Criza de autoritate

Loading

 

S-ar putea spune că România este o țară a paradoxurilor, avem autorități de toate tipurile care nu-și fac treaba sau nu pot să controleze lucrurile și, a doua categorie, avem reprezentanți ai autorităților care încalcă regulamente și consemne militare sau drepturi și libertăți cetățenești. Personal, eu cred că un polițist rutier îmi încalcă drepturile când se ascunde cu radarul în boscheți sau nu se prezintă când te-a oprit nejustificat în trafic. Pentru alții care nu au mașină sau nu s-au întâlnit cu asemenea situații, pare normal să organizezi un miting pentru care nu soliciți autorizație sau să bați jandarmii la propriu pentru că aceștia au consemn să nu riposteze. Când lucrurile degenerează, deși reprezentantul autorității a încălcat legea primul, avem cazuri de tip Boureanu sau ca cel al jandarmului care și-a ieșit din fire la ultimul miting ”spontan” al ong-urilor și partidelor din Opoziție.

Unde-i adevărul și dreptatea? Personal, cred că jandarmii s-au săturat să fie ridiculizați de bandele din galerii, oengiști care te bat cu boxul pe stradă și de politicieni ratați, apropo toată considerația pentru cetățenii care vin la proteste din convingere și nu ”la serviciu”, și au încercat să aplice legea. Din păcate, în România un Bot sau Chirilă, împreună cu ”lumina neamului” Godină, trebuie să aibă mai multe drepturi decât alții și de aici nenumăratele scandaluri din media. Apropo, tefeliștii au ca simboluri și un scriitor ratat ca CTP-ul, dacă memoria publicului nu ar fi atât de scurtă și-ar aduce aminte de Scânteia-Adevărul de după 1989 și ar vedea ”reperul moral”. Criza de autoritate a instituțiilor statului face ca mitinguri de tipul celui mai recent, cu o mobilizare de-a dreptul uriașă care a produs un mare fâs(10-15.000 de oameni în toată țara), să pună probleme jandarmilor și polițiștilor. Dacă descreierații ar avea interdicție să vină printre oamenii normali nu ar mai fi nici o problemă dar de regulă polițiștii și jandarmii se lasă intimidați de răgetele lui Bot și nu fac documentația care trebuie sau o fac deficitar.

Politicienii sunt doar profitori în cazul de față, așa cum au făcut pesediștii prin 2011-2012 așa fac și liberalii și useriștii în prezent,  vor să câștige capital electoral. Doar că nu sunt convingători pentru cetățeni, când te bați pentru Justiție trebuie să ceri și răspunderea magistraților ori atunci foștii pedeliști ar fi la închisoare, ca exemplu. Cei care ies în stradă acum, am înțeles că studenții din toată țara au mers la miting pe banii celor care muncim și plătim dări la stat, vor înțelege într-un final că toți politicienii corupți trebuie să ajungă în fața legii și nu doar unii care nu execută ordinele DNA-ului. Doar că ce fac ei afectează țara, transmiterile repetate  de semnale de instabilitate în exterior pun în pericol investiții și chiar locuri de muncă. Și apropo, am destui cunoscuți care au ceva cu Guvernul care i-a ”mințit” pentru că nu au o slujbă bună-dar nu au pregătirea necesară și se complac în asta-și toți cei care au realizat ceva sunt ” hoți” și ”corupți”. Din nefericire, asta este moștenirea lăsată de Băsescu în societatea românească și din această traumă ne vom reveni foarte greu.

Corectarea legilor din România, în cazul protestelor cele ale Justiției, trebuie făcută indiferent de proteste, manipulări și declarații ale unor persoane care au ”imunitate” în fața procurorilor. Dacă nu vom reuși acest lucru, criza de autoritate a instituțiilor va fi și mai mare.