Popete-Pătraşcu a fost impresionat de programul cultural variat oferit de oraşul Szeged: „Opera din Szeged,  Compania de Balet, Orchestra Simfonică, teatre; „Collegium Artium” (o serie variată de lecturi pe diverse teme de artă, literatură şi muzică); în cursul verii, Teatrul în aer liber din faţa Bisericii Votive atrage aproximativ 4.000 de spectatori în fiecare noapte la spectacole de muzică şi operă; Muzeul de istorie Ferencz Móra (acesta atrage aproximativ 350.000 de vizitatori în fiecare an). Oraşul găzduieşte numeroase târguri pe parcursul anului: în Piaţa Dóm un târg de artă meşteşugărească ţinut de obicei înaintea Crăciunului, un târg general  în Piaţa Széchényi, un festival al berii, un târg industrial, care adună sute de companii locale şi internaţionale.”