Cadrele didactice nemulțumite de oferta Executivului

Loading

La începutul săptămânii trecute au avut loc negocieri între sindicatele din Educație și Guvern. Guvernul a propus sindicatelor din Educaţie ca mărirea cu 10% a salariilor care trebuie să se facă de anul viitor să fie făcută de la 1 decembrie 2015, lucru ce nu a mulțumit pe liderii sindicatelor. Negocierile vor continua în perioada următoare.

Constantin Huică crede în succesul negocierilor cu Guvernul
Constantin Huică crede în succesul negocierilor cu Guvernul

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației și Cercetării Științifice, a declarat presei după eșuarea negocierilor: „Sunt unul dintre semnatarii Acordului de bune măsuri în domeniul educaţiei, care cuprinde creşteri salariale de 5% – în martie s-au dat, de 5 % în septembrie s-au dat. I-am primit la rectificarea bugetară, făceau parte din creşteri pachete salariale de 35% la personalul didactic din universitar şi preuniversitar pe 3 ani, 34% pentru cealaltă categorie de personal. În 2016 erau planificate măriri de 10%. Eu am semnat alături de sindicate de aceeaşi parte, Guvernul României de cealaltă parte. La ultima negociere cu sindicatele, pentru că asta am făcut înainte de a veni la dumneavoastră (n.r. – la emisiune) propunerea Guvernului a fost ca acei 10% care trebuiau acordaţi la anul să fie acordaţi de la 1 decembrie anul acesta, care se adaugă deja la cei 10% deja primiţi şi am încheiat anul 2015 cu creşteri de peste 21%”, a spus ministrul.
Sorin Câmpeanu şi-a exprimat convingerea că peste creşterile de 21%, care se vor face în Educaţie, până la sfârşitul anului, în funcţie de execuţia bugetară şi de prognoză să poată fi alocate resurse în măsura posibilităţilor pentru „a echilibra creşterea salarială din educaţie şi sănătate”.
Constantin Huică, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj, contactat de noi să ne exprime un punct de vedere în această privință, ne-a declarat: ”Trebuie să așteptăm noile runde de negocieri deoarece reprezentanții FSLI, cea mai importantă federație sindicală din învățământ, au cerut o majorare mai rapidă și mai consistentă. De asemenea, problemele de finanțare ale școlii nu sunt legate doar de salarii, de aici cererile noastre repetate pentru alocații bugetare mai mari”.