Cadrele didactice ameninţă că vor ieşi în stradă

Loading

După medici, mineri, şi cadrele didactice ameninţă Guvernul cu proteste începând cu această toamnă. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a depus săptămâna trecută  la Guvern memorii individuale si colective din partea a peste 20.000 de salariaţi din învăţământ, precum si o scrisoare adresata premierului Victor Ponta, prin care avertizează că nerezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ va duce la proteste după începerea anului şcolar.

Profesorii ar putea ieşi din nou în stradă la toamnă
Profesorii ar putea ieşi din nou în stradă la toamnă

Lumea şcolii nu este deloc liniştită după cât ne-ar lăsa să înţelegem autorităţile. Federaţia Sindicatelor din Învăţământ i-a atras atenţia premierului Victor Ponta, într-o scrisoare deschisă, asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ şi a propus  totodată mai multe soluţii. Sindicatele consideră că subfinanţarea cronică a Educaţiei, a Cercetarii şi a Sănătăţii, dar şi salariile umilitoare din aceste sectoare de activitate sunt un atentat la siguranţa naţională.
În scrisoarea lor, sindicaliştii precizează că: “În condiţiile în care de aceste domenii fundamentale depide poziţia pe care România o va ocupa în viitor într-o lume tot mai globalizată, aflată într-o permanentă schimbare, Guvernul României trebuie să identifice soluţii pentru salvarea învăţământului românesc, chiar dacă situaţia economiei naţionale nu este dintre cele mai bune. Domnule Prim-Ministru, în situaţia în care Guvernul nu îşi va manifesta expres intenţia de a solutiona problemele majore care afectează sistemul de învăţământ preuniversitar şi salariaţii acestuia, nu este exclus, conform semnalelor pe care le primim de la membrii noştri de sindicat, să recurgem la acţiuni de protest, după începerea anului şcolar”.
Sindicaliştii FSLI, circa 170 000 la nivel de ţară şi peste 5000 în Gorj,  solicită respectarea Legii Educaţiei, în sensul acordării, începând cu anul 2014, a minimum 6% din PIB pentru Educaţie şi a minimum 1% pentru Cercetare, precum şi cresterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţămaânt din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.
Totodata, FSLI cere modificarea Legii Educaţiei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, astfel încât să se ţină cont de realităţile sistemului, să se elimine discriminările existente în prezent şi să se ajungă la creşterea calităţii actului de instructie şi educaţie, dar şi la o mai bună implicare în luarea deciziilor a personalului unităţii de învăţământ.

O lege a salarizării dascălilor

FSLI  solicită adoptarea, în regim de urgenţă, a unei legi de salarizare pentru educaţie, prin care salariile să crească substanţial, pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă şi tinerii performanţi să fie atraşi către cariera didactică, depolitizarea învăţământului în sensul că, în alegerea directorilor unitaţilor de învăţământ, rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu partidelor politice, introducerea examenelor de admitere la liceu si în învăţământul superior şi regândirea, de urgenţă, a programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerinţelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.