Colegiul Național „George Coșbuc” rămâne la fel pentru cel puțin un an

Loading

Unul dintre cele mai bune licee din județul Gorj-Colegiul Național ”George Coșbuc” Motru(CNGC)- a trecut prin momente grele în aceste zile după ce autoritățile locale au decis comasarea lui cu o școală generală din apropiere,  mai slab cotată. Sub aparenta grijă pentru accesarea fondurilor europene și a unei mai bune gospodăriri a banului public, Consiliul Local Motru a luat o decizie fără consultarea elevilor, cadrelor didactice și părinților, adică electoratul care i-a propulsat în funcție pe Dorin Hanu și pe consilierii locali. După o întâlnire a primarului Dorin Hanu cu profesorii de la CNGC lucrurile s-au lămurit, o posibilă comasare putând să apară abia în anul școlar 2014-2015.

CNGC își păstrează organizarea actuală pentru anul școlar viitor
CNGC își păstrează organizarea actuală pentru anul școlar viitor

Sute de elevi și cadre didactice de la Colegiul Național ”George Coșbuc” din Motru au protestat în primele două zile ale săptămânii contra unei hotărâri a Consiliului Local Motru prin care sunt comasate liceul amintit și o școală gimnazială din apropiere. Autoritățile locale nu au consultat nici un moment cadrele didactice, elevii și părinții, ba au ignorat și demisia directorului Valeriu Drulă, un manager de numele căruia se leagă plasarea în top a acestui liceu. Comasarea care aparent se justifică prin reducerea costurilor materiale  are un adversar de temut în rezultatele Școlii Gimnaziale Nr 2 Motru, unitate care a pierdut foarte mulți elevi în ultimii ani și nu constituie o atracție pentru elevii din Motru.

Protest vehement împotriva comasării

Cadrele didactice de la Colegiul Național ”George Coșbuc” Motru s-au opus cu hotărâre unei comasări  și pe considerentul, de altfel întemeiat, că în această localitate s-au mai închis și alte școli cum au fost cele de la Ploștina și de la Roșiuța. Profesorii suspectează că în spatele acestei decizii s-ar afla dorința administrației locale de a-l ajuta pe consilierul Ion Sanda, directorul gimnaziului în discuție, să salveze o școală aflată în picaj din punctul de vedere al rezultatelor și numărului de elevi.
Profesorul Nicolae Negrea, unul dintre dascălii care au făcut  faimă Colegiului Național ”George Coșbuc” prin olimpicii săi, unul dintre protestatari, ne-a declarat: „Nu suntem de acord cu  această comasare şi mai ales suntem supăraţi pentru că nu am fost consultați. Comasarea cu o şcoală care are rezultate din ce în ce mai slabe nu ne ajută, este chiar o piatră de moară de gâtul nostru, iar liceul nostru a ajuns un brand, pentru că se numără printre cele mai bune colegii din judeţ. Ne-am trezit pur şi simplu cu decizia luată. Nu ştim de ce vor să ne comaseze, pentru că şcoala nu are nici o problemă cu elevii. Nici economie nu se face cu această comasare.
Pe de altă parte credeam că noua guvernare va abandona politica nefericită de închidere de școli, speram și încă mai sper că se va încuraja performanța și educația, nu să dărâmăm tot ce a fost bun”

Au pus carul înaintea boilor!

Consilierii locali din Motru au avut la dispoziție o modalitate foarte simplă de a nu călca în străchini, dar au ignorat-o. Dacă ar fi consultat cadrele didactice sau ar fi cerut o poziție a Consiliului de Administrație de la liceu, modalitate folosită în multe locuri din județ, ar fi aflat de ce există acum această opoziție  la o decizie a Consiliului Local.
Deși la începutul săptămânii reprezentanții Primăriei Motru dădeau ca sigur faptul că directorul Valeriu Drulă nu s-ar fi opus deciziei Consiliului Local, adevărul este cu totul altul. Valeriu Drulă ne-a declarat: ”M-am opus la această decizie înaintând chiar și un memoriu, document care a fost prezentat și altor autorități. Cum decizia a fost luată, eu mi-am prezentat demisia considerând că este una greșită”.

CNGC rămâne la fel
Dorin Hanu, primarul municipiului Motru, a ajuns marți la o întâlnire cu profesorii de la CNGC. Lucrurile s-au lămurit, comasarea dispărând de pe agenda Municipalității. Cum primarul nu a putut fi contactat, la ora când redactam materialul era în plină desfășurare o ședință a Consiliului Local Motru pe această temă, directorul CNGC Valeriu Drulă ne-a adus cuvenitele lămuriri: ”Situația a fost lămurită, îl apreciez pe domnul primar pentru că a înțeles problemele ridicate de această comasare și de aici poziția cadrelor didactice. ”
CNGC va rămâne ca și până acum, o eventuală comasare putând deveni de actualitate abia din anul școlar 2014-2015. Surse din cadrul ISJ Gorj ne-au confirmat că Valeriu Drulă a renunțat la demisia din această funcție.

One Comment on “Colegiul Național „George Coșbuc” rămâne la fel pentru cel puțin un an”

  1. bai negriciosule comasarea ar prinde foarte bine pentru ca s anu uitam de copii pana in clasa a 5-a care stau de dimineata printe liceeni sau de liceeni care vin de dupamiaza printre gimnazialii de clasa a 8-a, acest lucru este o harababura putem face impreuna un colegiu cu clasele 1-12 in care programul sa fie d ela 8-12 cei mici ar avea loc odata cu cei mari marindu-se spatiul de activitate, dar repet ce sa stii tu negriciosule poate ca stii, dar daca se va face comasarea vor fi mai multi profesori vor fi alte smenuri care se vede de la o posta ca tie nu-ti convin, pentru ca nu mai poti face tu smenurile tale. gandeste-te daca se comaseaza au loc toti elevii sa faca cursurile de dimineata de la o ora rezonabila(ora 8) pana la alta ora rezonabila (12-13) depinde de numarul de ore din programa acest program este rezonabil pentru elevi si iarna si primavara gandeste-te atot-dascalimea nu stiu cui k mai sunt si elevi navetisti ai vor si ei un program mai usor k stii foarte bine ce probleme sunt cu navestistii dimineata, dar ce sa mai zic asta e capitalismul;)

Comments are closed.