Campanie de ecologizare: „Săcelu, izvor de sănătate”

Loading

Pe data de 5 aprilie 2013, echipa proiectului „SĂCELU, IZVOR DE SĂNĂTATE!”, cu sprijunul Primăriei şi Şcolii Gimnaziale Săcelu, a coordonat o campanie de ecologizare a centrului localitaţii, la care au participat cadrele didactice și 40 de elevi.

Acțiunea de ecologizare s-a încadrat perfect în obiectivele proiectului
Acțiunea de ecologizare s-a încadrat perfect în obiectivele proiectului

Grupul de iniţiativă Săcelu, format din 6 tineri, implementează în perioada 01 ianuarie 2013 – 30 septembrie 2013, proiectul „SĂCELU, IZVOR DE SĂNĂTATE!” finanţat de Comisia Europeană, prin programul „Tineret în acţiune”, acţiunea „Tineri pentru Europa”, sub-acţiunea 1.2. „Iniţiative ale tinerilor”.
Scopul proiectului este implicarea activă a tinerilor în dezvoltarea durabilă a staţiunii Săcelu.
Grupul de iniţiativă Săcelu și-a propus să colaboreze cu autoritătile, instituțiile, reprezentanții societătii civile, ai mass media şi ai mediului de afaceri din Săcelu și din Gorj, dorind ca staţiunea să redevină atractivă pentru turişti, dar şi pentru locuitorii săi.

Activități complexe

Proiectul include cursuri de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor din zonă, realizarea de materiale de promovare a staţiunii şi a zonei adiacente, sesiuni de dezbateri cu potenţialii parteneri şi susţinători.
Tinerii iniţiatori şi-au propus o abordare pragmatică, bazată pe identificarea nevoilor din comunitate şi pe adaptarea activităţilor şi tematicii cursurilor la aceste nevoi.
La sugestia primarului localităţii, Florin Jurebie, primită cu entuziasm și de cadrele didactice, a fost programată, pe data de 5 aprilie, în cadrul activităţilor Programului „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, o campanie de ecologizare, pornind de la un lucru evident: un loc murdar nu poate fi

Atractiv pentru nimeni!

În dimineaţa zilei de vineri, echipa de proiect, alături de 40 de elevi și de profesorii din Săcelu,  înarmaţi cu saci, mănuși, șerveţele şi alte produse necesare, au început să strângă gunoaiele din centrul comunei – de la școală până la bazine, pe cele două maluri ale râului Blahniţa. Deși anumite zone nu au fost accesibile, din cauza ploilor recente, se poate spune că vremea a fost totuși de partea tinerilor, ploaia oprindu-se tocmai în această dimineață. Rezultatele: 60 de saci de gunoi, ceva mai mari decat unii din micuţii participanți, au fost colectaţi şi depozitaţi.
Elena Loredana Docuţă, directorul Școlii Gimnaziale Săcelu s-a declarat mulțumită de rezultate: „Activitatea de azi s-a încadrat foarte bine în genericul ”Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Copiii au făcut un lucru util şi au învăţat multe despre mediu, despre igienă şi despre rolul fiecăruia dintre noi în comunitatea în care trăim”.

Aprecieri

Florin Jurebie, primarul comunei Săcelu, a declarat că susține inițiatorii proiectului: „Apreciez în egală măsura efortul echipei de proiect, care a adus materialele necesare acţiunii şi efortul copiilor din Săcelu. Sper să extindem această activitate și în zonele care acum nu au fost accesibile, din cauza ploilor. Primăria comunei Săcelu susține iniţiativele care îşi propun îmbunătăţirea calităţii vieții locuitorilor săi.”
Marius Ilieși, îndrumătorul proiect, consideră că ecologizarea e fost o activitate de responsabilitate socială care se înscrie perfect în obiectivele proiectului: „Programul Tineret în acţiune promovează utilizarea metodelor educative nonformale, iar ecologizarea de azi a fost cea mai bună metodă pentru a-i învăţa pe participanţi -copii, tineri dar şi pe cei mai puţin tineri- că suntem responsabili de calitatea mediului în care trăim. Păstrarea unui mediu cât mai curat este concordantă cu obiectivele proiectului nostru.”

Ion Stanciu