Casa muzeu Domnica Trop, la Muzeul Curtişoara

Loading

Muzeul Arhitecturii Populare Curtişoara- secţie de etnografie a Muzeului Judeţean Gorj se îmbogăţeşte, în fiecare zi, cu valori culturale autentice. Marţi, 20 septembrie 2011, aici a fost inaugurată o nouă casă muzeu, a celui mai mare rapsod popular mehedinţean, Domnica Trop. Astfel, cunoscuta solistă va fi „vecină” cu Gheorghe Zamfir, a cărui casă muzeu a fost înfiinţată anul trecut. Acest mod inedit de a aduna la un loc artişti de valoare ai ţării este o premieră pentru muzeele din România.

Întreaga familie a Domnicăi Trop a fost prezentă la Muzeul Curtişoara, la inaugurarea Casei Muzeu care-i poartă numele
Întreaga familie a Domnicăi Trop a fost prezentă la Muzeul Curtişoara, la inaugurarea Casei Muzeu care-i poartă numele

Casa Muzeu Domnica Trop va fi, de acum, un nou punct pe harta turistică a Gorjului, aici putând fi admirate obiecte personale ale artistei, trofee, diplome, precum şi costume, scoarţe şi alte obiecte vestimentare lucrate chiar de mâna ei. Acestora li s-au alăturat donaţii din partea mehedinţenilor Domnicăi Trop: un bust al său realizat de Gabi Radovici din Drobeta Turnu Severin şi un portret care, de asemenea, îi aparţine, realizat de pictorul Andrei Coptil. La inaugurare,  Domnica Trop a fost prezentă alături de soţul său, de fiice- dintre care două au continuat tradiţia cântecului mehedinţean- precum şi de gineri şi nepoţi. Manifestarea a început cu un recital susţinut de marea artistă, au urmat fiicele sale, o tânără din Godeanu, de la graniţa dintre Gorj şi Mehedinţi, după care au răspuns acestei provocări artişti populari din Gorj.
Acest proiect este rodul unui parteneriat între Muzeul Judeţean Gorj şi BD Media, un merit deosebit aparţinând publicistului Dorin Brozbă, care s-a implicat în multe proiecte ce privesc recunoaşterea valorilor folclorului românesc.
Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj, a declarat că „proiectul are două obiective importante: promovarea folclorului autentic în rândul tinerilor şi celebrarea vieţii şi activităţii doamnei  Domnica Trop, o floare rară în grădina folclorului românesc.”

Biografie
Născută în 22 iunie 1938, la Izverna, Domnica Trop a devenit cunoscută la 35 de ani, când Maria Ciobanu şi Ion Dolănescu, aflaţi într-un turneu, au poposit şi la Izverna (în anul 1973) şi au auzit-o cântând. Fiind impresionaţi de vocea sa, cei doi solişti de muzică populară au ajutat-o să-şi înregistreze piesele la Radio Bucureşti. Au urmat înregistrări la Electrecord, ocazie cu care a cunoscut-o pe realizatoarea Marioara Murărescu, care a invitat-o de mai multe ori la emisiunea sa de folclor de la TVR.  Cu toate că a intrat ca un meteorit în viaţa muzicală a României, Domnica Trop nu a plecat din satul său, părăsindu-l numai când mergea la concursuri şi festivaluri. A obţinut Trofeul Festivalului „Cântec nou în Mehedinţi”, Premiul Special pentru Autenticitate la Festivalul „Maria Tănase” (1973), Locul I pe ţară la Festivalul „Cântarea României” (1979) şi Premiul Naţional „Ethos” (1999).