Concursul „Vertical” 2010, o nouă reuşită

Loading

Sute de elevi şi cadre didactice au fost implicaţi la finele săptămânii trecute în cea de-a IV-a ediţie a Concursului Naţional VERTICAL şi în cea de-a doua ediţie a Simpozionului Internaţional EDUCAŢIA ÎN CONTEXTUL EUROPEAN DE AZI. Devenite deja manifestări de tradiţie ale învăţământului românesc, Concursul şi Simpozionul VERTICAL sunt găzduite de Şcoala Generală Ceauru-Băleşti şi de Colegiul Tehnic GENERAL GHEORGHE MAGHERU. Concursul Interdisciplinar VERTICAL este unic în România deoarece are premii în bani şi nu se percepe taxe de participare. Manifestările au fost onorate de prezenţa unor reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei dar şi ai unor universităţi din Bucureşti, Arad, Craiova şi Târgu-Jiu.

Elevii au primit diplome şi premii în bani de la organizatori şi sponsori

La sfârşitul săptămânii trecute s-au desfăşurat la Băleşti şi Târgu-Jiu manifestări complexe marca VERTICAL, Concursul Naţional Interdisciplinar de la Şcoala Generală Ceauru şi Simpozionul Internaţional EDUCAŢIA ÎN CONTEXTUL EUROPEAN DE AZI de la Colegiul Tehnic GENERAL GHEORGHE MAGHERU. Pe lângă manifestările ştiinţifice, au existat mai multe momente dedicate inimii, un spectacol folcloric şi un concurs de costume populare, lansări de cărţi şi reviste ş.a. Organizatorii manifestărilor au fost  Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului Şi Sportului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, Colegiul Tehnic “General Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu, Şcoala Generală Ceauru-Băleşti şi Săptămânalul Vertical. Activităţile au fost realizate de cele două instituţii de învăţământ în colaborare cu Asociaţia PROVERTICAL şi Fundaţia Cultural-Ştiinţifică GENERAL GHEORGHE MAGHERU şi în parteneriat cu  Societatea de Ştiinţe Matematice, Filiala Gorj; Direcţia Judeţeană de Tineret Gorj; Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” Târgu-Jiu; Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” ; Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”; Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”; Universitatea Petroşani; Tipografia PRODCOM; Palatul Copiilor Târgu-Jiu; Primăria şi Consiliul Local Târgu-Jiu; Primăria şi Consiliul Local Băleşti şi Primăria şi Consiliul Local Rovinari. Au sprijinit material manifestările: SC Succes Nic Com SRL; S. C. ARTEGO S.A. Târgu-Jiu;  firma ANAIRO; S.C. RODNA, Societatea Naţională SPIRU HARET Târgu-Jiu; Fundaţia ION BĂLAN; Club ROTARY Gorj;  Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj; Sindicatul Liber din Învăţământ Novaci, Sindicatul Liber Cariera Roşiuţa dar şi parlamentarii de Gorj: senatorii Toni Mihail Greblă şi Ion Ruşeţ şi deputaţii Victor Ponta, Vasile Popeangă, Cosmin Popescu, Severus Militaru şi Dan Ilie Morega.

Premii de 6000 lei
Concursul Interdisciplinar VERTICAL este unic în România,  elevii primesc  premii în bani,  atât  pentru fiecare disciplină în parte cât şi pentru media între cele două note obţinute şi, poate mai important,  nu se percepe taxă de participare la concurs. Cei mai buni elevi, care au câştigat probele la română şi matematică, implicit Premiul VERTICAL la fiecare clasă, au putut cumula 10% din suma totală a premiilor, adică 600 lei. Premiile totale din acest an s-au ridicat la suma de 6000 de lei.
În acest an, la Concursul VERTICAL au participat 264 de elevi, din ţară şi din judeţul nostru, o noutate fiind   participarea elevilor din Dobrogea. Pe lângă premiile în bani, atracţia Concursului VERTICAL e dată şi de o deosebită corectitudine a organizatorilor, laureaţii confirmând şi în alte competiţii. În acest an participanţii au putut să asiste sau chiar să se implice în manifestări sportive sau chiar în lansări de cărţi şi reviste. Ca în fiecare an, elevii şi cele peste 100 de cadre didactice au asistat la un program artistic susţinut de Ansamblul Folcloric BRÂULEŢUL şi elevii de la Şcoala Generală Ceauru. Cu precizarea că pe toţi premianţii îi puteţi găsi pe site-ul săptămânalului nostru, vă prezentăm în cele ce urmează pe laureaţii Premiilor VERTICAL, cu premii de 300, 200 şi respectiv 100 lei la fiecare clasă. Astfel, la clasa a IV-a, premiul I VERTICAL a revenit elevului Ciurea Marius Gabriel de la Şcoala Generală CONSTANTIN SĂVOIU secondat de eleva Topliceanu Ioana de la Şcoala Generală DAN BARBILIAN din Constanţa şi eleva Simionescu Ana Maria de la Şcoala Generală CONSTANTIN SĂVOIU din Târgu-Jiu. La clasa a V-a a câştigat eleva Costreie Daiana de la Şcoala Generală Novaci secondată de elevul Ilin Adrian Robert de la Şcoala Generală ALEXANDRU ŞTEFULESCU Târgu-Jiu şi eleva Dogaru Raluca de la Şcoala Generală Novaci.  La clasa a VI-a cea mai bună elevă s-a dovedit Işfan Ioana de la Şcoala Generală CONSTANTIN SĂVOIU secondată de elevele Dafinescu Diana de la Şcoala Generală Novaci şi Sîrbu Andreea de la Şcoala Generală CONSTANTIN SĂVOIU. La clasa a VII-a a câştigat elevul Comăneci Andrei de la CNTV, secondat de elevul Huiculescu Alexandru de la Şcoala Generală SFÂNTUL NICOLAE Târgu-Jiu şi elevul Beuran David de la Şcoala Generală ALEXANDRU ŞTEFULESCU. La clasa a VIII-a au câştigat elevii Vulpe Vlad de la Şcoala Generală CONSTANTIN SĂVOIU, Stoichiţoiu Radu de la aceeaşi şcoală şi elevul Munteanu Valentin de la Şcoala Generală Nr. 1 Ţicleni.

Peste 100 de participanţi la Simpozionul VERTICAL
Simpozionul Inter­na­ţional EDUCAŢIA ÎN CON­TEXTUL EUROPEAN DE AZI a adunat la CT GENERAL GHEOR­GHE MAGHERU peste 100 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar dar şi universitar. Printre invitaţii de marcă s-au numărat Nuşa Lupan Dumitriu-inspector general M.E.C.T.S; profesorii universitari Valentina Balaş-Universitatea AUREL VLAICU Arad, Marius Popescu-Universitatea Craiova, Nicolae Popescu Bodorin-Universitatea Bucureşti, Ioan Dumitrescu-Universitatea Petroşani şi Onisifor Olaru-UCB.Simpozionul VERTICAL a avut 10 secţiuni: Tehnic;  Ştiinţe (fizica, chimie, biologie) ; Matematică-informatică;  Limbă şi comunicare;  Pedagogie şi metodică modernă;  Istorie şi geografie;  Ştiinţe socio-umane;  Politologie şi integrare europeană;  Cultura şi civilizaţia corpului;  Instrucţie şi educaţie extracurriculară. Juriul, din care au mai făcut parte şi Camelia Bibere-I.S.J. Gorj, Marius Buzera-Colegiul Tehnic GENERAL GHEORGHE MAGHERU, Cornel Şomîcu-Şcoala Generală Ceauru, Simona Pătrăşcoiu- Colegiul Tehnic GENERAL GHEORGHE MAGHERU au remarcat mai multe lucrări, cea mai valoroasă aparţinând profesorului Andrei Cârstoiu.

„De la tradiţie la modernism” sub semnul evenimentelor

Elevele de la Şcoala Generală Ceauru s-au dovedit gazde bune în spectacolul ansamblului „Brâuleţul” dar au câştigat şi premii în concurs

A doua zi a manifestărilor VERTICAL a fost afectată de două evenimente mai puţin fericite, tragedia din Polonia şi norul de origine vulcanică care ne-au privat de participările din străinătate. Fiind vorba de o zi de doliu naţional, programul a fost adaptat. Astfel, după acordarea premiilor pentru cele mai apreciate lucrări ale Simpozionului Internaţional şi a Premiilor VERTICAL 2009, o echipă de manechine pregătite la Palatului Copiilor din Târgu Jiu a prezentat o colecţie de piese vestimentare şi accesorii moderne, decorate cu elemente de costum popular tradiţional, parada fiind urmată de un concurs de port popular. Manifestarea a fost realizată de Asociaţia PRO VERTICAL, premiile constând în produse de artă populară tradiţională, realizate  în cadrul Proiectului „O şansă pentru fiecare” finanţat de Fundaţia SOROS România prin Programul Fondul de Urgenţă.

Rezultatele obţinute de elevi la Concursul „Vertical”