Calculatorul, atributul omului contemporan

Loading

Dacă România a câştigat cu adevărat ceva în ultimii ani este accesul la Internet, folosirea calculatorului fiind acum ceva banal precum mersul pe bicicletă. Suntem săraci, unii poate ne descurcăm cu ajutorul de şomaj sau pensia părinţilor, dar suntem câteva milioane cei care avem conexiune la Internet. Ce să mai vorbim aici de telefonia mobilă care a pătruns şi în satele unde energia electrică încă mai este un deziderat. La acest moment  învăţământul obligatoriu oferă suficiente posibilităţi pentru ca şi cel mai puţin instruit elev să înveţe noţiunile de bază. Pentru cei mai mulţi dintre tineri însă nu şcoala a facilitat aceste competenţe ci cluburile de net la început şi calculatorul personal mai târziu.
În România contemporană, cu toate că era digitală nu a pătruns chiar în toate domeniile, nu te mai poţi angaja nici femeie de serviciu fără calculator. Cel mai bine ştiu acest lucru primarii din comunele Gorjului care au dat sporul de calculator la femeile de serviciu. Cu toate acestea au fost chiar miniştrii care  foloseau calculatorul pe post de bibelou de birou, cazul fostului ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu fiind de notorietate. S-a ajuns până acolo încât mulţi dintre specialiştii bugetari ai ultimilor ani să se uite la calculator ca viţelul la poarta nouă. Indivizii respectivi, unii scoşi în faţă de partidele politice pentru că pe malul Dâmboviţei doar aşa se promovează, îşi fac chiar un titlu de glorie din faptul că nu folosesc computerul. Există cazuri când au încasat ani de zile acel mult discutat ”spor de calculator” dar habar nu au nici măcar să apese pe buton pentru a-l porni. Dar reprezentanţii Curţii de Conturi, pentru că vorbim de instituţii bugetare, nu au văzut şi nu au auzit nimic  pentru că orice sancţionare  se izbeşte de sprijinul politic  mai roşu sau mai portocaliu.
Trecând la partea de spaţiu  virtual efectiv, toată lumea este conectată la reţelele de socializare, folosind măcar  un amărât de ”messenger” dacă există indivizi mai puţin familiarizaţi cu  electronica. Cei care urmăresc cu atenţie spaţiul virtual constată că până şi Ion Iliescu, la cei peste 80 de ani, are blog  şi profil de facebook. Politicienii, sau cei care le stau în spate, au realizat că mediul virtual le oferă facilităţi nebănuite de a comunica cu electoratul fără a scoate bani din buzunar.  E drept că unii sunt atât de preţioşi, sau vor să pară aşa în faţa celor tineri, încât recomandă filme şi melodii în engleză pe care nu le-au văzut niciodată, de foarte multe ori într-o engleză ca româna lui Vanghelie. Rămâne de observat însă trendul, nu eşti conectat la Internet, practic nu exişti. Şi din nefericire jumătate dintre români trăiesc la ţară şi peste jumătate dintre ei nu pot fizic să se conecteze la lumea virtuală. Pentru ei va fi din ce în ce mai greu…
În era computerului ni se pare aproape imposibil să ne imaginăm cum au trăit fără acest lucru bunicii şi părinţii noştri. A ne crampona de trecut însă nu foloseşte nimănui, lumea va evolua cu sau fără noi. Aşa că tineri şi bătrâni, mai mult sau mai puţin dotaţi intelectual, trebuie să ne integrăm în lumea cibernetică.