Centenarul „Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu” 1917-2017

Loading

Marți, 22 august 2017, la Târgu-Jiu s-a comemorat Centenarul jertfei Ecaterinei Teodoroiu, eroina de la Jiu, printr-o complex de manifestări omagiale, care s-au desfășurat pe parcursul întregii zile la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu” din Vădeni, Muzeul Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu”, Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, Calea Eroilor și Parcul Coloanei Infinitului.

Populația Municipiului și autoritățile au onorat cum se cuvine manifestările
Populația Municipiului și autoritățile au onorat cum se cuvine manifestările
Organizatorii au readus în memoria public personalitatea Ecaterinei Teodoroiu
Organizatorii au readus în memoria public personalitatea Ecaterinei Teodoroiu

Evenimentele au debutat la ora 11:00 la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vădeni, cel mai vechi lăcaș de cult din municipiul Târgu Jiu, acolo unde în urmă cu 123 de ani, cea care avea să intre în istorie și în sufletele românilor pentru totdeauna, a fost botezată de bătrânul preot Gheorghe Ciocănescu.  Slujba de pomenire a eroului sublocotenent Ecaterina Teodoroiu a fost oficiată de un sobor format din cinci preoți conduși de pr. Marian Mărăcine, protopop al Protoieriei Târgu-Jiu Nord, printre cei prezenți la comemorare numărându-se urmașii eroinei, membrii Asociației Cercetașilor Tradiționali din România, Unitatea „General Ion Dragalina” din Târgu-Jiu, reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filialele Vâlcea, București și Gorj, autorități locale, istorici, enoriași ai parohiei Vădeni. Conform tradiției, au fost împărțite pentru sufletul eroinei, lumânări cu batistă și tricolor, aprinse în memoria jertfei Ecaterinei Teodoroiu. Președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Vâlcea, prof. Eugen Petrescu ne-a declarat la sfârșitul slujbei de pomenire că „sufletul eroinei de aici de la Jiu, a plecat dintre cei vii în urmă cu o sută de ani împăcat, cu sentimentul că și-a onorat țara și neamul, că jertfa ei nu a fost în zadar. Centenarul morții Ecaterinei Teodoroiu nu este doar o comemorare a familiei sau a gorjenilor, ci a tuturor românilor, este prilejul reîntoarcerii spre valorile unui trecut scris cu sânge de către toți eroii români, știuți sau neștiuți, dar veșnic purtători ai identității naționale.”

„Stejarul Recunoștinței”

Un alt moment emoționant s-a desfășurat la Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu”, acolo unde s-a născut Eroina de la Jiu, începând cu orele 12.00. În semn de omagiu și vie recunoștință, în curtea casei, la trecerea unui secol de la jertfa Eroinei de la Jiu, a fost plantat un „stejar al recunoștinței”. Oficialități județene și locale, cercetași, elevi ai Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu”, urmașii eroinei, o gardă de onoare din partea Asociației „Tradiția Ostășească”, istorici, cercetători, cadre militare în rezervă și retragere, cu totii și-au adus prinosul de omagiu eroinei. În semnalul de trompetă cei prezenți au depus pământ la rădăcina „Stejarului Recunoștinței”, reînviind o tradiție mai veche de pe plaiurile Gorjului, din urmă cu 90 de ani, atunci când se planta la Târgu-Jiu „Stejarul al Unirii”. Au rostit alocuțiuni: prof. dr. Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Adrian Tudor, viceprimarul Municipiului Târgu-Jiu, prof. Andrei Popete Pătrașcu, președintele Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”, prof. dr. Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Național „Ferdinand I” Filiala Constanța, prof. Eugen Petrescu, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Vâlcea. Tânăra interpretă de muzică populară, Ștefania Căprea, în vârstă de doar 12 ani, a emoționată întreaga adunare prezentă la ceremonialul plantării „Stejarului Recunoștinței”, interpretând o doină închinată eroinei de la Jiu, în timp ce stră-strănepoata de soră a Ecaterinei Teodoroiu, Aurora Cătălina Dragomir, în vârstă de 15 ani a fost primită în cadrul Asociației Cercetașilor Tradiționali din România, Unitatea „General Ion Dragalina” din Târgu-Jiu, ducând mai departe tradiția cercetășească în familia Eroinei de la Jiu. La finalul ceremoniei desfășurate la Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu”, Garda de onoare din cadrul „Tradiției Ostășești” a oferit tuturor celor prezenți un moment special, constând într-o defilare de paradă, cu uniforme militare din anii Primului Război Mondial.

Expoziție foto-documentară în memoria eroinei de la Jiu

Manifestările au continuat la Muzeul Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu”, acolo unde a fost vernisată o expoziție foto-documentară dedicată vieții și faptelor de arme ale Eroului Sublocotenent Ecaterina Teodoriu. Manifestarea a fost moderată de către prof. dr. Dumitru Hortopan, directorul Muzeului de la Târgu-Jiu, în prezența domnului subprefect al Județului Gorj, Sorin Arjoca, acesta primind onorul din partea Gărzii de onoare a „Tradiției Ostășești”. Au luat cuvântul domnii Ion Mocioi și Dorin Brozbă, ambii contribuind de-a lungul anilor la păstrarea vie în memoria posterității a eroinei Ecaterina Teodoroiu. Expoziția foto-documentară a fost prezentată de către dr. Valentin Pătrașcu, cercetător al Muzeului Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu”.

Onor la Mausoleul Eroului Slt. Ecaterina Teodoroiu

Începând cu ora 17.00, manifestările dedicate Centenarului trecerii în eternitate a Ecaterinei Teodoroiu, eroina poporului roman, au continuat la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din centrul Municipiului Târgu-Jiu, în prezența unui numeros public. Au participat la ceremonialul religios și militar, Î.P.S. Mitropolit Acad. dr. Irineu, preoți și militari, oficialități județene și locale, primari, invitați din țară, târgujieni și foarte mulți gorjeni. Programul manifestărilor a cuprins: Instalarea Gărzii de Onoare, o slujba de rugă și închinare pentru poporul roman, Cuvânt despre semnificația evenimentului, Alocuțiuni evocatoare, un moment artistic evocator susținut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Depunere de coroane, Momentul „Onor la erou” (Stingere), precum și defilarea Gărzii de Onoare.
Manifestarea a fost urmată de o Procesiune „In memoriam” pe Calea Eroilor (Masa Tăcerii – Aleea Scaunelor – Poarta Sărutului – Biserica Sfinții Apostoli „Petru și Pavel” – Coloana Infinitului) și o proiecție a filmului documentar „Cătălina Teodoroiu – Eroina poporului român” și a filmului artistic „Ecaterina Teodoroiu”, în Parcul Coloanei Infinitului din Târgu Jiu.
Pentru acest eveniment, Consiliul Județean Gorj a realizat medalii omagiale cu efigia: „Ecaterina Teodoroiu. 100 de ani de la trecerea în Eternitate. 1917 – 2017”. Medalia este un omagiu adus Eroinei de la Jiu, ca un arc peste timp, păstrând vie în memoria posterității personalitatea, faptele de arme și sacrificiul său, la 100 de ani de la moarte. Cu același prilej au fost realizate și insigne de rever „Centenar Ecaterina Teodoroiu”, cu portretul colorizat al eroinei. Atât medaliile omagiale cât și insignele vor fi oferite din partea reprezentanților Consiliului Județean Gorj invitaților prezenți la manifestarea comemorativă din ziua de 22 august.