Cadrele didactice ar putea ieşi în stradă în 2016

Loading

Deşi au existat multe promisiuni pentru sectoarele Educaţie şi Sănătate cel puţin din partea fostului Guvern, lucrurile au luat o altă întorsătură în acest an. Sindicaliştii din Educaţie acuză lipsa de dialog cu actualul Guvern iar în cazul neîmplinirii unor deziderate clare vizând modernizarea sistemului de învăţământ nu exclud ieşirea în stradă. Această declaraţie tranşantă a fost făcută de profesorul Constantin Huică la emisiunea “Şcoala Gorjeană” de la N-SAT TV.

“Şcoala Gorjeană”-N-SAT TV este singura emisiune dedicată exclusiv învăţământului din media gorjeană
“Şcoala Gorjeană”-N-SAT TV este singura emisiune dedicată exclusiv învăţământului din media gorjeană

Prezent la emisiunea ȘCOALA GORJEANĂ de la N-SAT TV, emisiune moderată de jurnalistul Cornel Șomîcu, profesorul Constantin Huică-liderul USLI Gorj-a declarat că profesorii ar putea ieși în stradă în acest an dacă drepturile lor nu sunt respectate și onorate. Sindicaliștii acuză lipsa de dialog și restanțele care s-au adunat și pun în pericol procesul instructiv-educativ din școli.

Priorităţi ale educaţiei

În urmă cu două săptămâni s-a aflat în Gorj președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, profesorul Simion Hăncescu.Cu acest prilej s-au discutat prioritățile programului sindicaliștilor pentru perioada următoare cum ar fi legea salarizării unice, pensionarea personalului didactic, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârstă prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbaţii; învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar cu exercițiul autorității publice, pe timpul și în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, în limita competențelor stabilite prin lege ș.a.
Constantin Huică, liderul USLI Gorj, a anunțat în premieră la N-SAT TV, că nu exclude mișcări sindicale de amploare în țară dacă actualul Guvern și, implicit, ministrul Educației, nu acceptă un dialog real cu reprezentanții sindicatelor din Educație. “Sunt multe probleme nerezolvate de pe vremea fostului Guvern care trebuie soluționate ca să demonstrăm faptul că Educația este o problemă națională”, a declarat Constantin Huică. Mai mult, cadrele didactice au de primit bani în urma unor procese anterioare şi a căror plată a fost suspendată în 2016 după ce fostul Guvern le plătise în avans faţă de calendarul prevăzut de lege.
Sindicaliştii mai atrag atenţia asupra faptului că dezbaterile pe noul plan cadru sunt întârziate faţă de calendar, elevii de învăţământ primar continuă să nu îşi primească noile manuale iar aici propunerea ar fi ca acestea să fie tipărite de editura MENCS pentru a se evita întârzierile şi contestaţiile dar şi alte probleme care au fost deja aduse în atenţia Ministerului de resort.