Se caută soluții!

Loading

O simplă radiografie a economiei arată că România nu are la ora actuală prea multe surse financiare la dispoziţie pentru a finanţa o creştere economică sustenabilă, exceptând fondurile europene, unde evoluţia nu a fost cea dorită sub guvernul Cioloș. Cu toate acestea, țara noastră trebuie „să producă” repede niște bani. Asigurări din partea noului executivului există și pentru o perioadă țin de cald celor vizați de majorările salariale și la pensii.
Actualul ministru al Economiei, Alexandru Petrescu, fostul director general al Poștei Române, și președinte al Consiliul de Administrație al CFR Călători, cu dublă cetățenie româno-britanică, declara de curând că va acorda o importanţă mai mare mediului de afaceri, iar soluţiile viabile vor fi rezultatul dialogului cu patronatele, mediul academic şi specialiştii în domeniu. Până acum, toată lumea s-a priceput la vorbe, dar când a fost vorba de fapte s-a practicat același joc de gleze. Rămâne să vedem ce măsuri ferme va lua noul ministru licenţiat în economie la Universitatea din Wales, specializat în „Business Administration”. Recunoaștem că studiile și funcțiile de până acum îl recomandă, iar România va traversa o perioadă în care are nevoie de soluții reale.
Dacă ar fi să analizăm evoluţia economiei româneşti, în ultimul an în raport cu media Uniunii Europene, industria rămâne, în continuare, singurul sector care a prezentat o creştere, fiind nişa prin care România a beneficiat de efectele revenirii mai rapide a cererii externe. Creşterea sustenabilă viitoare va trebui, aşadar, să se bazeze pe industrie şi exporturi, fără a neglija însă cererea internă. În anii următori există perspective de creştere a sectorului construcţiilor pe seama lucrărilor de infrastructură demarate de autorităţi şi în cazul dezvoltării de parteneriate public-private. Avem nevoie de proiecte internaționale și parteneriate cu o serie de firme, lideri mondiali dispuși să investească în România.
În ceea ce priveşte comerţul şi serviciile financiare-imobiliare, acestea vor înregistra creşteri modeste pe termen mediu, deoarece consumul privat va rămâne afectat de mecanismele financiare, în condiţiile în care ritmul de creştere al veniturilor va fi dublat de creșterea cheltuielilor.
Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a susţinut la instalarea în funcţie, că printre priorităţile sale se numără simplificarea legislaţiei, absorbţia fondurilor europene şi dezvoltarea de noi capacităţi industriale prin exploatarea de resurse minerale. Unul din principalele motoare de creștere a PIB-ului, industria, datorită calificării forţei de muncă şi costurilor reduse cu producţia, va rămâne în continuare să susțină economia, în discuţie intervenind şi amplasarea strategică a ţării noastre. Poate tocmai aceasta este cheia în care noul executiv va trebui să marșeze spre un trend ascendent al economiei pentru următorii ani.