Circa 5000 de elevi aşteptaţi la examen în Gorj

Loading

În această săptămână, în liceele Gorjului au început înscrierile pentru Bacalaureatul 2010. În majoritatea liceelor acest lucru s-a făcut încă de săptămâna trecută pentru generaţia curentă, acum fiind aşteptaţi doar cei care au picat acest examen în anii trecuţi. Bacalaureatul se va da în acest an şcolar după o nouă formulă hotărâtă la începutul toamnei.

Între 15 - 17 februarie, elevii de clasa a XII-a susţin prima probă orală a Bacalaureatului
Între 15 - 17 februarie, elevii de clasa a XII-a susţin prima probă orală a Bacalaureatului

În acest an şcolar avem un nou tip de Bacalaureat, desfăşurat parţial în timpul semestrului al II-lea. Din 15-17 februarie, vor începe probele de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română, într-o limbă de circulaţie internaţională (ce se desfăşoară între 31 mai – 4 iunie 2010) şi evaluarea competenţelor digitale (între 19 aprilie şi 29 aprilie). După terminarea cursurilor clasei a XII-a,  se desfăşoară probele scrise ale examenului de bacalaureat (28 iunie 2010 – prima probă scrisă la limba şi literatura română).
Tinerii care au susţinut în anii anteriori, începând cu 2003, bacalaureatul, dar nu l-au promovat în totalitate, pot solicita recunoaşterea unora din probele promovate anterior, dar nu vor primi certificate de competenţă. Se vor recunoaşte probele orale de limba şi literatura română şi cea de limba străină, oral. Pentru a putea primi certificate, ce ar trebui să confere posesorilor drepturi recunoscute în toate ţările UE, aceşti tineri pot susţine şi probele de competenţe. Absolvenţii din anii anteriori nu au susţinut nici o probă ce ar putea fi echivalată cu cea de obţinere a competenţelor digitale, motiv pentru care, tinerii vor trebui să susţină şi această probă.
Probe scrise la Bacalaureatul 2010 sunt:1) proba obligatorie: limba română; 2) proba obligatorie a profilului: matematică – (profilul real din filiera teoretică, pentru filiera tehnologică sau, după caz, pentru filiera vocaţională), sau istorie (pentru profilul umanist din filiera teoretică sau, după caz, pentru filiera vocaţională); 3) proba la alegere a profilului: fizică, chimie, biologie sau informatică (pentru profilul real din filiera teoretică, pentru filiera tehnologică, sau, după caz, pentru filiera vocaţională), sau geografie, filosofie, logică, argumentare si comunicare, economie, psihologie si, după caz, sociologie, (pentru profilul umanist din filiera teoretică sau, după caz, pentru filiera vocaţională).