Capcanele politicii românești

Loading

Cornel ŞomâcuLa începutul acestei  luni, președintele Klaus Iohannis a umilit o parte din liderii politici români prin refuzul ca aceștia să stea în tribuna oficială a marcării Zilei Naționale. Alegerea unui criteriu de genul ”penal” nu impresionează românii, cu studii mai multe sau mai puține, deoarece se cunoaște faptul cum se aplică actul de justiție pe la noi, în funcție de ”sensibilitățile” Monicăi Macovei, ”competențelor” doamnei doctor Kovesi, vrerilor președintelui Iohannis și enumerarea noastră ar putea continua. Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta sunt văzuți ca niște eroi de marele public în lupta cu o Justiție care nu convinge nici la 27 de ani de la prăbușirea regimului comunist. Ori tocmai acești politicieni au fost ținuți printre români la o sărbătoare a românilor, poate gestul care a stârnit emoția câștigării alegerilor de către PSD.

Doar că alegerile deși au fost câștigate clar de o alianță, lucru vizibil pentru toți românii și certificate matematic(54% dintre parlamentari), nu au fost recunoscute de președintele Klaus Iohannis. Acesta a încercat cu disperare în ultimele zile să construiască o altă alianță politică care să ignore voința românilor, procedură care a mai fost folosită la investirea guvernului tehnocrat. Ce speranțe ar mai fi ca românii să aibă încredere în actul de justiție din România atât timp cât președintele țării, în elanul antidemocratic al modificării rezultatului alegerilor, l-a amenințat pe Călin Popescu Tăriceanu cu ani grei de pușcărie? Sau cât de mare încredere să avem în deciziile lui Liviu Dragnea atât timp cât i s-au dat maximum 6 luni de libertate pe niște dosare în care cei care făptuiesc  actul de justiție par să ne ia la mișto?

PNL, USR și PMP, partide care acum ar trebui ”să își lingă rănile” și să se pregătească pentru noul ciclu electoral, nu par să fie conștiente că românii au votat altceva. Această practică, brevetată de Traian Băsescu, că Dreapta e bună iar Stânga rea și, dacă se poate, coruptă, ar trebui să înceteze. Mai exact, toți românii să fie egali în fața legii, iar dacă DNA-ul   tot se pretinde echidistant ar putea să îl cerceteze pe Dacian Cioloș pentru ”Cumințenia Pământului” după modelul Victor Ponta și Olguța Vasilescu și multe alte evenimente din ultimii ani. Până la urmă, deși  PNL-USR și-au capacitat oamenii ăn ultimele zile de campanie pe o lovitură năpraznică a DNA, aceasta nu a mai venit și PSD-ul nu a putut fi oprit. De fapt, după câte lovituri au fost aplicate PSD-ului, DNA-ul s-ar putea să fi ajuns la fundul sacului dar e loc de mai bine în activitatea acestei instituții.

Dar ca să avem speranțe ar trebui să asistăm la o resetare a vieții sociale, economice și politice a României, prima mutare fiind revenirea la sistemul alegerilor parlamentare și prezidențiale în același timp.