Cruci de pomenire pentru marii români, la Măceșu

Loading

Muzeul crucilor din Măceșu- Târgu Cărbunești, poate deveni, în curând, un punct de atracție pentru turiștii din întreaga țară. Asta după ce, pe 13 aprilie, ziua în care regizorul gorjean Sergiu Nicolaescu ar fi împlinit 83 de ani, aici vor fi amplasate peste 80 de cruci de pomenire ale marilor români, una dintre ele fiind chiar a sa.

Ideea pomenirii tuturor marilor români la Gorj aparține creatorului popular și directorului Palatului Copiilor Târgu Jiu, Pompiliu Ciolacu, cel care a și înființat, de altfel, la Măceșu- satul său natal, singurul muzeu al crucilor din România. Dacă, pentru început, activitatea acestui muzeu s-a limitat la a colecționa cruci de lemn lăsate în părăsire pe la cimitire și biserici, sau cruci de izvor, de iertarea păcatelor, de pomenire, etc., acum atracția turiștilor va fi mai mare, așa cum speră inițiatorul acestui proiect: „ Am gândit că locul cel mai bun unde pot exista crucile de pomenire ale marilor români este în singurul muzeu al crucilor din țară, la Măceșu. Am făcut, deja, patru cruci, pentru marele regizor Sergiu Nicolaescu, pentru actorii Amza Pellea și Toma Caragiu, pentru pictorul Corneliu Baba și vor urma multe altele. Sper ca până în data de 13 aprilie, când Sergiu Nicolaescu ar fi împlinit 83 de ani, să am peste 80 de cruci de pomenire ai oameniul de seamă ai României, iar în acea zi vom merge să le amplasăm pe fațada școlii de la Măceșu, pe care am transformat-o în muzeu al crucilor.”(Pompiliu Ciolacu)

Prima cruce de pomenire din Muzeul Crucilor Măceșu este cea realizată de Pompiliu Ciolacu pentru marele regizor gorjean Sergiu Nicolaescu
Prima cruce de pomenire din Muzeul Crucilor Măceșu este cea realizată de Pompiliu Ciolacu pentru marele regizor gorjean Sergiu Nicolaescu

Crucea de pomenire, în calea uitării

În Gorj, crucile nu se puneau numai la mormânt, ci și în diverse locuri, adică pe marginea drumului, la izvoare, la punți de trec peste ape, iar semnificațiile erau multiple. Crucea de pomenire era o pavăză în calea uitării, pentru că, cine trecea pe lângă ea, citea numele celui pomenit, iar a pomeni pe cineva înseamnă a-i rosti numele, a-ți aminti de el. Muzeul crucilor de la Măceșu va fi, deci, locul unde vor fi pomeniți, peste ani, mari români. Cel din mâinile căruia vor ieși aceste cruci de pomenire speră ca, astfel, Măceșu, un sat uitat pe un vârf de deal, să devină un punct important  pe harta turistică a României și un loc de exprimare a creatorilor de pictură și sculptură religioasă: „Așa cum spunea o bătrână cu ocazia inaugurării Muzeului Crucilor de la Măceșu, acest sat nu va fi lăsat în părăsire, pentru că sper ca aici să vină cât mai mulți turiști. Iar, ca să întărim importanța acestui muzeu, împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, am pus bazele unei tabere de pictură și sculptură religioasă care în acest an va fi la prima ediție.” (Pompiliu Ciolacu)