Ciocea vrea bani din „rezerva” lui Boc

Loading

Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, cere bani din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, pentru a realiza un zid de sprijin în satul Poiana Seciuri, ca să stopeze o alunecare de teren. Aceasta a afectat drumul și patru locuințe, iar riscul e cu atât mai mare, cu cât satul se află foarte aproape de zona Seciuri, unde în 2006 a avut loc cea mai mare alunecare de teren din Gorj. Atunci, sute de case din Roșia de Amaradia și Bustuchin au fost distruse într-o singură noapte.

Zona poate fi stabilizată numai cu o investiție costisitoare
Zona poate fi stabilizată numai cu o investiție costisitoare

Patru case din satul Poiana Seciuri se pot prăbuși peste locatari în orice clipă. De asemenea, pe drumul Poiana Seciuri- Roșia de Amaradia, circulația se efectuează pe un singur sens. Cauza este reactivarea alunecării de teren din 2006, așa cum reiese din nota de fundamentare anexată la proiectul de hotărâre de guvern inițiat de Instituția Prefectului Județului Gorj și de Consiliul Județean Gorj: „Urmare a cantităților mari de zăpadă căzute în luna februarie și prima parte a lunii martie și a creșterii bruște a temperaturii care a dus la topirea rapidă a zăpezii, implicit la creșterea aportului de apă infiltrat în teren, în data de 11 aprilie 2011, alunecarea de teren produsă în 2006 s-a reactivat, lucru care a condus la tasarea drumului comunal DC 29 Poiana Seciuri- Roșia de Amaradia cu circa 1,4 m, pe o lungime de circa 100 m, fiind afectat firul de pe partea dreaptă în sensul de mers spre comuna Roșia de Amaradia, circulația desfășurându-se pe o singură bandă.”

Demersuri locale
Autoritățile locale au făcut demersuri paralele, adică un zid de sprijin provizoriu, cu forțe proprii, dar și solicitări către toate instituțiile abilitate să ia măsuri în situații de urgență. Primarul Ion Ciocea spune că a apelat chiar și la parlamentarii de Gorj, dar nu a primit nici un răspuns: „Am convins Prefectura și Consiliul Județean să inițieze un proiect de hotărâre de guvern, pentru a primi bani din Fondul de rezervă al primului ministru, dar a trecut mai mult de o lună și nu am nici un rezultat. În condițiile în care am patru case care pot cădea pe oameni dacă nu stopăm alunecarea. Am cerut în scris sprijinul tuturor parlamentarilor de Gorj, indiferent de culoarea politică, dar nu am nici aici vreo veste bună. E drept că nu au trecut 30 de zile, cât e termenul de răspuns pentru o petiție, dar se apropie. Am chemat Inspectoratul pentru Situații de Urgență, am cerut sprijin în toate părțile, dar degeaba. Am făcut noi un zid de sprijin, cu forțe proprii, dar a plecat și acela la vale, pentru că în astfel de cazuri e nevoie de o lucrare de anvergură, pentru care nu avem bani alocați. Singura soluție e Fondul de urgență, sau de intervenție, cum i se spune, dar se vede treaba că pentru Bustuchin nu se poate, cum s-a putut pentru alte localități.”

Boc tace
Se pare că situația oamenilor din Bustuchin nu reprezintă o urgență pentru Guvernul României, dovadă că proiectul de hotărâre de guvern nu a fost introdus, până acum, pe ordinea de zi, deși a plecat de la Gorj pe data de 19 octombrie 2011. Suma necesară pentru construirea zidului de sprijin care ar putea stabiliza zona și pentru refacerea drumului este de 5 milioane lei, lucrarea fiind de „consolidare terasamente și refacere parte carosabilă pe DC 29, sat Poaina Seciuri”, potrivit proiectanților.