Castrul roman de la Bumbești-Jiu, distrus de indiferență și de voința oamenilor

Loading

 

Cum bine ne învață cartea de istorie, ”Castrul și așezarea civilă de la Bumbești-Jiu” dăinuie la poale de Carpați de aproape două milenii. Deși este în prezent monument istoric de importanță națională, construcția antică figurând ca atare în scriptele Ministerului Culturii, Castrul nu face parte din politicile instituțiilor gorjene,preocupate la capitolul cultură de organizarea, finanțarea și mediatizarea unor festivaluri mari consumatoare de bani publici dar pe placul urmașilor Romei din județul de sub munte. Incinta sitului arheologic este în pericol direct și iminent. Din experiența județelor vecine-Hunedoara, Mehedinți ș.a.-se pot accesa fonduri europene pentru restaurare, trebuie doar să vrei cu adevărat!

 

Tot gorjeanul sau turistul ”rătăcit” pe aceste meleaguri, odinioară călcate de legiunile romane,  constată cu amărăciune și revoltă cum situl de la Bumbești Jiu se stinge încet, fără glorie, strigându-și nevoia de ajutor printre gunoaie, mărăcini, clădiri care îi anulează identitatea și îl sufocă.

Este numai o chestiune de timp până când întreprinzătorul român inventiv, cu ADN-ul lui de barbar, cu aprobarea complice a celor plătiți să aplice legea, prosperul om de afaceri și consilier Ștefan Dogaru, va ocupa abuziv întregul sit. Dar aceste lucruri au fost relatate la vremea respectivă de săptămânalul ”Vertical”, din păcate fără urmări pozitive. Ce n-au reușit 2000 de ani de istorie, ar putea reuși nepăsarea noastră de a ne conserva vestigiile atât de valoroase pe alte meleaguri care se traduce inclusiv prin tolerarea unor fapte ca cele de la Sadu.

Cârciuma din  inima Castrului

Dar să facem recurs la ”istoria recentă”. După ce în anul 2009, firma lui Ștefan Dogaru, SC Rovers SRL a concesionat de la Primăria Bumbești-Jiu un teren în suprafață de 2360 mp situat în perimetrul sitului arheologic și clădirea fostei Cooperații, ridicată pe el, ruinele nu au mai avut nici o șansă. Ștefan Dogaru, în prezent consilier local, a demarat în 2013 construcția unei săli de nunți chiar în situl arheologic, fără nici un fel de avize/autorizații.

Peste noapte, un teren de doar 300 mp aferent Castrului Roman a fost ocupat de o clădire cu fundație de beton construită ilegal, fără avizul Ministerului Culturii și fără autorizație de la Primăria Bumbești Jiu.

Pentru a salva aparențele, autoritățile locale de la Bumbești Jiu  au  sesizat organele penale,  procurorii au venit repede, n-au văzut nimic și au plecat la fel de rapid spre cazuri mai ”serioase” în concepția lor. Reținem totuși pentru rigoarea informației, în 2014, procurorul Marius Daniel Nanu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu (același care a „instrumentat” și dosarul cu spălarea Porții Sărutului!) a considerat că fapta lui Ștefan Dogaru de a construi fără autorizație nu reprezintă pericol social și a clasat cauza penală fără nicio sancțiune, iar despre efectele distructive ale lucrărilor executate în incinta sitului arheologic, fără cercetare arheologică preventivă, nici nu se amintește semn că procurorul s-a uitat din nou în altă parte.

Publicația noastră a solicitat Primăriei Bumbești-Jiu un punct de vedere privind această problematică. Răspunsul autorităților locale din localitate a fost unul prompt dar fără să ne comunice ceva relevant. Am aflat astfel, din adresa nr. 3/21.04.2017, ”cu privire la construcțiile apărute în zona de protecție a Castrului Roman, au fost notificate instituțiile abilitate prin lege să ia măsurile necesare în această situație.”

Instituțiile abilitate prin lege, în acest caz  autoritățile judiciare, ar fi trebuit să conștientizeze  că pericolul social al acțiunilor lui Ștefan Dogaru era evident, deoarece a dat declarații false în fața procurorului și a acționat cu intenție pentru distrugerea unui perimetru arheologic de 300 mp care nu fusese descărcat de sarcină arheologică. Dovada, sala de evenimente-în continuare fără autorizație de construcție- se ridică mândră printre ruinele monumentului istoric, din care, în viitorul apropiat nu o să rămână decât numele în niște documente din arhiva Direcției de Cultură Gorj.

 Blestemul Castrului!?

Ca orice edil, suntem siguri că și primarul de Bumbești Jiu a lansat în perioadele electorale ideea unor proiecte de zeci și sute de mii de euro pentru zona Castrului. Greu de crezut în acestea, mai ales dacă administrația locală  nu a fost în stare să blocheze o construcție ilegală în perimetrul Castrului și să evite îngroparea acestuia în mormanele de gunoaie aruncate de oamenii afaceristului Ștefan Dogaru. Cum arată zona acum ar trebui să fie o palmă pe obrazul autorităților de la Bumbești Jiu!

Primăria Bumbești Jiu ne scrie, în adresa menționată mai sus, că ”în bugetul local de venituri și cheltuieli aferente anului 2017 au fost cuprinse sume pentru amenajarea acestuia. Întrucât cheltuielile necesare pentru realizarea acestui proiect sunt considerabile, s-au făcut demersuri pentru încheierea unor parteneriate și atragerea fondurilor necesare pentru realizarea documentațiilor necesare”. Așa ca până la apariția unor lucruri concrete este cale lungă iar obiectivul de imensă valoare istorică, turistică și culturală  poate să dispară până la acel fericit moment când se vor găsi specialiști să scrie un proiect cu finanțare europeană.

Pentru că se pare că aici s-au oprit demersurile autorităților din Bumbești Jiu. Direcția Județeană pentru Cultură Gorj ne-a informat, potrivit adresei nr 24/24.04.2017, că ”instituția noastră a fost informată despre intenția UAT Bumbești Jiu de a solicita finanțare în baza Programului Operațional Regional 2014-2020 pentru restaurarea, conservarea, protejarea și promovarea monumentului istoric, Castrul și așezarea civilă de la Bumbești Jiu-Gară, în data de 25 aprilie 2016. Până în prezent nu a fost depusă spre avizare documentația de specialitate.” Adică a trecut un an fără nici un pas înainte, nimic nou dacă ne gândim la anii trecuți din precedenta finanțare europeană.

Castrul în pericol

Pe lângă agresiunea continuă și sistematică asupra Castrului practicată de consilierul local Ștefan Dogaru, în luna  noiembrie 2016  situl arheologic a fost devastat cu zeci și zeci de gropi, făcute de căutătorii de comori care amputează permanent și neobosit din vestigiile sale. Pe această cale ne întrebăm ce face tânărul director al Direcției Județene de Cultură, Ciolacu Jr., care ar trebui să se intereseze de soarta monumentelor istorice din Gorj, și nu prea o face. Dacă Primăria Bumbești Jiu ne-a ”asigurat” că ”până la acest moment nu au fost semnalate acțiuni distructive ale căutătorilor de comori în zona Castrului Roman”, presa locală a relatat o altă realitate.

Direcția Județeană pentru Cultură și-a prezentat un punct de vedere referitor la această temă: ”În vederea evitării intervențiilor neautorizate(cazurile recente ale căutătorilor de comori, la care faceți referire) instituția noastră a sesizat Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj cu privire la aspectul infracțional, conform legislației din  domeniu, în vigoare, art. 26, alin. (1),  din Ordonanța nr 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, modificată și completată de Legea nr 462/2003: accesul cu detectoare de metale și utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizarea prealabilă emisă de către Ministerul Culturii, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și confiscarea detectoarelor”. În același act normativ, administrația locală are o serie de obligații pe care în acest caz nu știm cum le îndeplinește dacă nu se știe de evenimentele desfășurate în anul 2016.

Ar mai fi și alte lucruri de semnalat dar să rămânem la câteva.Ce fac autoritățile județene, cele care declarativ încurajează turismul, pentru a salva așezarea romană de la Bumbești-Jiu? Cum se face că așezarea Castrului nu este amintită în nici un document al Consiliului Județean Gorj și nu avem nici un fel de strategie de restaurare la Bumbești Jiu?