Care Opoziție?

Loading

După ce am fost amenințat pe Facebook că nu ar mai trebui să mă preocupe analiza politică de un așa-zis lider politic care a trecut pe la mai toate partidele politice, cred că este ”riscant” să afirm că nu există alternativă politică la actuala guvernare. Liberalii, cei care teoretic ar putea să aspire la preluarea Executivului, sunt obligați să repete discursul găunos cu Justiția și anticorupția și nu sunt credibili nici cât o ceapă degerată iar prestația președintelui este o veritabilă piatră de moară. Și totuși, jocurile de culise le-ar putea da guvernarea chiar din această toamnă deși PNL nu este pregătit și nu își dorește în acest moment responsabilitatea să conducă țara.

De partea cealaltă, PSD-ul nu convinge și guvernează haotic, partidul funcționând cu frâna de mână trasă din cauza sistemului de justiție nereformat și suspect de corupție. Asistăm practic  la un război al nervilor între două puteri ale statului, cea judecătorească și cea legislativă. Lupta de uzură dintre cele două sectoare nu face bine nici uneia dintre părți, cetățenii nu au încredere în Justiția românească și nici în Parlament  dar nu putem să nu vedem că se încearcă uzurparea prerogativelor Legislativului  ales de către procurori și judecători, o veritabilă castă în România. Este un război, DNA încercând să destructureze coaliția guvernamentală pe fondul eșecului previzibil al luptei anticorupție. Din momentul când luptei anticorupție îi dai culoare politică și o cantonezi doar la români ești condamnat să eșuezi și în această fundătură a intrat Laura Codruța Kovesi cu tot sprijinul disperat dar deloc dezinteresat al ambasadelor străine.

Se poate spune că PSD-ul este obligat să guverneze în continuare, să înfrunte sindicatele și strada în general, deoarece nu este pregătită o alternativă. Inclusiv Klaus Iohannis a realizat că un nou mandat  la Cotroceni este legat  de  o guvernare PSD, orice altă arhitectură a Executivului  fiindu-I reproșată și aducătoare de probleme. În Opoziție cu Guvernul, Iohannis câștigă un nou mandat, mai ales că L.C. Kovesi s-a autoeliminat dintr-o astfel de competiție  prin scandalul ”sufrageria lui Oprea”. Întorcându-ne la liberali, ei așteaptă ca PSD-ul să scape ”ciolanul” Puterii sub atacurile prezidențiale sau kovesiste ca să îl apuce și ei cu două mâini.Așteptarea e grea, plictisitoare și aducătoare de dezertări, fiind de văzut rezultatele sezonului migrațiilor din Parlament.

În concluzie, România anormală nu are o Opziție politică puternică ci o Justiție debusolată care își încalcă menirea și vrea să facă politică. Doar că această Opoziție nu este legitimată prin vot și prin abuzurile dovedite din ultimii ani, nici prin lege.