În căutarea statului de drept

Loading

Cornel ŞomâcuCel puțin de la intrarea României în Uniunea Europeană, autoritățile de la București încearcă să demonstreze că avem o țară în care tronează statul de drept. Nu doar că românii nu cred în așa ceva, cu toate ”eforturile” din sondaje, dar nici europenii nu au o părere mai bună dacă păstrează MCV-ul. Dacă ne luăm după ”apostolul” Justiției, Monica Macovei, suntem departe de a fi un stat de drept iar MCV-ul ar trebui păstrat încă mulți ani de acum încolo.
România este o țară în care Justiția funcționează haotic și acest lucru ni-l arată procesele de peste 10 ani, soluțiile diferite de la o instanță la alta pe spețe similare dar mai ales statutul magistraților. Nu este posibil ca într-o țară ce primește constant sancțiuni la nivel european pentru sentințe simple sau nerespectarea procedurilor, magistrații să nu poată fi trași la răspundere. Culmea aberației, oamenii politici-prezumtivi infractori în accepțiunea CSM-nu ar trebui să mai spună nimic despre Justiție pentru că influențează actul juridic. Știm deja ce probleme a avut sau are presa când dezvăluie, cu probe, ce se întâmplă cu actul de justiție din România.
Principala problemă a României la acest moment este că nu funcționează principiul separării puterilor în stat. Mai exact, sub presiuni internaționale, România nu poate aplica mecanismul de protecție al parlamentarilor sau al membrilor Guvernului care ține de imunitate, în timp ce statutul de inamovibilitate funcționează la magistrați iar președintele țării are imunitate totală în fața legii. Practic, Justiția controlează puterea Legislativă și Executivă fără ca procesul să funcționeze și invers cum spune Constituția.
Se invocă de fiecare dată faptul că există parlamentari corupți și miniștrii cu probleme, lucru perfect adevărat, dar la fel am avut și judecători corupți, procurori cu probleme ba, dacă lucrurile vor evolua în direcția de acum, vom afla că și președintele Traian Băsescu a avut probleme de acest gen.
Suntem într-o perioadă în care, teoretic, se construiește o nouă constituție sau, cel puțin, se modifică cea actuală. Trebuie să lămurim un fapt, de exemplu, parlamentarul X de la Gorj care are informații despre problemele în Justiție și le aduce în fața colegilor printr-o declarație dacă poate fi urmărit de CSM prin Inspecția Judiciară? Dacă da, și acum așa se întâmplă, nu doar că nu avem noțiuni minime de stat de drept dar România nu are ce căuta printre democrațiile din U.E.