Comuna Plopșoru, bilanț la ceas de sărbătoare

Loading

Bâlciul s-a încheiat cu hora satului
Bâlciul s-a încheiat cu hora satului

În fiecare an, de Sfânta Maria, pe 15 august, la Plopșoru e mare bâlci, care vine din vechime, când nu existau banii, iar oamenii de la șes se întâlneau aici cu cei de la munte să facă schimb de produse. Deși au apărut banii, tradiția s-a păstrat, producătorii și comercianții continuă să vină, așa că bâlciul a devenit locul unde cererea se întâlnește cu oferta. De asemenea, localnicii vin să se întâlnească cu prietenii, iar copiii și tinerii să se bucure de parcul de distracții înființat cu ocazia bâlciului. Ne-am făcut și noi un obicei să mergem la Bâlciul de la Plopșoru, ocazie cu care facem și o analiză a activității administrației locale în ultimul an. Ca de fiecare dată, ne-a răspuns la întrebări primarul comunei Plopșoru, Grigorie Petre.
Reporter: Domnule primar, am venit la bâlci, v-am găsit printre oameni, dând mâna cu ei, îngrijindu-vă de cele necesare, pentru că nu e ușor să organizezi o astfel de adunare. Vrem, de asemenea, să facem un bilanț de la S-tă Mărie de anul trecut la S-tă Mărie de anul ăsta. Ce ați realizat în această perioadă?
Grigorie Petre: Bine ați venit! Într-adevăr, stau foarte mult printre oameni și mă încarc pozitiv când văd cum vin la mine, uneori mă opresc cu anumite probleme, discutăm, alteori pur și simplu ne salutăm. Chiar unii dintre ei spun: „Mă duc la Bâlci să dau mâna cu primarul.” Acesta e un bâlci cu tradiție care vine de mulți ani de Sfânta Maria, când e hramul bisericii din satul Plopșoru- „Adormirea Maicii Domnului”, iar seara se încheie cu Hora Satului, sau Govie cum se spunea. Când eram mic, cu banii strânși de pe fructe de pădure, mergeam la Bâlci, să-mi cumpăr trening și teniși, iar oamnii continuă și acum să-și facă aici cumpărăturile pentru copii, pentru că mai e puțin și începe școala.

Mulți plopșoreni merg la Bâlciul de Sfânta Maria să dea mâna cu primarul Grigorie Petre
Mulți plopșoreni merg la Bâlciul de Sfânta Maria să dea mâna cu primarul Grigorie Petre

R: Și acum să trecem la partea administrativă. Ce treburi ați mai făcut, dumneavoastră, consilierii locali și aparatul primăriei? Mai întâi, spuneți-mi cum ați rezolvat problema parcării pe perioada bâlciului, pentru că sunteți pe drum europan și se strângeau, în anii trecuți, sute de mașini de o parte și de alta?
G.P.: Pentru perioada bâlciului, am amenajat în spatele blocului parcare, iar polițiștii, care au fost tot timpul alături de mine pentru a asigura ordinea, le indică la oameni cum să ajungă în parcare. În felul ăsta, chiar dacă se mai parchează și pe marginea drumului, când numărul mașinilor depășește capacitatea parcării, nu mai este ca în anii trecuți, când oamenii trebuiau să meargă foarte mult de la locul unde parcau mașina până în bâlci.
R.: Și în rest, la celelalte capitole de investiții cum stați?
G.P.: În luna decembrie a anului trecut, mă întreba cineva, de la un post de televiziune, cum va fi anul 2015 pentru comuna Plopșoru și pentru primar și i-am spus că va fi un an de „boom”, iar acum pot dovedi ce am spus, pentru că întreaga comună e un șantier. Ne-am bucurat de succes la anumite proiecte depuse cu ceva timp în urmă pe fonduri europene, am demarat proiecte de reabilitare a școlilor din Plopșoru, școala Gureni am reabilitat-o total, școala din Plopșoru intră în program de reabilitare, blocul din Plopșoru e aproape finalizat la capitolul reabilitare și modernizare, îl vom pune în viitor la dispoziția unor agenți economici și a unor investitori ce vor dori să vină în comuna Plopșoru să desfășoare o activitate, am luat Casa Tomovici prin contract de donație. Am demarat primele acțiuni pentru a obține fonduri pentru restaurarea acestei clădiri monument istoric.
R.: Ce va funcționa aici?
G.P.: Ne gândim la o fundație creștină, sau la un palat al copiilor, încă nu știm, sau poate amândouă, pentru că este spațiu suficient. Oricum, scopul pe care l-am avut a fost acela să se desfășoare o activitate educativă pentru copiii din comuna Plopșoru.
R: Ce noutăți aveți la capitolul drumuri?
G.P.: Am obținut fonduri pentru modernizarea unor drumuri agricole, alese în mod uniform, să aibă fiecare sat câte un drum, mai mult decât atât, sunt drumuri care asigură, în viitor, o dezvoltare locală. Sigur că și ulițele satului trebuie făcute și am proiecte și pentru acestea și drumurile sătești, dar, în prezent, executăm un proiect de canalizare, iar după ce terminăm cu acesta abia atunci asfaltăm. Până atunci, am aranjat ulițele cu balast, cu piatră și se poate circula, dar pe câmpuri nu se poate circula, mai ales că acum oamenii nu mai merg la câmp cu căruța ci cu mașina. Vom amenaja drumul de la Urdari (Depozitul Cocoreni) cu ieșire la Plopșoru, care este o variantă ocolitoare pentru transportul culturilor, alt drum pentru satul Sărdănești este de la Stația Electrică Sărdănești pe la Schileru, pe sub calea ferată, iar o variantă ocolitoare. Se merge în satul Văleni, de la primărie se iese în izlaz, la Izvoare se merge în izlaz, în satul Izvoarele avem drumul de acces către baltă, de la biserică, avem drumul de acces cu intrare de la școală, la cârciuma Popescu, drumul de la Ceplea la Hidrocentrala de la Turceni, astea sunt drumuri pe care le vom moderniza în perioada imediat următoare.
R: Ce înseamnă concret, această modernizare?
G.P.: Așa cum am făcut și drumurile forestiere, au toată infrastructura și au la suprafață bitum semipenetrat. E o soluție mult mai bună decât să pun asfalt, pentru că e mai rezistent, plus de asta e drum de câmp și drumurile de câmp sunt mișcătoare, uneori, iar prin acesta nu apar fisuri, pentru că trebuie să ne gândim la mentenanță.
R.: Capitolul apă?
G.P.: Capitolul apă e foarte bun. Am încheiat toate cele trei sisteme de alimentare cu apă, cu alimentare din foraje proprii și cu alimentare de la conducta Izvarna. Deci, în condițiile în care Izvarna nu funcționează, Plopșoru are apă. Cetățenii se bucură, prețul este rezonabil, 2,5 lei/mc, lucrăm și la canalizare, fiind la 25% din valoarea lucrărilor.
R.: Cam când vor fi gata, în varianta optimistă?
G.P.: Asta va depinde de banii care vin de la Ministerul Dezvoltării. Am început lucrările anul trecut, iar termenul de punere în funcțiune este decembrie 2016. Chiar dacă nu vor veni toți banii ca să ne încadrăm în acest termen, lucrăm în continuare. Important e că sunt proiecte câștigate și acum comuna este un șantier în lucru.
R.: Sunteți inginer minier și primar la al patrulea mandat. Nu v-ar fi fost mai ușor să rămâneți în minerit?
G.P. M-au supărat, la un moment dat, autoritățile locale. Aveam un drum rău la Piscuri, la mine și am zis că am două șanse: ori să mă mut din sat, ori să devin primar și să fac drumul.
R.: Ce altceva mai aveți în plan până la anul, ca să știu de ce vă-ntreb când vom reveni, să vedem dacă ați reușit?
G.P.: Până la anul, vom construi, prin hotărârea Consiliului Local, un monument al Recunoștinței Creștine, lângă biserica de la Ceplea, care va fi ridicat în cinstea eroilor din comuna Plopșoru căzuți în cele două războaie mondiale, pentru că trebuie să avem grijă și de latura spirituală și să ne respectăm strămoșii.
R.: Vă urăm succes, sănătate și spor la treabă!