Bugetul adânceşte criza economică

Loading

dan-ilie-moregaM-am întors cu un gust amar de la Parlament şi pot să le spun gorjenilor că bugetul naţional este un buget irealist, construit pe fond de sărăcie, care nu va face altceva decât să adâncească criza economică. Şi PSD-ul şi PDL-ul au promis în campania electorală creşteri salariale, creşterea punctului de pensie cu 4-5%, creşterea salariilor profesorilor cu 50%, iată că sunt lucruri deja abandonate. Vreau să arăt demagogia acestor guvernanţi, care, în loc să aplice măsuri anti- criză, au stat să-şi împartă posturile, ciolaniada cum am numit-o eu, ca să-mpace şi capra PDL-ului şi varza PSD-ului. Au spus că vor reduce numărul de taxe, dar şi volumul taxelor, ca valoare, iar ei cresc accizele la carburanţi cu 32%, la tutun şi alcool cu 7%, cotizaţia la CAS cu 3,5%. Deficitul de 2% pe care au construit bugetul nu se justifică şi blochează economia. Trebuia mers pe un deficit de 5-6%. Mai mult decât atât. Trebuia elaborat, mai întâi, Codul Fiscal, prin care stabileşti veniturile care vor fii la buget. Ei nu l-au elaborat intenţionat, pentru a majora în continuare taxele şi impozitele, de aia au lăsat Codul Fiscal în aer. Sunt mulţi care văd, dar puţini care pricep aceste lucruri.
Acum, despre modul cum au împărţit bugetul. În primul rând trebuiau să aibă grijă să avem un popor  viguros, care  trebuie să fie bine hrănit, sănătos şi bine instruit. Cu toate astea, ei au redus bugetul agriculturii la jumătate, ba mai mult, au impozitat subvenţiile agricole, ceea ce până acum nu a existat. La sănătate, în condiţiile în care spitalele sunt subfinanţate, 90% din buget se va duce pe salarii, în condiţiile în care au redus toate sporurile medicilor, care aveau, oricum, nişte salarii mizerabile. La învăţământ bugetul nu mai e 6%, e 5,3%, dar în  aceşti 5,3 intră şi veniturile proprii, deci înseamnă 4%. Cercetarea aplicativă în economie, fără de care nici o ţară nu se poate dezvolta, are 0,2%, faţă de 0,58% cât a dat guvernul din perioada anterioară.
Culmea e că, în timp ce românii sunt obligaţi să strângă cureaua, bugetul administraţiei prezidenţiale a crescut, pentru că, ştim foarte bine, vine campania, aşa că bugetul deplasărilor lui Traian Băsescu în exterior şi în ţară e mai mare decât bugetul celor patru sute şi ceva de parlamentari la un loc, adică el are 2,3 milioane de euro şi noi avem 1,1 milioane de euro. El şi Elena Udrea de la Ministerul Turismului sunt singurii care au voie să cheltuiască.
La fel de grav e ce se întâmplă pe plan local. Bugetele consiliilor judeţene sunt reduse cu 40%, aceşti bani urmând să rămână la centru. Ce descentralizare au făcut ei? Nici un fel de descentralizare. În schimb, au alocat fiecărui parlamentar de la putere câte 7 miliarde de lei, să facă ce vrea cu ei la ei în colegiu. În timp ce noi am alocat bani în toate localităţile, indiferent de ce culoare politică era primarul. Pe ansamblu, concluzia e clară, au spus că bugetul va fii mai mare cu 20%, dar toate alocaţiile bugetare scad. Creşte doar bugetul administraţiei prezidenţiale, al Ministerului Turismului  după cum au zis şi rezerva bugetară. Pe care, probabil, o vor folosi să facă mai viguroasă populaţia care va ieşi la vot, ca să aibă puterea să voteze…

One Comment on “Bugetul adânceşte criza economică”

Comments are closed.